Het geschenk

Titel: Het geschenk
Auteur: Sebastian Fitzek
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: maart 2021
Vertaald door: Michel Bolwerk
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Sebastian Fitzek (1971) is een Duitse schrijver en journalist, geboren in Berlijn. Hij studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Hij debuteerde in 2006 met de psychothriller De therapie en dat was in Duitsland meteen een bestseller, in die mate zelfs dat het boek De Da Vinci code van de eerste plaats van de verkooplijsten verdrong. Sedert zijn debuut in 2006 publiceert Fitzek klokvast één tot twee bestsellers per jaar; allemaal eindigen ze in de top tien van de bestsellerlijsten. Van zijn psychothrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Voor zijn boek Afgesneden (2014) bundelde Fitzek zijn krachten met die van Michael Tsokos, de bekendste patholoog-anatoom van Duitsland.

Achterflap:
Milan Berg staat bij het stoplicht wanneer er een auto naast hem stopt. Op de achterbank zit een doodsbang meisje. Wanhopig drukt ze een briefje tegen het raam. Een vraag om hulp? Milan weet het niet: hij is, net zoals zes miljoen landgenoten, analfabeet. Toch voelt hij dat het meisje in levensgevaar is. Milan begint een zoektocht die hem op een griezelig dwaalspoor zet. Aan het einde van de tocht wordt hij geconfronteerd met de wrede realiteit: soms is de waarheid te gruwelijk om mee te leven, en onwetendheid het grootste geschenk op aarde.

Mijn mening:
Een jaar nadat in Nederland De patiënt verscheen komt Fitzek met Het Geschenk.

Zelden stellen zijn boeken teleur. De vraag is alleen op welk psychologisch vlak gaat hij je nu weer raken? Zodra er een kind in het spel komt, voel je je ouderinstinct en ga je al snel in de vechtersmodus om ervoor te zorgen dat je het kind kan redden. Zo ook Milan die, ondanks hij als analfabeet niet kon lezen wat er op het briefje stond, toch in de gaten heeft dat het meisje in de auto in gevaar is.

De eerste opdracht komt binnen waarbij meteen een hoop losgeld wordt geëist. Samen met zijn vriendin gaat Milan op jacht. Zijn analfabetisme wist hij tot op dat moment nog altijd voor zichzelf te behouden, meer uit schaamte dan om praktische redenen. Als dit persoonlijk geheim in het gedrang komt komen er opeens wel wat andere aspecten boven drijven.

Onzichtbaar voor anderen; een soort oorsuizen. Een vals klinkende stemvork in je oren die maar niet wilde ophouden met trillen, immuun voor elk trucje dat hij gebruikte om het tot zwijgen te brengen.

Fitzek speelt met de personages waardoor je steeds meer twijfels krijgt voor wie je nu werkelijk een soort van medelijden moet krijgen. Maar dat de situatie voor het kind steeds benauwder wordt is wel duidelijk. Daar laat Fitzek geen twijfel over bestaan. En je moet door, er is geen tijd te verliezen want hoe langer het duurt, hoe nijpender de situatie voor iedereen.

Het geschenk zorgt voor verwarring niet alleen voor Milan, maar ook voor de lezer. Datgene waar je eerst stellig van overtuigd was, gaat gaandeweg het verhaal verloren en zorgt voor de nodige onrust. De plot gaat de andere kant op en je hoopt dat wat er te redden valt ook gered gaat worden.

Ze hadden geen idee waarom ze op deze wereld waren gezet, maar ze waren het met elkaar eens dat het leven zin moest hebben. En om dit hopelijk zinvolle leven te behouden, vernietigden ze dat van de anderen. Niet eens kwaadwillend, maar wel met voorbedachte raden.

Het geschenk is weer een heerlijke psychologische thriller. En als liefhebber zijn dit de pareltjes waar je telkens naar uitkijkt.

Het geschenk krijgt van mij 5 sterren.

Danielle

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)