CTRL-A

Titel: CTRL-A
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 104
Recensie: Amanda

Cover
Donkere en eenvoudige cover, mooi (en toepasselijk) het vuurrood van de horizon op de achtergrond.

Auteur
Juultje van den Nieuwenhof is docente Nederlands en drama op een middelbare school in Tilburg. Ze geeft met veel plezier les aan mavo-leerlingen van 12 tot 18 jaar.

In 2013 won ze de Crimezone YA-schrijfwedstrijd. Sindsdien zijn er vier Young Adult-thrillers van haar hand verschenen: Delete (2013) en Disconnect (2014) bij uitgeverij Moon en Check-out (2016) en het razend spannende After Dark (2019) bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Naast het schrijven van spannende thrillers voor jongeren, maakt ze ook al meer dan twaalf jaar theaterproducties met jongeren.

Achterflap
Robin lijkt een normale jongen uit 4 havo. Op school gaat alles goed en hij brengt veel tijd door met zijn vriendinnetje Elin en zijn beste vriend Appie. Het lukt hem bijna om alles verborgen te houden, tot mevrouw Van Erven, zijn irritante mentor, besluit zich ermee te gaan bemoeien. Ook Elin en Appie krijgen het idee dat er iets met Robin aan de hand is. Hij liegt over waar hij geweest is en heeft steeds vaker agressieve uitbarstingen. En waarom worden ze eigenlijk nooit bij hem thuis uitgenodigd? Maar als ze te dicht bij de waarheid komen, zouden ze daar nog wel eens spijt van kunnen krijgen…

Mijn mening

I’m the trouble starter
I’m the fear addicted
I’m a firestarter
You’re a firestarter
I’m a firestarter, twisted firestarter’
Firestarter – The Prodigy

Robin is altijd rustig aanwezig op school, haalt goede cijfers, maar toch maakt zijn mentor zich zorgen om hem. Ze heeft een ‘onderbuikgevoel’, maar haar collega’s lachen haar hierom uit en vinden dat ze zich niet druk moet maken. Hij doet het toch goed op school? Ondanks dat zet ze toch verdere stappen, met grote gevolgen van dien. Robin ergert zich rot dat zijn mentor zich met zijn leven bemoeid. We beleven het verhaal ook door de ogen van Robin en als lezer heb je al snel in de gaten dat er echt iets niet in de haak is met hem. Zijn handelingen en gedachtes zijn niet die van ‘normale’ mensen. Wanneer ook zijn vriendin Elin en zijn beste vriend Appie hun vermoedens krijgen, wordt het Robin heet onder de voeten. Tijdens de schoolbarbecue escaleert de situatie en heeft hij zijn gedachtes niet meer in de hand, wat ontvlamt in een verschrikkelijk drama. Ctrl-A

Bijzondere kennismaking met Robin, een knul die probeert om de schone schijn op te houden, terwijl hij het eigenlijk erg moeilijk heeft. Ondanks zijn problemen kun je je toch goed inleven in zijn situatie en de struggles die hij heeft. Het is, ondanks dat het een novelle is, toch een goed uitgewerkt en spannend verhaal. Je bent steeds benieuwd wat er nu precies aan de hand is en wat er gaat gebeuren/gebeurd is. De korte hoofdstukken lezen lekker vlot weg.

4 sterren voor deze spannende novelle met een belangrijke verborgen boodschap, bij psychische problemen, zoek hulp. Je bent niet alleen! Ctrl-A

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)