Fantoomzoon

Titel: Fantoomzoon
Auteur: Ronald van den Broek
Genre: Thriller
Uitgever: Palmslag
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 361
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ronald van den Broek studeerde gezondheidswetenschappen en rechten en werkt als jurist. De boeken van Nicci French inspireerden hem tot het schrijven van thrillers.

Na het debuut Varkensbloed in chocolade verschenen Beschermduivel en Mijn kartonnen broer. