Graf 521

Titel: Graf 521
Auteur: Franziska Weissenbacher
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 245
Recensie: Lilian

Cover
Dit is nu zo’n cover waar ik totaal niet van warm loop. Het spreekt mij niet aan, maar ze zeggen altijd “beoordeel een boek niet op zijn kaft”, dus dat ga ik niet doen. De tekst op de achterflap maakt mij dan wel weer nieuwsgierig.

Auteur
Zout op de friet? Het is een vraag die Franziska Weissenbacher al honderden keren heeft gesteld. Ze is allround medewerkster in een frietzaak/automatiek. In haar vrije tijd schrijft ze misdaadverhalen. Ze is getrouwd, moeder van twee dochters en vier zonen en oma van een groeiend aantal kleinkinderen.

Achterflap/samenvatting
Nadat rechercheurs Laura Mandemaker en Hans Dijkma ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt, vinden zij een nieuwe standplaats. Daar worden ze vrijwel direct geconfronteerd met een totaal onverklaarbare zaak. In de vloer van een kathedraal worden twee verse lijken gevonden. Het team waarvan beide rechercheurs deel uitmaken, start een uitgebreid onderzoek naar de identiteit van de slachtoffers en de dader(s). Voordat ze zich de zaak eigen hebben gemaakt, dient zich een volgende dode aan.
Laverend tussen spanningen binnen het team, henzelf en het onderzoek, naderen Laura en Hans de bizarre ontknoping.

Mijn mening
Rechercheurs Laura en Hans zijn zowel op het werk als in privé partners. Na een heftige periode in Amsterdam hebben ze om overplaatsing gevraagd en zijn zij in ’s-Hertogenbosch neergestreken, dit met het idee het daar rustiger te hebben, maar rustig opstarten is er niet bij. Onder de plavuizen van de Sint Jan, de kathedraal van ’s-Hertogenbosch, worden twee lichamen gevonden. Het is al snel duidelijk dat dit om een recent graf gaat en samen met het team beginnen ze aan het onderzoek.

Het is allemaal nog niet zo vertrouwd en met name Laura moet erg wennen in haar nieuwe rol en aan haar nieuwe collega’s. Gelukkig kan ze altijd rekening op de steun van Hans, maar ook tussen haar nieuwe collega’s zijn er een aantal waar ze al snel een klik mee heeft.

Terwijl het onderzoek in volle gang is, dient zich er een nieuwe zaak aan. Een vrouw is vermoord op klaarlichte dag in haar eigen keuken. Deze twee zaken lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar is dat ook zo?

Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken waardoor je snel door het boek geraakt. Zeker met de fijne en beeldende schrijfstijl van Franziska. Hierdoor waan je je op de plaats delict of op de mooie plekken die de stad rijk is.

Het is geen thriller die de spanning er vol op heeft, maar wel genoeg triggers bevat die je doen blijven lezen. Uiteindelijk wil je weten hoe de lichamen in de kathedraal terecht gekomen zijn en wie hiervoor verantwoordelijk is. Al had ik op een gegeven moment wel een vermoeden wie erachter zat. Verder wil je natuurlijk weten wat de twee zaken met elkaar verbindt en stukje bij beetje kom je achter de waarheid.

Na het dichtslaan van Graf 521 wil je eigenlijk weten hoe het verder gaat met Laura en Hans en wat er nu precies gebeurd is in Amsterdam (dat is te lezen in deel 1, De Matchmaker). Het is geen gemis als je het boek niet gelezen hebt, want in Graf 521 staan voldoende verwijzingen naar dat deel, om de voorgeschiedenis te begrijpen. Dit boek vraagt om een vervolg, en ik heb begrepen dat die er ook aankomt, dus dat is goed nieuws!

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Graf 521 van Franziska Weissenbacher krijgt van mij 3,5 ster

Lilian

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)