tuin

Titel: De vergeten tuin
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Jeugdthriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 214
Recensie: Lilian & Amanda

Auteur
Sandra J. Paul is een veelzijdig genre-overschrijdend auteur die vooral bekend staat om haar spannende jeugdboeken, paranormale Young Adult en psychologische thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de paranormale Young Adult-reeks ‘Het Eiland’

Sandra schrijft en publiceert ook Engelstalige boeken onder het pseudoniem Joanne Carlton.

Sandra is samen met haar partner Cathy de oprichter en eigenaar van Hamley Books. Zij is daarnaast ook de uitgever.

Achterflap
Het jaar 1621. De moeder van de twaalfjarige Colette Zwart wordt op de brandstapel gezet. Colette zweert dat ze wraak zal nemen op de kasteelheer die haar dit heeft aangedaan, maar die kans krijgt ze niet. Ze wordt samen met haar broer Bertus meegenomen door de mysterieuze Maximiliaan. Hij brengt hen naar zijn burcht, ver weg van hun dorp. Daar ontdekken ze wat hun moeder al die jaren voor hen heeft verborgen gehouden, en wie ze in werkelijkheid is. Om haar moeder terug te krijgen, moet Colette gebruik maken van duistere magie. Maar dan vindt ze een lang vergeten tuin, met daarin een mysterieuze bron, die toegang geeft tot het eeuwige leven…

Onze mening
Lilian: Eindelijk is het zover: ik heb de jeugdthriller De vergeten tuin in handen. Het is deel 3 uit een serie die begon als een stand alone met De duistere school. Door het enthousiasme van de lezers en de vragen naar een vervolg, werd al snel besloten dat het een serie zou worden. En goed nieuws voor de liefhebber… er komt ook nog een vierde deel!

Amanda: Ook ik ben heel blij dat ik De vergeten tuin mag lezen! Voorgaande twee boeken waren erg spannend en ik ben dan ook benieuwd hoe het verder gaat! Daarnaast kijk ik al reikhalzend uit naar het vierde en laatste deel, De verdwenen burcht.

Lilian: In De vergeten tuin gaan we ver terug in de tijd, namelijk naar 1621 en maken we kennis met de twaalfjarige Colette Zwart. Ze woont, samen met haar moeder Davina en haar broertje Bertus, in een armoedig hutje aan de rand van het dorp en moeten hard werken op het land om rond te komen. Dit is niet altijd zo geweest, toen haar vader nog leefde kwamen ze niets te kort en leefde ze een rijk leven, maar sinds zijn dood leven ze in armoede. Het leven wordt voor Colette en Bertus wordt nog zwaarder als hun moeder op de brandstapel belandt. In deze tijd worden vrouwen die beweren anderen te kunnen genezen met kruiden namelijk gezien als heksen of magiërs en worden verbannen of erger: ze belanden op de brandstapel. Colette en Bertus worden gevangengenomen en opgesloten in een kerker. Met behulp van Maximiliaan, een sympathieke man, weten ze te ontsnappen en vertrekken met hem naar zijn burcht.

Amanda: Eigenlijk is dit boek min of meer een losstaand boek, of je zou het ook als eerste kunnen lezen. Het speelt zich af echt heel ver voor De duistere school en Het verlaten huis. Het vertelt eigenlijk voornamelijk de geschiedenis van het ontstaan van Collete en Bertus Zwart.

Macht. Controle. Vrijheid. Alles wat ik nooit heb gehad.

Lilian: Op de burcht komt Colette erachter dat haar moeder veel voor haar geheim heeft gehouden en ze beseft wat haar moeder bewogen heeft al die jaren. Om dit alles te verwerken en de emoties de baas te worden kan ze alle hulp gebruiken die voorhanden is. Het kost haar veel moeite om hier mee om te gaan, maar uiteindelijk weet ze wat haar te doen staat, ze zal haar moeder redden, koste wat kost. Gaat haar dit lukken?

Zodra je begint met lezen is het lastig stoppen, want ook dit keer weet Sandra J Paul je te pakken om je niet meer los te laten. De woorden worden zinnen, de zinnen worden bladzijdes en de bladzijdes worden hoofdstukken, voor je er erg in hebt sla je het boek dicht. Wat dan weer jammer is, want je leeft mee met de personages en het liefst zou nog veel meer van ze willen weten. De fantasie van Sandra J.  Paul draait overuren en ze zet zo weer een magisch verhaal op papier, waarin je Colette beter leert kennen. Degenen die de voorgaande delen hebben gelezen zullen het met mij eens zijn, ze is niet de meest geliefde personage en dan druk ik me nog zwak uit. Toch krijg je in dit deel zowaar een beetje sympathie voor haar.

Amanda: De invalshoek vanuit Colette bezien is goed gekozen. Het is interessant om meer over haar achtergrond en beweegredenen te weten te komen. Een heel ander verhaal dan dat in de vorige twee boeken neergezet werd, maar een waardevolle aanvulling op wat we al wisten. Zoals Lilian ook al aangeeft, leest het verhaal echt als een trein, voor je het weet is het verhaal klaar en sla je het boek weer dicht. Jammer, want ik had nog wel wat meer over Colette willen lezen. Het is een fantasierijk verhaal vol met magie en de nodige spanning, waardoor je blijft lezen. Colette heeft nu wat meer een gezicht gekregen, voor de kleine Colette kan ik ook nog wel wat sympathie opbrengen, maar die sympathie is voor de oudere Colette toch een eind te zoeken.

Haar nieuwe zussen heten Amalia, Leanne en Jonna. Nu zijn ze met z’n vijven.

Lilian: De vergeten tuin zit vol met magie en fantasie zonder over de top te gaan. Het is een spannend verhaal met heksen en wraak, maar ook vol vriendschap en verbondenheid. De gebeurtenissen in de andere twee delen vallen nu op hun plek en worden in dit deel verklaard. Ik kijk ontzettend uit naar het vierde deel. Maar hoop echt dat ik geen afscheid hoef te nemen van Kraaidorp en zijn bewoners.

De vergeten tuin van Sandra J. Paul krijgt van mij 4,5 ster. 

Waardering: 4.5 uit 5.

Amanda: Weer een heerlijk spannend en fantasierijkverhaal. Leuk plot en spannende ontknoping. Zoals eerder al gezegd, is het erg leuk om wat meer over Colette te weten te komen. Hierdoor krijg je ook ineens meer inzicht in de vorige twee delen. Ondanks dat ik dit weer een leuk en vlot te lezen verhaal vond, miste ik toch wel een beetje Quinten en zijn vrienden. Ook miste ik wat diepgang in het verhaal. Naar mijn gevoel had er nog iets meer ingezeten als het verhaal is verder uitgewerkt zou zijn.

De vergeten tuin krijgt van mij 3,5 ster.

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)