Off-piste

Titel: Off-Piste
Auteur: Jeroen Zuydt
Genre: Thriller
Uitgeverij: Mijnbestseller.nl
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 45
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Schrijven is een rode draad in het leven van Jeroen Zuydt (1967). Op de lagere school al keken zijn leerkrachten iedere week uit naar zijn opstellen, waarin fantasie, verrassende invals­hoeken en onverwachte wendingen in het verhaal hand in hand samengingen. Tijdens en na zijn studietijd was Jeroen journalistiek zeer actief voor o.a. het universitair Weekblad Delta en voor de bladen van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Zijn militaire dienst vervulde hij als persvoorlichter. In zijn latere functies viel hij op door zijn scherpe en goed leesbare beleidsteksten, rapporten, jaarverslagen, nieuwsbrieven en adviezen.

Jeroen Zuydt is een pseudoniem met een knipoog naar de kinderboeken over de tweeling “Saskia en Jeroen” van Jaap ter Haar en een eerbetoon aan Saskia Noort als inspirerend voorbeeld.

Achterflap:
In Off-piste reis je met een vriendengroep mee met hun jaarlijkse gezamenlijke skivakantie. Na een korte introductie van de diverse personages en hun onderlinge verhoudingen begint de vakantiepret. Via de Achenpass reist de groep naar Oostenrijk. Eenmaal aangekomen in het Zillertal wordt er goed geskied en lekker gegeten en gedronken in diverse skihutten bij de pistes.

 In de loop van de skivakantie vinden diverse incidenten plaats, die ogenschijnlijk los van elkaar staan. Eén van de nieuwe leden van de groep, blijkt niet de aardige jongeman die hij in eerste instantie leek te zijn. Zonder het van elkaar te weten, hebben diverse leden in groep hebben last van zijn stiekeme gedrag. Naast deze verhaallijn is er ruimte voor romantiek en humor.

Mijn mening:
Korte verhalen zijn altijd een uitdaging aangezien je wel benieuwd bent of er in zo weinig woorden een indrukwekkend verhaal neergezet kan worden.

Het verhaal start met een proloog die meteen enkele vragen oproept. Vervolgens worden de voorbereidingen van de vakantie in gang gezet. Op het moment dat iedereen aanwezig is in het vakantieoord komen de verhalen los tussen de vrienden.

Dat er altijd meningsverschillen ontstaan tussen verschillende mensen is een begrijpelijk iets, maar als dit slechts één persoon omvat waar meerdere mensen een probleem mee hebben gaat dit snel tot grotere irritaties lijden.

Het lukt hem niet om te draaien en hij kwam weer off-piste terecht. Vervolgens schoof hij al tuimelend en stuiterend een heel eind naar beneden tot hij tot stilstand kwam op een plek waar het naast de piste vlakker werd.

Off-piste is een snel te lezen novelle, er zit genoeg vaart in en er wordt verder niet veel poespas aan toegevoegd. Er had genoeg potentie ingezeten om er een uitgebreidere versie van te maken maar of de kracht dan zo was gebleven is niet in te schatten.

Jeroen van Zuydt heeft in ieder geval bewezen dat hij het schrijverschap begrijpt en er zou zowaar gedacht kunnen worden om hier dan toch meer mee te gaan doen om zo met een groter verhaal te komen.

Ik geef Off-piste 3 sterren.

Danielle

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)