Droom, durf, donut

Titel: Droom, Durf, Donut
Auteur: Vanessa Gerrits
Serie: North Ness Inn #3
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Loft Books
Publicatiedatum: januari 2021
Aantal bladzijdes: 182
Recensie: Yfke

Auteur
Vanessa Gerrits (1989) is een Vlaamse auteur van feelgood en YA-fantasy. Eén ding hebben al haar verhalen gemeen: zwijmelen is toegestaan! Vanessa werkt als copywriter in een communicatiebureau en klust bij als creatieve freelancer. Verder houdt ze van Netflixen (veel), yoga (een beetje) en haar kat (héél veel)

Achterflap
Droom, durf, donut van Vanessa Gerrits is het derde deel in de North Ness Inn-serie en draait om Shaena, die alles op alles zet voor haar eigen donutwinkel.

In Droom, durf, donut werkt Shaena O’Daleigh in Schotland bij de lokale bakkerij, al kan ze daar eigenlijk haar ei niet kwijt. Het liefst maakt ze donuts, maar die zijn niet welkom in de wat ouderwetse lunchroom. Ondertussen stroomt Shaena over van de donutinspiratie: kleurig glazuur en smaaksensaties vullen haar gedachten. Als ze de kans krijgt om haar hoogsteigen donutwinkel te beginnen, laat ze die dan ook niet aan zich voorbijgaan. Ze zet alles op alles om de deuren van Drumnadonuts snel te kunnen openen!
Voor de liefde heeft ze niet écht tijd. Gelukkig geniet ze van haar casual pleziertjes met Owen. Tot ze plots tegen de Amerikaanse Brent aanloopt. De arrogante backpacker haalt haar het bloed onder de nagels vandaan! Misschien kan ze zich toch beter blijven focussen op haar donutshop… 

Mijn mening
In Droom, Durf, Donut speelt Shaena de hoofdrol, begin twintig met een passie voor donuts. Haar energie verdeelt ze over werken in loondienst, het verzinnen van de meest creatieve donuts, en haar friend with benefits Owen. Die laatste dient vooral om stoom mee af te blazen, Shaena is niet op zoek naar een relatie. Als een kans zich voordoet, besluit Shaena deze te grijpen en haar eigen donutwinkel op te zetten. Tegelijkertijd komt de arrogante backpacker Brent in het dorp (en haar leven) aanwaaien, en lijkt haar vader Harris hulp nodig te hebben in de liefde. Genoeg ingrediënten voor een lekkere feelgood.

De andere delen uit de reeks kende ik niet, het is daarom fijn dat zowel Shaena als de andere personages goed worden geïntroduceerd en je als lezer voorzien wordt van een gezonde dosis achtergrondinformatie. Je kunt deze novelle prima op zichzelf lezen.

De schrijfstijl van Gerrits is laagdrempelig – soms zodanig dat Shaena meer als een opstandige puber klinkt dan als een jonge vrouw van 23 – en doet eerder aan als een young adult dan een feelgood voor volwassenen. Wat overigens prima is, maar wel even schakelen is als je een meer volwassen stijl verwacht. Datzelfde geldt wellicht voor het veelvuldig gebruik van Engelse termen.
Vervolgens is het redelijk gemakkelijk om mee te leven met de eigenzinnige Shaena en te genieten van haar belevingswereld; gemakkelijk om de luchtige, vlotte stijl te omarmen en weg te dromen in een wereld waar de meest sensationeel zoete donuts worden gebakken en liefdesdrama’s met fit boys en graffitikunstenaars zich afspelen tegen een achtergrond van een warm dorpsleven. Hier en daar mindert het verhaal even vaart of zijn er ontwikkelingen die wat al te fantastisch zijn, maar over het algemeen is Droom, Durf, Donut een prettig, eenvoudig boek.

 3 sterren

Yfke

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)