De Gulden Duvel en de brief

Titel: De Gulden Duvel en de brief
Auteur: Natascha Hoiting
Genre: Historische Roman
Uitgeverij: Ellessy
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 319
Recensie: Alexander

Over de auteur
Natascha Hoiting (1973) geboren en getogen in Emmeloord, is eigenaar van een bedrijfsadviesbureau en een organisatie voor reizen naar Schotland. Ze woont in de Noordoostpolder.

Na haar middelbare school volgde ze een toeristische opleiding, waarna ze een bedrijfskundige studie heeft gedaan. In 1998 startte ze samen met haar partner haar eigen adviesbureau in ERP software. Na dit bedrijf in 2019 na meer dan twintig jaar verkocht te hebben, begon ze naast een nieuw adviesbureau ook een reisbureau in Schotlandreizen. Dit om iets leuks te doen met haar grote liefde voor het land waar ze tevens deels woonachtig is.

Van jongs af aan had ze al een voorliefde voor historie en dan met name de periode rond de zeventiende eeuw. Naast de werkzaamheden van haar, inmiddels verkochte, adviesbureau startte ze in de avonduren met de opleiding cultuurwetenschappen. Hier leerde ze meer over onder andere haar grote liefde voor de geschiedenis van de Republiek. Vanuit deze interesse is haar historische roman “De Gulden Duvel en de Brief” ontstaan. Deze roman speelt zich af in de zeventiende eeuw ten tijde van de Tweede Engelse oorlog.

Het verhaal
Amsterdam, 1667. Nicolas van Raeven, een jonge, gerespecteerde handelaar in schilderijen, wordt gevraagd te helpen bij het oppakken van een verkoper van gestolen kunst. Al snel weet hij met de misdadiger in contact te komen en een band met hem op te bouwen. Maar het is iemand anders in zijn huishouden die Nicolas’ aandacht trekt. Een jongeman die niet degene lijkt te zijn voor wie hij zich uitgeeft. Voordat hij kan achterhalen wat zijn geheim is, verneemt hij echter verontrustend nieuws. Een schilderstuk, ooit gemaakt door zijn eigen vader, zal gestolen worden. Dit moet en zal Nicolas verhinderen.
Wat een simpele taak lijkt, blijkt verregaande gevolgen te hebben. Nicolas raakt ongewenst betrokken bij de Slag bij Chatham waar hij de moord op een van de belangrijkste helden van de Republiek moet voorkomen.

Mijn mening
Sta jij in een museum ook wel eens zo dromerig te kijken naar die realistische schilderijen van zeeslagen? Denkend aan hoe het moet zijn geweest om te leven in die tijd? Dat moet Natascha Hoiting ook hebben gedacht toen ze De Gulden Duvel en de brief schreef, kan ik mij zo voorstellen.

Als geïnteresseerde in de verhalen achter de machtige zeeslagen die een keerpunt in onze Vaderlandse geschiedenis zijn geweest, waarin “grote daden werden verricht door admiralen met kleine namen”, liet de cover mij al niet los. Na het openslaan van het boek is het net alsof je zo’n schilderij bent binnengestapt, een portaal naar een andere tijd. Een geromantiseerd beeld, uiteraard, maar een die overtuigend is geschreven en je niet loslaat tot het eind.

Op mijn gemak wandel ik terug naar huis. Ik groet een dame die de inhoud van een kakstoel naast me in de gracht leeggooit… de stank is langs alle grachten even afschuwelijk.

Met een fijne schrijf- en vertelstijl neemt de auteur je aan de hand mee door de straten van het Amsterdam van 1667. Zonder verzeild te raken in een verhaal vol oubollige termen en historische feiten, heeft Natascha Hoiting een fijne balans weten te vinden tussen historische gebeurtenissen en een spannend avonturenverhaal.

Mijn ogen worden vochtig en ik verbijt mezelf. Ook de zee blijft niet altijd zo grimmig als na de laatste storm.

De Gulden Duvel en de brief is een verhaal over de relatie tussen een zoon en zijn vader. Over verbroken familiebanden, liefde, patriotisme, heldendaden en verraad. Maar ook over een land dat op zoek is naar vergelding, eerherstel en een eigen identiteit. Een verhaal dat je ook uitnodigt om je te verdiepen in de waargebeurde gebeurtenissen in het boek, voor de liefhebber dus.

Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

 5 sterren voor De Gulden Duvel en de brief

Alexander

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)