De nachtegaal

Titel: De nachtegaal
Auteur: Johanna Mo
Serie: Hanna Duncker #1
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 399 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Johanna Mo (1976) groeide op in Kalmar, de badplaats die je passeert als je naar het Zweedse eiland Öland reist. De afgelopen jaren werkte ze als freelanceredacteur, vertaler en boekrecensent. De nachtegaal is het eerste boek in de Eilandmoorden-reeks met rechercheur Hanna Duncker in de hoofdrol.

Achterflap:
Toen Hanna Duncker negentien jaar oud was, werd haar vader veroordeeld voor moord. De schaamte en verwarring zorgden ervoor dat ze van het eiland Öland wegvluchtte en ergens anders een nieuw leven opbouwde. Pas zestien jaar later, na het overlijden van haar vader, keert ze terug naar haar geboortedorp, om aan het werk te gaan als rechercheur bij de politie van Kalmar, aan de andere kant van de zeestraat.
Op haar eerste dag wordt ze samen met haar partner Erik Lindgren naar een plaats delict op Öland gestuurd waar het lichaam van een vijftienjarige jongen is aangetroffen. De jongen blijkt de zoon van haar jeugdvriendin te zijn. De zaak trekt de aandacht van veel bewoners, die Hanna’s terugkeer niet allemaal waarderen, getuige de dreigende, anonieme telefoontjes die ze krijgt. Wat is…

Mijn mening:
De nachtegaal is het eerste deel in een veelbelovende serie, een geweldig debuut, ik kan er niets anders van maken.

Hanna Dunker keert na een traumatische ervaring in haar jeugd terug naar haar geboortestreek om aan de slag te gaan als rechercheur. Haar eerste zaak confronteert haar direct met haar verleden als het de zoon van haar toentertijd beste vriendin betreft. Door allerlei oorzaken is het contact verwaterd.

Ze moest iets zeggen om de stem in haar hoofd te verstikken, die fluisterde dat ze hier niet mocht zijn. Dat ze nergens goed voor was. Hoeveel ze ook presteerde, ze raakte dat stemmetje niet kwijt en het dook vaak op als ze te lang stil was geweest.

Mo heeft veel aandacht besteed aan het neerzetten van de personages, dit heeft ze in mijn optiek op een hele realistische manier gedaan, ze brengt gedachten en gevoelens op een intense manier over. Alles draait om de moord op Joel maar je krijgt het gevoel dat de personages rond hem heen zeker zo belangrijk zijn. 

Joel, een puber, drukt je met je neus op de feiten om altijd alert te zijn en niets voor kennisgeving aan te nemen of het op zijn beloop te laten; de gevolgen zijn dan veelal niet te overzien. Je kunt niet aan de buitenkant zien wat er in een mens omgaat. Mo heeft gebruik gemaakt van ethische dilemma’s en zowel sociale als maatschappelijke problemen, het is een verhaal wat aanspreekt en je raakt.

De schrijfstijl van Mo is aangenaam, ik geniet van elke bladzijde, er is geen sprake van op gang komen, je zit er direct helemaal in. De zeer korte hoofdstukken vanuit Joel geschreven zorgen voor een continue nieuwsgierigheid en zijn van meerwaarde voor het complete verhaal.

Johanna Mo heeft met De nachtegaal een stevig goed onderbouwd debuut neergezet, de onderhuidse spanning houd je van het begin tot het eind in zijn greep. Ik kijk nu al hals reikend uit naar het volgende deel in de Hanna Duncker-serie want er zijn zeker in haar turbulente leven nog gebeurtenissen die om opheldering vragen.

De nachtegaal van Johanna Mo krijgt van mij 5 welverdiende sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)