Alexander stelde na het lezen van de historische roman De Gulden Duvel en de brief (uitgeverij Ellessy) een aantal vragen aan Natascha Hoiting.

Om met de deur in huis te vallen: wie is Natascha Hoiting?
Een levensgenieter die het maximale uit het leven probeert te halen! Wanneer ik niet aan het werk ben, kun je me buiten in de natuur vinden op een lange hike of (wanneer de temperatuur weer iets hoger wordt) op een zeilboot. Ik hou ook erg van spontane Yes Man acties; dit houdt in dat je (net als in de gelijknamig film met Jim Carrey) zomaar ja zegt op iets wat niet gepland is en vaak net iets buiten je comfort zone valt.
Naast auteur ben ik ondernemer. Ik ben mede-eigenaar van een bedrijfsadviesbureau en hoop daarnaast na corona eindelijk van start te kunnen gaan met mijn reisorganisatie voor begeleide rondreizen in Schotland.

De Gulden Duvel en de Brief

Kun je in het kort vertellen waar De Gulden Duvel en de Brief over gaat?
Uiteraard. De Gulden Duvel en de Brief speelt zich af in 1667 en vertelt het verhaal van Nicolas van Raeven, een gerespecteerd kunsthandelaar uit Amsterdam. Nicolas wordt door zijn vriend Evert, die werkzaam is voor de schout, ingeschakeld te helpen bij het oppakken van een kunstheler. Hij ontdekt dat deze man een schilderij wil stelen dat ooit gemaakt is door zijn vader en moet en zal dit verhinderen. Dit blijkt verregaande gevolgen te hebben. Uiteindelijk raakt Nicolas ongewenst betrokken bij de Tocht naar Chatham waar hij de moord op een van de belangrijkste helden van de Republiek moet voorkomen.

Hoe ben je op het idee gekomen voor dit verhaal?
Ik heb me altijd al geïnteresseerd in de geschiedenis van de Republiek ten tijde van de zeventiende eeuw, daarnaast wilde ik graag eens schrijven over de Tocht naar Chatham. Dat vind ik zo’n interessante gebeurtenis! Hoe vervolgens de echte inspiratie tot het schrijven van De Gulden Duvel kwam, kan ik eigenlijk niet vertellen. Dit zou te veel prijsgeven voor de mensen die mijn roman nog niet gelezen hebben. Indien je het boek al wel gelezen hebt zoals jij hebt gedaan, weet je wat de titel betekent: de achtergrond van de titel is letterlijk mijn eerste inspiratie geweest om dit boek te gaan schrijven.

Hoeveel research heb je voor dit verhaal gedaan en hoe/waar doe je dat?
Ik heb bizar veel research gedaan. Ik heb veel gelezen over de zeventiende eeuw en dan met name over de tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Ook heb ik via het Nationaal Archief veel informatie vergaard. Daarnaast heb ik veel musea bezocht, waaronder het Rijksmuseum, maar ook het Rembrandthuis en het Westfries Museum in Hoorn. Met name deze laatste is de perfecte plek om alles over de zeventiende eeuw te weten te komen.

Ik vind het interessant dat er blijkbaar altijd al complottheorieën ontstonden zodra het slechter ging in een land.

Wat is de meest bijzondere gewoonte die men toen in die tijd had die je bent tegengekomen?
Dat zijn er nogal wat. Heb je even? Haha! Een van de bijzondere dingen die ik tegenkwam (en ook heb benoemd in mijn roman) was een vreemd toeristisch uitstapje: mensen betaalden graag om een bezoekje te brengen aan het dolhuys om daar geesteszieken te bekijken. Iets wat je tegenwoordig gelukkig niet meer kunt voorstellen. Wat ook niet meer is in te denken is dat de barbier naast het knippen van haar ook de functie van chirurgijn had. Mijn kapster is fantastisch en ik vertrouw haar volledig met mijn haar, maar voor een operatie ga ik toch liever naar het ziekenhuis.

