Brandende meisjes

Titel: Brandende meisjes
Auteur: C.J. Tudor
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Publicatiedatum: februari 2021
Vertaling: Guus van der Made
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Danielle

Over de auteur:
C.J. Tudor werd geboren in Salisbury en groeide op in Nottingham, waar ze nog steeds woont met haar partner en dochter. Ze stopte op haar zestiende met school en had daarna diverse baantjes, waaronder winkelbediende, junior-verslaggever, radio-tekstschrijver, copywriter en voice-over. De Krijtman was haar thrillerdebuut. Het boek was reeds voor verschijnen een internationale sensatie: de vertaalrechten werden binnen een paar weken aan maar liefst 39 landen verkocht. Met De terugkeer werd het vervolg van haar succes voortgezet, waarbij de cover weer op een hele interessante kinderlijke wijze is weergegeven maar toch weer het mysterieuze uitstraalt zoals ook bij De krijtman het geval was. Vervolgens verscheen haar derde boek De Anderen in 2020. Nu bijna een jaar later komt ze met haar volgende thriller Brandende meisjes.

Achterflap:
Zijn we allemaal in staat tot onuitsprekelijke daden om degenen van wie we houden te beschermen?

Welkom in het lieflijke plaatsje Keeper’s Croft. Vijfhonderd jaar geleden werden hier acht protestantse martelaren terechtgesteld op de brandstapel. Dertig jaar geleden verdwenen twee tienermeisjes spoorloos. Twee maanden geleden pleegde de dominee van de lokale parochie zelfmoord.

Het leek de perfecte plek voor dominee Jacqueline – Jack – Brooks en haar dochter Flo om een nieuwe start te maken en wat tot rust te komen. Maar rust is het laatste wat ze er vinden. Want iemand lijkt vastbesloten om de duistere geschiedenis van het dorp actueel te houden. Jack ontvangt sinistere pakketjes en berichten. En Flo ziet levensechte visioenen van brandende meisjes. Of zijn het geen visioenen?

Mijn mening:
Als je ondertussen liefhebber bent geworden van de boeken van C.J. Tudor dan kijk je altijd uit naar een nieuw boek van haar. Zo ook nu weer als Brandende meisjes in de boekhandel verschijnt.

Zodra Flo en Jack in het plaatsje Keeper’s Croft aankomen, wordt de spanning rondom de kerk al snel opgebouwd. Zoals geen ander weet Tudor je het gevoel te geven dat je door verschillende mensen op afstand in de gaten wordt gehouden. Of ze er ook daadwerkelijk staan en of ze te vertrouwen zijn, is niet te peilen.

Jack probeert in ieder geval het vertrouwen bij de bewoners op te bouwen maar of ze met iedere bewoner hierin slaagt valt te betwijfelen. Steeds meer wordt er ontrafeld over wat er zich allemaal in het dorp heeft afgespeeld. En hoe dieper ze erin duikt, hoe meer mensen ze tegen zich krijgt. Hierdoor komt ook haar verleden weer boven drijven en dat is iets waar Jack helemaal niet op zit te wachten.

Ik denk dat iets slechts doen iets anders is dan slecht zijn. Ik denk dat we allemaal in staat zijn om iets slechts te doen, iets kwaadaardigs.

Flo probeert ook vriendschap te sluiten met haar leeftijdsgenootjes maar ook die bezitten vreemde trekjes die haar niet het gevoel geven dat ze zich thuis gaat voelen in het dorp. Alleen Wrigley doet aardig tegen haar en ondanks dat haar moeder hem niet vertrouwt, blijft ze hem toch zien in de hoop dat hij haar een beetje kan opvrolijken voor zolang ze daar moeten blijven wonen.

Je wilt geloven dat de wereld zwart-wit is. Maar als volwassene besef je dat de meeste mensen in de grijze ruimte daartussen leven. Allemaal gevangen in het midden, terwijl ze proberen te overleven.

Tudor sleurt je mee in het verhaal en zowel Flo als Jack zijn op een uitstekende wijze tot leven gebracht, dat je zowaar het gevoel hebt dat je in hun leven met ze meewandelt.

De mysterieuze omgeving die eenieder zich kan voorstellen als je praat over een kerkhof, de paranormale verschijnselen die telkens een schok veroorzaken. Daarbij opgeteld de opbouwende spanning en het uiteindelijke plot maakt van Brandende meisjes een thriller die alle facetten van het genre zou moeten bevatten.

En na vier boeken is ook dit boek weer een absolute aanrader en is de vorm die ze met haar eerste boek De krijtman had neergezet weer helemaal terug.

Brandende meisjes geef ik 5 sterren.

Danielle

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)