Susan Muskee is auteur van de feelgood romans Polaroids en poederdozen en Scones en spotlights. Onlangs verscheen bij Loft Books Marathons & mokkataart, deel 3 van de Liefde, natuurlijk-reeks. Teamleden Bianca & Miriam stelden Susan een aantal vragen.

Wie is Susan Muskee, Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben 28 jaar, woon in Deventer met mijn verloofde (die ik mijn man had mogen noemen als er geen corona was geweest) en onze kat. Als ik niet aan het schrijven ben denk ik na over schrijven, lees ik, wandel ik of spendeer ik veel te veel uren online. Het liefst op Funda (lekker loeren naar andermans huizen) of op Wikipedia om de meest onnozele artikelen te lezen.

Foto: Paul Remmelts

Wanneer ben je met schrijven begonnen? Welke auteur inspireerde jou op schrijfgebied?
Ik ben heel vroeger al met schrijven begonnen, al toen ik kind was. Dan knutselde ik zelf boekjes waar ik een verhaaltje in schreef of sleepte ik de typmachine van mijn ouders naar mijn kamer en schreef ik daar gedichten of korte verhalen op. Langere verhalen begonnen pas toen ik kennismaakte met het feelgood-genre: na het schrijven van mijn scriptie ‘gunde’ ik het mezelf om meer te lezen en kocht ik boeken van Jill Mansell, Jackie van Laren en Lisette Jonkman. Toen dacht ik: maar dat wil ik ook! Mijn eerste ‘boek’ was overigens wel al af met 25.000 woorden, dus toen kwam ik er wel achter dat ik beter eerst een beetje kon plotten, haha!

Je schrijft over een vriendinnengroep, heb je zelf een vriendinnengroep die met deze dames te vergelijken is?
Ja! Of nou ja, niet helemáál vergelijkbaar natuurlijk, maar aan mijn tijd als hoofdredacteur bij Taalvoutjes heb ik een groep ontzettend fijne vriendinnen overgehouden. Zij zijn stiekem ook een heel groot deel van mijn inspiratie, al zal ik hun ervaringen nooit één op één overnemen. Maar inspireren doen ze me absoluut!

Met welke vriendin zou jij jezelf het meest identificeren?
Absoluut met Sophie, hoewel ik in alle vier de vriendinnen wel een beetje van mezelf heb gestopt. Maar in Sophie herken ik mezelf het meest: grootse dromen, af en toe ‘eerst doen, dan denken’ en een grote mond maar een heel klein hartje.

Je schrijft feelgood waarin het niet alleen koek en ei is maar waar vooral ook ruimte is voor tegenslagen, is dat bewust? In de trant van real life?
Zeker weten! Ik vind het belangrijk dat mijn boeken niet allemaal van die ‘heuvel af, wind mee’-verhalen zijn. Er mag af en toe best een flinke klim in zitten, dat maakt het ook herkenbaarder voor de lezer. Maar het blijft natuurlijk wel feelgood, dus het belangrijkste is dat je na het uitlezen een fijn gevoel overhoudt. Al hoeft dat dus wat mij betreft niet altijd uit een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ voort te komen.

Liefde, natuurlijk

Je boeken zijn tot nu toe alleen als e-pub verschenen, gaat hier in de toekomst mogelijk verandering in komen? Wist je trouwens gelijk dat het een 4-luik moest worden?
Voor de Liefde, natuurlijk-serie verwacht ik dat eerlijk gezegd niet, omdat die bewust zijn uitgegeven als e-only. Maar voor toekomstige boeken, wie weet… Ik hoop in de toekomst een fijne mix te vinden tussen e-only-verhalen (die dan wat korter zijn, bijvoorbeeld) en boeken in print. Het eerste deel van deze serie begon eigenlijk als standalone, maar toen ik hem naar mijn uitgever had gestuurd en met haar om tafel zat, kwam het idee om elke vriendin een eigen boek te geven. Dat ben ik toen gaan uitwerken in vier plotlijnen, en zo is deze serie ontstaan!