Dit verhaal speelt zich af in een bepalende periode van ons land. Is het lastig zulke historische figuren een eigen(tijdse) stem te geven?
Best wel. Je moet uitkijken dat de personages niet te modern gaan klinken, maar ook niet te ouderwets, want dat komt de leesstijl ook niet ten goede. Daarnaast moet je bij veel woorden nadenken of ze al bestonden. Tegenwoordig schildert men bijvoorbeeld met zinkwit, maar in de zeventiende eeuw kende ze dit nog niet en werd er gebruik gemaakt van het giftige loodwit. Dit moet je goed in de gaten houden, want dat zijn natuurlijk fouten die je niet mag maken.

Is het ook moeilijk om met de kennis van nu zonder oordeel over die waargebeurde gebeurtenissen te schrijven?
Ik ben niet iemand die snel oordeelt of veroordeelt en kan gebeurtenissen goed in het perspectief van de betreffende periode zien. Wat ik wel doe is vergelijkingen maken met de huidige tijd. Zo vind ik het bijzonder boeiend om te zien hoe er net als nu altijd al complottheorieën hebben bestaan. Zo waren er in het rampjaar 1672 (De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd vanuit vier verschillende kanten aangevallen) samenzweringen over de gebroeders de Witt, waar niets van waar bleek te zijn. Ik vind het interessant dat er blijkbaar altijd al complottheorieën ontstonden zodra het slechter ging in een land.

Met De Gulden Duvel en de Brief hoop ik historie voor iedereen toegankelijk te maken

In De Gulden Duvel en de Brief spelen familieband, vaderlandsliefde en liefde een grote rol, verpakt in een spannend avonturenverhaal. Wat betekenen deze thema’s voor jou?
Liefde is erg belangrijk in mijn leven. Mijn man en ik voelen elkaar in alles aan, naast geliefden zijn we elkaars beste vrienden. Ook is de band met mijn familie erg goed en zal ik altijd voor ze klaar staan. Net als Nicolas die in mijn boek alles voor zijn vader overheeft.
Mijn vaderlandsliefde is groot alhoewel ik een periode heb gehad dat ik dacht dat ik ergens anders ook prima zou kunnen aarden. Ik woon gedeeltelijk in Schotland en heb wel eens nagedacht om daar voorgoed heen te gaan. Toch besef ik me de laatste periode dat ik meer van Nederland hou dan ik ooit dacht. Ik ben weer trots op de Nederlandse driekleur. Iets wat vast te maken heeft met de historie waar ik me nu nog meer dan voorheen bezighoud.

Wanneer ben je voor eerst verhalen gaan schrijven?
Ik schrijf al sinds mijn tienertijd. Ik weet niet of je het tijdschrift Yes hebt gekend? Toen ik een jaar of twaalf was, verscheen daarin een gedicht van mij. Wat was ik trots! Zo rond die tijd startte ik ook met het schrijven van verhalen. Ik vond een poosje geleden een schrift terug waarin ik ijverig aan een verhaal begonnen was. Ik moet nog lachen wanneer ik daaraan terugdenk. Na het lezen wist ik precies hoe de mode in die tijd was; pagina’s lang had ik ieder kledingstuk van de protagonist en andere karakters beschreven.

Wat maakt het dat je zo geïnteresseerd bent in geschiedenis?
Het is een liefde die altijd al in me gezeten heeft. Al rond mijn elfde las ik de Ilias en de Odyssee van Homerus. Net als nu had ik toen ook al belangstelling voor veel uiteenlopende zaken. Het ene moment was ik volledig gefascineerd door de oude Egyptenaren, het andere moment door de Griekse mythologieën. Daarnaast heb ik een docent kunstgeschiedenis gehad die dit nog verder aanwakkerde met zijn prachtige verhalen over de historische locaties die hij tijdens zijn vakanties bezocht.

Wil je met je verhalen de lezer ook iets meegeven?
Met De Gulden Duvel en de Brief hoop ik historie voor iedereen toegankelijk te maken. Het is verpakt in een avontuurlijk jasje en ik hoor vaak dat het vlot wegleest. Als Nederlanders hebben we zoveel trotse momenten in onze geschiedenis; het zou toch mooi zijn wanneer iedereen daar bekend mee zou zijn.

