Een heerlijke dag – door Hilda Spruit (Winnaar T&M Beste Young Adult Nederlandstalig 2020)

In januari 2020 kreeg ik te horen dat Clavis uitgeverij mijn roman Verschijningen wilde uitgeven. Ik heb die hele week lopen stuiteren van blijdschap. In oktober 2020 was het eindelijk zo ver en had ik het fysieke boek in mijn handen. De boekpresentatie zou in oktober groots worden gevierd tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. Met de organisatie ervan waren we al bijna een jaar bezig. Filmregisseur Dennis Bots (o.a. Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen) zou erbij zijn om het eerste boek in ontvangst te nemen en mijn goede vriend Guido Kees, Belgisch auteur en scenarist zou het tweede exemplaar van mij toegestopt krijgen. Er was een lijst van genodigden van zo’n 200 man. We hadden er ongelooflijk veel zin in! En toen kwam de crisis. Wat een domper. Het Thrillerfestival kon niet doorgaan. Ik kreeg nog een allerliefste aanbieding van Filmhuis Cameo Zoetermeer om de presentatie in zeer afgeslankte vorm vlak voor een van hun voorstellingen in het Stadstheater te doen, maar ook dat kon vanwege de crisis op het laatste niet doorgaan. We baalden allemaal stevig en ik troostte me maar met de gedachte dat iedereen hier nu last van had, dus gedeelde smart … Gelukkig begon mijn boek goed te lopen en heb ik op verzoek vele exemplaren mogen signeren. Ondanks dat ik het boek niet aan de lezers persoonlijk kon overhandigen, deden de bestellingen voor een gesigneerd exemplaar, vaak vergezeld van lieve berichten me erg goed. Onlangs liet Clavis mij weten dat uitgeverij Dyslexion heeft besloten om naast mijn eerdere roman Geestverwanten, de voorloper op Verschijningen, ook Verschijningen in de collectie op te willen nemen. Dus binnenkort is er ook een dyslexie-editie van Verschijningen.

Op 28 december publiceerde Thrillers & More een schitterende recensie over Verschijningen. Het ging om een duo-recensie, bijzonder leuk gedaan. Verschijningen kreeg resp. 4 en 5 sterren. Vol trots deelde ik de recensie op al mijn social media.

Toen ik op 24 januari las ik dat Verschijningen was genomineerd bij Thrillers & More voor Beste Young Adult 2020 Nederlandstalig, sprong ik een gat in de lucht. Thrillers & More is een mooie, vriendelijke, respectvolle en snelgroeiende (Facebook) boekensite voor, je raadt het al, boekenliefhebbers. Wat een eer om door hen genomineerd te worden! Het voelde gelijk als een welkome pleister op de wonde van de verloren gegane boekpresentatie. Ik heb dit dan ook luidkeels gedeeld op al mijn social media. Dit werd opgepikt door Zoetermeer Actief, een lokale nieuwssite in mijn woonplaats die er een media artikel aan wijdde en ook het Nederlands Thrillerfestival deelde de nominatie op hun website. Verrassend leuk!

Verschijningen

Het wachten op de uitslag was spannend en Thrillers & More hield de spanning er ook nog eens mooi in, want op de bewuste zondag van de bekendmaking, zou ieder uur de winnaar van een andere categorie bekendgemaakt worden, leuk gedaan trouwens, en eindelijk, eindelijk was mijn categorie aan de beurt. Mijn man schonk direct bubbels in toen bekend werd dat Verschijningen op de eerste plaats was geëindigd. Het werd een heerlijke dag, waarop de felicitaties me om de oren vlogen, hartverwarmend, ontroerend … mijn pb en app ontploften zowat! Niet alleen vanwege de lieve berichtjes van lezers, vrienden en vriendinnen, maar ook auteurs en zakenrelaties feliciteerden me.

En o.a. dit alles heeft mij aangezet om de pen weer op te pakken en door te schrijven aan het laatste deel van de Geestverwanten serie. Mijn schrijfwerk lag al maanden stil omdat ik door de crisis mijn hoofd niet meer leeg kon maken. Het winnen van deze mooie prijs heeft hierin iets voor mij doorbroken. Feitelijk is het dus een prijs met een dubbele waarde. Lieve lezers, bedankt voor het stemmen en lieve Thrillers & More bedankt voor deze unieke mogelijkheid om verder te groeien in mijn schrijverscarrière.

Met liefs,

Hilda

Hilda Spruit Hilda Spruit

Leave a Reply

  • (not be published)