Namens Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor de thriller De vergeten tuin van Sandra J. Paul. Voor de leesclub werden 6 deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Dini van Heumen-Hoekman, Karin Hazendonk, Silvia van Elzelingen, Diane Kooistra, Kelly Illegems en Sabrina Verschaeve. Namens Thrillers & More nam Amanda de Leeuw van Weenen deel aan de leesclub. Uiteraard was Sandra J. Paul zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Lilian Brugel-Berbers.

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van De vergeten tuin. Hieronder zetten we even kort een aantal meningen op een rijtje.

tuin

Diane: Ik vind de cover mooi bij de andere delen passen. Het lijkt me een spannend mysterieus boek dat ik zo op zou pakken in de boekhandel. Ik heb al eerder verhalen van Sandra gelezen en haar “leren kennen” door online boekpresentaties. Als zij zo vlot kan schrijven als ze kan vertellen verwacht ik een boek in handen te hebben dat vlot leest en mij van begin tot einde zal boeien en nieuwsgierig zal maken naar de andere boeken van de serie die ik nog niet gelezen heb

Dini: Mooie cover weer die precies past, en herkenbaar, bij de eerste twee delen. Eentje die je op zou pakken wanneer die in de boekhandel zou liggen. Ik verwacht weer een spannend en vlotlezend boek zoals ik gewend ben van Sandra. Dat je het boek weer te snel uit zal lezen helaas. ? Maar gelukkig volgt er dit jaar nog een volgend deel.

Sabrina: Een heel mooie cover en past bij de 2 andere delen. Zowel mijn kindjes als ik zijn fan van deze boeken, dus we zouden hem zeker oppakken in de winkel. Ik verwacht terug een spannend en vlot verhaal. Ook benieuwd naar het vierde deel!

Karin: Cover is weer heel erg mooi en ja, ik moet in herhaling vallen, deze past perfect bij de eerste twee delen. Nu heb ik natuurlijk ook het boek al opengeslagen en oh wat is het binnenwerk weer super gedaan. Een boek met een cover als dit zou ik altijd oppakken in de boekhandel. Ik verwacht weer een fijn leesbaar boek en door het beschrijven van het leven van Colette een hele mooie aanvulling op de voorgaande delen.

Silvia: Een mooie cover die precies bij de andere delen past. Het heeft een mysterieuze uitstraling. Duidelijke letters, een mooie afbeelding. Dit boek zou ik zeker oppakken als ik het in de winkel zie liggen. Ik verwacht een verhaal in de lijn van de andere delen, namelijk vlot, mysterieus en vooral zeer boeiend. Super dat deel vier ook al in aantocht is.

Kelly: De cover vind ik wel heel mooi. Het is een mysterieuze cover. Als ik in de boekenwinkel ben ( of bib) durf ik hem vast te pakken en van dichterbij te bekijken. Ik verwacht dat het een fijn verhaal wordt. Sandra haar andere boeken waren al top, dus ik twijfel niet dat dit ook een top verhaal wordt!

tuin

Iedereen is vlot van start gegaan en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegen kwamen.

Diane: Ik ben gisteren begonnen en vind het fijn dat je direct aangesproken wordt door de auteur. Ik zit daardoor gelijk in het verhaal.

Update: ik ben al een heel eind verder gekomen en geniet. De mysterie en de magie trekt mij enorm aan. De quote “Mensen zijn bang voor alles wat anders is, en zeker ook magie” brengt mij in gedachten terug naar een ander boek dat ik over heksenjacht gelezen heb….ik ben blij dat ik nu meer van de geschiedenis van Davina gelezen heb en ik vind haar gelijk de mooiste personage tot nu toe.

Kelly: het verhaal gaat goed vooruit, de schrijfstijl is echt tof. Voorlopig zijn er geen leuke zinnen of citaten, maar het verhaal is nog maar half dus tijd genoeg om iets leuks te vinden. Voorlopig is Colette mijn favo, ze probeert echt alles te doen wat Davina voorschreef.

Sabrina: Ik heb het boek ondertussen al uit, maar ik had tussendoor mijn antwoorden op de vragen al opgeschreven. Net zoals de vorige boeken is er nu opnieuw een leuke en vlotte schrijfstijl en het verhaal gaat goed vooruit. De magie vind ik bijzonder in het verhaal en mijn favoriet is Colette.

Dini: Gisteravond eindelijk begonnen en deel 1 uitgelezen. Heerlijk boek en ga zo weer verder. Nu begrip voor Colette gekregen. Dat had ik niet in deel 1 en 2. dus knap gedaan. Gisteren de rest uitgelezen. Jammer dat we moeten wachten op het laatste deel.

Silvia: Het verhaal sleept me weer mee net als in het vorige deel. Ik heb hem nog niet uit maar het is nu alweer een heerlijk boek. De schrijfstijl is weer als vanouds. Vlot en meeslepend en boeiend geschreven. Tot dusverre nog niet echt opmerkelijke zinnen of citaten gezien.

