Over vijf jaar

Titel: Over vijf jaar
Auteur: Rebecca Serle
Genre: Roman
Uitgeverij: Cargo
Vertaler: Hien Montijn
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 240
Recensie: Yfke

Auteur
Rebecca Serle woont en werkt in New York en Los Angeles. Ze schrijft voor succesvolle televisieseries en heeft al meerdere ya-romans op haar naam staan. Over vijf jaar is haar grote doorbraak en werd gelijk wereldwijd een bestseller.

Achterflap
Advocate Dannie Kohan durft wel te voorspellen hoe haar leven er over vijf jaar uit zal zien. Ze heeft net een succesvol sollicitatiegesprek gehad voor haar droombaan en diezelfde dag vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ze valt ’s avonds dan ook volkomen gelukkig in slaap. Maar die nacht droomt ze dat ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger en naast een compleet andere man. De televisie staat aan en ze ziet de datum. Het is dezelfde nacht, 15 december, maar dan in 2025. Vijf jaar later. Het is maar een droom, denkt Dannie, en ze doet haar best om hem te vergeten. Totdat ze vierenhalf jaar later de nieuwe vriend van haar beste vriendin ontmoet. Het is de man uit haar droom, ze weet het zeker. Over vijf jaar is een liefdesverhaal, boordevol geluk en hartzeer. Maar het is zeker niet een liefdesverhaal zoals je dat denkt te kennen.

Mijn mening
‘Een liefdesverhaal. Maar dan anders.’ Dat is de ondertitel op de voorkant van Over vijf jaar. Dit boek is ook écht anders. In plaats van de feelgood die ik verwachtte, bleek dit een mooi geschreven roman over een vreemde droom, over wat het belangrijkste is in een relatie (geborgenheid, passie, of beide) en, vooral, over vriendschap.

Je hebt een verkeerd idee van liefde. Je denkt dat liefde pas meetelt als ze een toekomst heeft, maar zo is het niet. Liefde hoeft niet te groeien. Ze bestaat of ze bestaat niet. Hier. Nu. Liefde heeft geen toekomst nodig.

Dannie Kohan is een interessant personage; ze weet wat ze wil en heeft zelfs een antwoord op de vraag ‘waar zie je jezelf over vijf jaar?’ (ik heb dat nooit gehad, eerlijk niet). Haar beste vriendin Bella, die ze al van jongs af aan kent, is totaal anders. Zij doet waar ze zin in heeft en geniet vooral van het leven. Het klinkt misschien als een cliché waar niet veel nieuws uit te halen is, maar niets is minder waar. Met een vlotte pen leidt Serle je het verhaal binnen, houdt ze je aandacht vast, en geeft ze leven aan haar personages (en New York City). Zelfs wanneer er clichés voorbijkomen, weet ze je nog te verrassen. In sommige gevallen kan ze je zelfs tot tranen roeren.

Hoe je van een verhaal waarbij eigenlijk het einde al bekend is (zie droom) toch nog een fijn lezende, overtuigende en verrassende roman kunt maken, laat Serle zien in dit debuut. Het leest als een romantische film – maar dan net even anders. Ik kan niet anders dan Over vijf jaar met vijf sterren belonen.

Yfke

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)