Hou het stil

Titel: Hou het stil
Auteur: Wim Bax
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Danielle

Over de auteur
Wim Bax (1971) studeerde af aan de Theateropleiding in Eindhoven. Hij werkte als acteur voor tv en theater, en als scenarioschrijver van (korte) films en televisieseries.

Met Harm Edens en Ger Apeldoorn schreef hij in 2007 het non-fictieboek ‘De gebruiksaanwijzing van de man’. In 2016 werd zijn korte verhaal ‘Kruis’ genomineerd voor de Editio Debutantenprijs. Hou het stil is zijn eerste thriller.

Achterflap:
Het is begin jaren zestig en medicijnenstudent Jacob keert halsoverkop terug naar zijn geboortedorp Welcherum, omdat zijn gehandicapte broer Jos uit het niets hun moeder heeft aangevallen. Eenmaal aangekomen stapelen de opmerkelijke en vaak angstaanjagende gebeurtenissen zich snel op. Er is iets aan de hand met het dorp en zijn bewoners, maar wat?

Met hulp van psychiater Guido Kroon, die werkt in de instelling waar Jos is ondergebracht, gaat Jacob op onderzoek uit. Zouden de voorvallen iets te maken kunnen hebben met het lijk dat onlangs in het Welcherumse bos is gevonden?

Mijn mening:
Het verontrustende telefoontje van oom Frans dat het met de gehandicapte broer van Jacob niet goed gaat zet meteen de wereld van Jacob op zijn kop. Hij keert terug in zijn geboortedorp waar naar vele jaren nog steeds niks is veranderd. Dat iedereen al snel te weten is gekomen wat er gebeurd is zorgt voor de nodige onrust in het dorp. De roddels zijn van dien aard dat zelfs Jacob bedreigd wordt door de dorpsbewoners.

Hoe meer Jacob en ook zijn tante Martine ervan overtuigd raken dat er nog andere dingen spelen in het dorp, hoe grimmiger de sfeer wordt. En wat weet Jos, de gehandicapte broer, die in al zijn levensjaren nog geen woord heeft gesproken, nog duidelijk te maken aan Jacob?

Jacob luisterde naar de geluiden uit het bos. Het gekwetter van de vogels had hier niets rustgevends, eerder iets nerveus. De lucht voelde bedompt aan, alsof het percentage stikstof hier veel hoger was, Jacob had moeite met ademen. ‘Ben je eigenlijk weleens eerder in een psychiatrische instelling geweest?’

Wim Bax heeft in zijn debuut verschillende lagen weten te verwerken. Zo is er de spanning voor wat betreft het onverklaarbare agressieve gedrag van enkele dorpsbewoners. De broederband die tussen Jacob en Jos opeens een scheurtje vertoont maar ook zo vertederend aanvoelt. Zelfs de intieme gevoelens van Jacob voor het andere geslacht maakt dat dit debuut verrassend genoemd mag worden.

Hou het stil is een goed debuut en prettig te lezen qua schrijfstijl. Of uiteindelijk de vrede terugkeert in het dorp is niet vooraf te voorspellen en het houdt je bezig tot aan het einde van het verhaal. Als motivatie voor de schrijver: stop vooral niet met schrijven want interesse in een volgend verhaal is er zeker naar het lezen van dit debuut.

Hou het stil krijgt van mij 4 sterren.

Danielle

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)