Lilian: Het is weer smullen! Wat een heerlijk boek. Tof om te lezen hoe hoe je voor een slecht karakter, ik heb het uiteraard over Colette, sympathie op kunt wekken.

tuin

En dan is De vergeten tuin uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op?
Silvia: Mysterieus en mooi. Past bij de rest van de boeken. Hardcover uitvoering, echt heel mooi.
Diane: Ik vind het een mooie en mysterieuze cover die goed bij het verhaal past.
Dini: Een schitterende mysterieuze cover die mij gelijk intrigeert en mooi passend bij de vorige twee delen. Ook de uitvoering weer in hardcover vind ik mooi.

De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?
Kelly: De cover past goed bij het verhaal, zo mysterieus.
Silvia: Omdat ik deel 2 ook al gelezen had wilde ik supergraag meedoen aan deze leesclub. Een mysterieuze sfeer ademt het boek uit. En ja mijn verwachtingen zijn weer waargemaakt.

Welke scene uit het boek is je het meest bijgebleven en waarom?
Karin: Dat is het deel van het verhaal waarin Colette een rotsvast vertrouwen in haar moeder heeft, ondanks de slechte omstandigheden waarin ze leven.

Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?
Diane: Ik zou hetzelfde hebben gedaan, je kunt jouw moeder toch wel vertrouwen?
Kelly: Ik zou sowieso Colette gevolgd hebben. Je wilt alles doen voor je moeder.
Sabrina: Ik kan me zeker en vast identificeren met de hoofdpersoon, ik zou hetzelfde gedaan hebben.
Silvia: Nee, ik kan me niet met de hoofdpersoon identificeren. Ik denk dat daarvoor het leeftijdsverschil te groot is. Maar de hoofdpersoon spreekt me wel aan. Mooi neergezet.

Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?
Sabrina: De titel van het boek is, net zoals de andere boeken, goed gekozen. Past heel goed bij het verhaal.
Silvia: Ja ik vind dat de titel duidelijk uitgelegd wordt in het verhaal. Of de titel het hele verhaal dekt weet ik niet, maar het past wel goed. Het is wel een belangrijk item in het geheel. Ik zou geen betere titel kunnen bedenken.
Karin: De titel hoeft naar mijn mening geen verklaring. De titel dekt volledig de inhoud van het verhaal en een andere titel niet aan de orde.

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?
Diane: Een heerlijke schrijfstijl omdat Sandra je echt meeneemt naar het verhaal rn de lezer direct aanspreekt. Het was mijn eerste “Sandra”. Ik had wel de korte verhalen gelezen van de site van de uitgever maar volgens mij geen van haar boeken maar daar komt hopelijk verandering in.
Kelly: Sandra heeft een schrijfstijl die je oppakt niet meer loslaat. Haar verhaal klopt volledig en het plot ontwikkelde zich goed.
Dini: Ik vind het weer de heerlijke meeslepende schrijfstijl waardoor het verhaal je gelijk pakt en niet meer loslaat en het boek helaas weer te snel uit is.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?
Sabrina: Een mooie opbouw en plot zijn zeker en vast aanwezig in het verhaal.
Dini: Weer een goed opgebouwd plot waar alles weer klopt met misschien toch een verrassend einde.
Karin: De opbouw is heel erg goed en er wordt op een spannende manier naar het plot toegewerkt.

Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?
Diane: Ja echt, door het verhaal op zich, de mysterie en de legende. Haar fantasie en manier van vertellen bleef me lang na het lezen bij.
Silvia: Sandra heeft een mooie schrijfstijl. Je moet van deze boeken/dit genre houden denk ik. Mij heeft Sandra gegrepen met haar boeken.
Karin: Over het boek is niets negatiefs te zeggen. Ik kan echter niet zoveel met ‘heeft de auteur je kunnen raken’.

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?
Diane: Ik verwachtte een spannend mysterieus boek en dat was het ook.
Silvia: Ja, ik wist wat ik kon verwachten nadat ik deel 2 las. Het is wel heel anders maar ook erg mooi.
Dini: Ik verwachtte net als de eerste twee boeken weer een spannend en meeslepend verhaal en dat is weer uitgekomen. Dit deel verklaart de geschiedenis en achtergrond van Colette waardoor je nu sympathie krijgt voor haar handelen in de andere delen van de reeks, dus zeker een overeenkomst. Persoonlijk vind ik dit boek het beste van de drie boeken. Je kunt dit deel wel apart lezen, maar ik ben toch blij dat ik de vorige twee gelezen had.


tuin

Dan rest alleen nog het eindoordeel van De vergeten tuin in punten:

Dini: 5 sterren
Karin: 5 sterren
Sabrina: 4,5 ster
Diane: 5 sterren
Kelly: 4,5 ster
Silvia: 4 sterren

We sluiten de leesclub De vergeten tuin af met een waardering van 4,5 ster.

Waardering: 4.5 uit 5.

Met dit verslag is de leesclub De vergeten tuin officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub! Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub. Tuin Tuin tuin

Sandra J. Paul, super bedankt voor je enthousiaste deelname aan deze leesclub en je uitgebreide reacties!

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)