Jaloezie

Titel: Jaloezie
Auteur: Sofie Sarenbrant
Genre: Thriller
Serie: Emma Sköld #2
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 320    
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Sofie Sarenbrant is een van de succesvolste thrillerschrijvers van Zweden. Van haar boeken werden al ruim 2 miljoen exemplaren verkocht. In 2019 werd ze uitgeroepen tot Crime Writer of the Year.

Achterflap:
Wanneer rechercheur moordzaken Emma Sköld wakker wordt in het ziekenhuis, heeft ze geen idee wat er gebeurd is. Het laatste wat ze zich herinnert is dat ze haar vier weken oude dochter achterliet bij haar vriend Kristoffer om naar de stal te gaan. Emma komt erachter dat ze vijf maanden in een coma heeft gelegen na een ongeluk bij het paardrijden. Terwijl Emma bewusteloos was, heeft Kristoffers ex-vriendin Hillevi de rol van invalmoeder op zich genomen, een rol die ze niet graag wil opgeven. Om een oogje in het zeil te houden bij Emma, gaat Hillevi in het ziekenhuis werken. Op de intensive care wordt Emma nauwlettend in de gaten gehouden door de beveiliging, maar wanneer ze haar verplaatsen naar zaal 73 kan iedereen dichterbij komen. Emma krijgt steeds sterker het gevoel dat er iets niet klopt, en ze doet verwoede pogingen om haar geheugen weer terug te krijgen. Waarom zou iemand haar kwaad willen doen?

Mijn mening:
Na het lezen van Berouw was ik razend enthousiast en benieuwd naar het volgende deel in de Emma Sköld-serie en ik moet zeggen dat ik Jaloezie ook weer met veel plezier heb gelezen. Toch zijn er wel wat kanttekeningen, maar dan vooral qua thrillerelementen. In Jaloezie draait het allemaal om de zieke Emma en de impact die dat heeft op haar gezin. Haar man Kristoffer heeft het erg zwaar met de zorg voor hun dochtertje Ines en een partner op het IC, allemaal heel begrijpelijk, toch voelt het af en toe wat kregelig hoe hij met de situatie omgaat, en dit voelt Emma duidelijk ook zo.

Crises zijn er om overwonnen te worden en soms heb je zo’n uitdaging nodig om uiteindelijk iets aan de omstandigheden te kunnen veranderen. En in het beste geval de band zelfs te versterken.

De band met haar collega Thomas Nylhén versterkt omdat hij als enige luistert naar de gedachten die Emma parten spelen. Haar gevoel laat haar duidelijk niet in de steek. De rol van Hillevi in dit verhaal is megagroot, bijna het hele verhaal lijkt voorspelbaar, met de nadruk op lijkt, pas in de het laatste deel van het verhaal stijgt de spanning en word je als lezer verrast met een aantal feiten die ik niet aan zag komen. Deze spanning had van mij wel wat eerder opgebouwd mogen worden.

Velen zullen het verhaal misschien wat eentonig vinden maar het is zeker de moeite waard om door te lezen. Ik apprecieer een schrijfstijl waarin de spanning niet de boventoon voert, maar dat geldt zeker niet voor elke thriller fan. Het is geen boek vol actie en gruwelijkheden. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je door het boek heen vliegt. De verhaallijn is goed bedacht, alleen deels te langdradig uitgewerkt. Je denkt continu denkt te weten hoe de vork in de steel zit, maar dan zorgt het laatste deel van het verhaal voor een totale verrassing en geeft het genoeg stof voor een volgende deel, waar ik hals reikend naar uitkijk.

Jaloezie is een verhaal waarbij je niet al te veel ingewikkelde psychologie moet verwachten, het leest makkelijk weg en zal ook zeker menig roman fan kunnen bekoren. Sterker nog, het zou romanlezers ertoe kunnen overhalen wat vaker af te wisselen met een thriller en andersom.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 4
Psychologie: 3

Jaloezie komt hiermee uit op 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)