Welke boeken lees je zelf graag?
Ik lees heel graag feelgood, maar ook thrillers en YA. Wat die laatste betreft lees ik het liefst contemporary YA – fantasy of dystopisch vind ik iets minder leuk.

Liefde, natuurlijk

Wat ligt er momenteel op jouw nachtkastje? Is je smaak qua boeken veranderd ten opzichte van tien jaar geleden? Welk boek is een echte aanrader wat jou betreft?
Op mijn nachtkastje ligt allereerst standaard mijn e-reader, waar ik op dit moment Vaarwel Roscoe van Céla van Gastel op aan het lezen ben. Maar daaronder ligt Misschien wisten zij alles, een vuistdikke verhalenbundel van Toon Tellegen. Ik heb het rond de kerst gekocht, op aanraden van een vriendin. Ik lees het samen met mijn verloofde; om en om lezen we er een verhaal uit voor. Het is een soort avondroutine geworden samen. Er staan 313 verhalen in, dus met één verhaal per dag zijn we ongeveer een jaar bezig.

Mijn smaak ten opzichte van tien jaar geleden is eigenlijk niet eens zo heel erg veranderd, behalve dat ik nu ook YA’s heb ontdekt. Wat voor mij dan ook een echte aanrader is (naast Misschien wisten zij alles, want die vind ik nu al geweldig), is Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Zo’n bijzonder en mooi boek over een broer en zus die onafscheidelijk zijn, tot er iets tragisch gebeurt waardoor ze uit elkaar groeien. Ik heb hem op mijn e-reader gelezen, maar heb hem meteen na het uitlezen ook als paperback gekocht. Dit is echt een boek dat ik waarschijnlijk elk jaar opnieuw lees.

Wat is je favoriete taart of cupcake? En bak je zelf graag?
Ik bak zelf eigenlijk nooit, maar ik hou wel echt ontzettend van taart. Ik woon boven een banketbakker, dus zodra er iets te vieren is (en soms ook als er niets te vieren is) hoef ik alleen maar even naar beneden te lopen om iets lekkers te halen. Mijn favoriet is hazelnoot-mokkataart, met van dat hazelnootschuim, maar ze hebben ook een heerlijk appeltaartje met een onwijs lekkere koekbodem. Liefde

Liefde, natuurlijk

Zelf ben ik een ontzettende liefhebber van smaakjeskoffie, heb je nog een lekker recept om te proberen? Drink je trouwens zelf graag koffie of ben je meer van de thee?
Ik vind koffie heerlijk, al helemaal als er een lekker siroopje doorheen zit. Qua recept kan het niet anders dan dat ik de koffie van Robin uit Marathons en Mokkataart deel: opgeschuimde melk, een dark roast espresso, een scheutje vanillesiroop en als finishing touch een snufje kaneel en een héél klein beetje bruine suiker. Ik moet het wat koffie betreft wel bij één kop houden omdat ik anders stijf sta van de cafeïne, dus daarna stap ik altijd over op thee. Op het gebied van theesmaken ben ik niet zo moeilijk, als het maar zoet en/of fruitig is. Liefde

En tot slot: Wat kunnen we in de toekomst op schrijfgebied nog van je verwachten?
Heel veel! Dit jaar komt in elk geval deel 4 van de Liefde, natuurlijk-serie nog uit, en eind dit jaar verschijnt ook een driedelige Kobo Original van mijn hand. En voor 2022 staan er stiekem ook alweer mooie plannen… Verder dan dat durf ik nog niet in de toekomst te kijken, maar ik schrijf net zolang tot al mijn boekideeën op zijn. En ik denk dat dat nog héél lang zal duren!


Lees ook de recensies van de Liefde, natuurlijk-reeks: Marathons & mokkataart, Scones & Spotlights en Polaroids & poederdozen

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)