Schaduwland

Titel: Schaduwland
Auteur: Robert Bryndza
Serie: Kate Marshall #2
Genre: Thriller
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Willeke Lempens
Verschijningsdatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 303 (E-pub)
Recensie: Bianca en Leontine

Over de auteur:4
Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren en woont tegenwoordig in Slowakije met zijn partner. Zijn boeken met Erika Foster in de hoofdrol zijn over de hele wereld bestsellers. Het eerste boek met Erika Foster in de hoofdrol is Het meisje in het ijs. Schaduwland is het tweede deel in de Kate Marshall-serie

Achterflap:
Criminologe Kate Marshall is met haar zoon aan het duiken als ze een huiveringwekkende ontdekking doen. Ze vinden het lichaam van een tiener, verstrikt onder water. De politie bestempelt het al snel als een tragisch ongeluk, maar Kate is daar niet zo zeker van. Er klopt heel veel niet: wat deed het slachtoffer daar midden in de nacht? En als hij zo’n sterke zwemmer was, hoe verdronk hij dan?

De verdronken tiener is het meest recente slachtoffer in een reeks mysterieuze sterfgevallen en verdwijningen rond Shadow Sands, een stuwmeer dat ontstond toen een vallei en het gelijknamige dorpje onder water werden gezet. Er doen veel vreemde verhalen de ronde, en al -jarenlang verdwijnen er regelmatig mensen. Dan verdwijnt ook een -jonge onderzoekster, Magdalena Rossi. Kate vraagt haar partner Tristan Harper om mee te helpen zoeken naar de vrouw – voordat het te laat is.

Onze mening:
Cover: Bryndza maakt series waarbij de unieke covers op elkaar afgestemd zijn, ze spreken aan en zijn al van verre herkenbaar.

Leontine is het daarmee eens. Je weet precies wie de schrijver is.

Plot:
Bianca vindt het plot goed uitgewerkt, het begint met een dode tiener en vervolgens komt er een verhaallijn op gang die verschillende kanten op kan gaan, als lezer kun je alleen maar gissen. Kate Marshall gaat samen met haar collega Tristan Harper op onderzoek uit en laat de zaak niet los tot de onderste steen boven is. Bryndza is niet iemand van de ingewikkelde verhaallijnen.

Leontine vindt het weer een goed verhaal. Bryndza weet het verhaal zo te leiden dat langzaam stukjes in elkaar vallen. ‘Ik houd van een echte whodunnit. Niets is leuker, wat mij betreft, dan meezoeken naar de dader.’

Spanning:
Bianca erkent dat Bryndza in staat is om het spannende met het aangename te vereeuwigen. Er zitten gruwelijke scenes in die het verhaal sterker maken.

Leontine vindt dat er nog net iets meer spanning in had mogen zitten. Toch houdt Bryndza het wel interessant voor de lezer door kleine plotwendingen.

Personages:
Kate Marshall hebben we in deel 1 goed leren kennen en nu kiest ze voor werk in uitvoering. Op het persoonlijke vlak gebeurt er niet denderend veel. De relatie met haar zoon Jake is nog steeds niet optimaal, Jake wordt langzaamaan volwassen en daar moet Marshall mee dealen, dit gaat haar niet altijd makkelijk af, daarin valt voor haar nog veel leren.

Leontine is het eens met Bianca. We leren Kate steeds iets beter kennen, maar het personage valt nog veel verder te ontwikkelen. Het is in een serie echter niet vreemd dat dit stapje voor stapje gaat.

Schrijfstijl:
Bryndza heeft een prettige schrijfstijl, zijn boeken lezen makkelijk weg, de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je het boek snel uit hebt. ‘Ik kan me zo voorstellen dat sommige lezers het op den duur wat eentonig vinden’ maar Bianca geniet er in ieder geval nog met volle teugen van.

Leontine kijkt elke keer enorm uit naar een nieuw boek van Bryndza. ‘Je weet dat je een paar fijne uurtjes gaat beleven.’

Ontknoping:
Bianca is verrast door de ontknoping, ondanks de vermoedens welke richting het op zou gaan wist Bryndza er toch weer een draai aan te geven.

Hetzelfde bij Leontine. ‘Ik dacht echt dat ik het bij het rechte eind zou hebben, maar uiteindelijk zit er toch weer een twist in het verhaal.’

Conclusie:
Bianca vindt de boeken van Bryndza  vooral ontspannend lezen, er wordt niet van de lezer verwacht dat je continu je hersens kraakt maar vooral lekker geniet.

Genieten is ook de basis bij Leontine. Toch draaien de hersenen mee om erachter te komen hoe het nu daadwerkelijk zit allemaal. ‘Dat zijn de boeken die mij het meest boeien.’

Schaduwland krijgt van Bianca 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Leontine doet er een klein schepje bovenop en geeft Schaduwland 4,5 ster.

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)