Welk verhaal zou je nog willen vertellen?
Uiteraard het verhaal waar ik nu mee bezig ben, maar daarnaast heb ik ideeën voor een boek wat er vast ooit zal komen. Ik woon zelf in de buurt van Schokland en weet vrij veel van dit voormalige eiland af. Daar zit een prachtig verhaal in. Waarschijnlijk iets wat zich in het heden zal afspelen, maar ook in het verleden. Ik heb er nu al zin in!

Wat is je favoriete schrijfplek?
Mijn nieuwe kantoor! Ik heb sinds kort een heerlijke nieuwe werkplek met grote ramen, dus lekker veel licht, en mooie teakhouten meubelen. En wanneer ik in Schotland ben (zodra dat weer mogelijk is) schrijf ik het liefst vanuit een cottage in de hooglanden. Tussen de middag even met mijn hondje een frisse neus halen in de heide. Ik kan niet wachten tot het weer zover is.

Heb je een schrijfritueel?
Voordat ik aan mijn bureau ga zitten, moet ik hardlopen. Dat brengt de creative juices op gang. Ik zou ook niet weten wat ik zou moeten wanneer ik niet meer zou kunnen hardlopen. Komt dan die inspiratie nog wel op gang? Dat is iets waar ik niet over na moet denken. Daarnaast heb ik veel te drinken om me heen staan: een kop thee, een glas water met daarin gember (vers gesneden door mijn man) en om de dag goed te starten een groente smoothie.

Welke schrijvers inspireren jou?
Geert Mak om zijn bekwaamheid geschiedenis in mooie, leesbare verhalen te gieten. Daarnaast lees ik voor mijn huidige research graag de boeken van Luc Panhuysen. Ook hij weet van historische feiten een boeiend verhaal te maken. Maar een schrijver die me de afgelopen periode misschien wel het meest heeft geïnspireerd is de vorig jaar overleden schrijver Carlos Ruiz Zafón. Het bloemrijke taalgebruik van die man bewonder ik enorm. Gulden

Wat voor boeken lees je zelf graag?
Uiteenlopende boeken. Momenteel lees ik Schilderslief van Simone van der Vlugt, maar ik lees ook veel Engelstalige boeken. Op vakantie kan ik bijvoorbeeld ontzettend genieten van de boeken van Sophie Kinsella. Verstand op nul en lekker lachen! Ook kun je me wakker maken voor de boeken van Anne Rice. Zo heb ik pasgeleden voor een tweede keer het heerlijk donkere Witching Hour gelezen.

Als het mogelijk zou zijn, welk historisch figuur zou je dan graag willen ontmoeten?
Dan zit ik te twijfelen tussen Johan de Witt en Johannes Vermeer, maar kies ik uiteindelijk toch voor Johannes Vermeer. De reden hiervoor is dat er over Johan de Witt al veel bekend is en het leven van Vermeer toch nog altijd een raadsel is. Er is niet eens bekend hoe hij eruit heeft gezien. Alleen zijn achterkant is zichtbaar op het schilderij Allegorie op de schilderkunst. En hoe zit het met het blauw in zijn schilderijen? Dat komt van kostbaar ultramarijn (afkomstig uit de halfedelsteen lapis lazuli). Hoe kwam hij daar als arme schilder met elf kinderen aan? Daarnaast ben ik bijzonder geïntegreerd door zijn plotselinge dood in 1675. Gulden

Ben je al met een nieuw verhaal bezig en kun je daar iets over zeggen?
Uiteraard ben ik weer met een nieuw verhaal bezig! Tijdens het schrijven van het ene boek krijg ik al snel weer inspiratie voor het volgende. Helaas kan ik er nog niet zo heel veel over vertellen, omdat het een behoorlijk intensief traject is. Ik wil eerst zeker weten dat het zal gaan lukken. Wat ik wel kan zeggen is dat het verhaal zich opnieuw in de zeventiende eeuw afspeelt. Het gaat over een vrouw waar ik tijdens research bij het schrijven van De Gulden Duvel en de Brief op stuitte. Zij is een dusdanig interessant persoon dat ik vind dat ze haar eigen roman verdient. Momenteel zit ik dus voor research opnieuw met mijn neus in de boeken en archieven, en duim ik dat de musea snel weer zullen openen!


Lees ook de recensie van De Gulden Duvel en de Brief

Kijk voor meer informatie over Natascha op www.nataschahoiting.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)