Reisbureau Wereldvreemd

Titel: Reisbureau Wereldvreemd
Auteur: L.D. Lapinski
Serie: Reisbureau Wereldvreemd #1
Genre: Kind-jeugd fantasy
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Vertaling: Mechteld Jansen
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 360
Recensie: Amanda

Cover
Hele leuke, aantrekkelijke en erg toepasselijke cover. De cover ziet eruit als een koffer, toepasselijker kan niet, want bij het reisbureau reis je door in een koffer te stappen. Heel goed gekozen dus.

Auteur
L.D. Lapinski debuteerde in 2020 met het eerste deel in de serie rondom Reisbureau Wereldvreemd. In 2021 verschijnt het tweede deel. L.D. Lapinski woont net buiten Sherwood Forest met haar familie, veel boeken, een hamster genaamd Pebbles en een kat genaamd Hector. L.D. schreef voor het eerst een boek toen ze zeven was.

Achterflap
Wanneer de twaalfjarige Flick reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Ze treedt toe tot het Wereldvreemdgenootschap en daarmee liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft te doen is in de juiste koffer springen. Maar wat Flick niet weet is dat het middelpunt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Het wordt een race tegen de klok, dwars door het multiversum, op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het wordt opgeslokt… en het onze wereld met zich meeneemt.

Mijn mening

‘Reisbureau Wereldvreemd verkoopt geen vakanties. Wij verkopen verwondering.’

In Reisbureau Wereldvreemd maken we kennis met de 12-jarige Felicity (bijnaam: Flick) en de 18-jarige Jonathan. Jonathan heeft het reisbureau geërfd van zijn vader. Zijn vader is een aantal maanden geleden spoorloos verdwenen. Flick is net verhuisd naar het dorpje waar het reisbureau zich bevindt en komt min of meer per toeval in het reisbureau terecht. Hier komt ze erachter dat ze bijzonder is en magie kan zien. Samen met Jonathan gaat ze op onderzoek uit in verschillende werelden die via de koffers in het reisbureau te bereiken zijn. Op zoek naar de vader van Jonathan, toch?

‘Verdriet maakt soms monsters van vriendelijke mensen. Maar ze kunnen weer terug veranderen.’

Wat een leuk, spannend, magisch en fantasievol boek! Heel leuk om kennis te maken met de jonge Flick, die zich eigenlijk best eenzaam voelt en al veel verantwoording krijgt. Haar ouders werken heel veel en daarom moet zij vaak zelf voor haar kleine broertje Freddie zorgen, eten koken en wassen. Heel veel taken voor zo’n jonge meid, waardoor ze niet echt zichzelf kan zijn. Maar ook Jonathan is eenzaam, zijn moeder is overleden en zijn vader is een aantal maanden geleden spoorloos verdwenen. Hij heeft geen vrienden en zit hele dagen in Reisbureau Wereldvreemd als Hoofdbeheerder. Ook veel verantwoording voor zo’n jonge knul, die eigenlijk niet precies weet wat hij moet doen.

Veel herkenbare onderwerpen als eenzaamheid, rouw, verlies, jaloezie en vriendschap. Maar ook een heel hedendaags onderwerp is erin verwerkt, namelijk genderneutraliteit. Bijzonder om dit in een kinderboek tegen te komen, maar goed om kinderen hier nu al bekend mee te maken. Maar ook herkenbaarheid uit andere boeken, zoals opzijschuivende bakstenen om een steeg te onthullen, net als in Harry Potter. Leuke, kleine, herkenbare details net even anders verwerkt.

Lekker vlot geschreven, geen moeilijke woorden of gezegdes, en een uitleg bij het woord genderneutraal. Korte hoofdstukken, leuke en herkenbare hoofdpersonen en de nodige spanning en magie zorgen ervoor dat je aan het boek gekluisterd bent en door wil lezen. Je wil weten hoe het verder gaat met Flick en Jonathan!

Ik geef Reisbureau Wereldvreemd een mooie 4 sterren en ben erg benieuwd naar het tweede deel!

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)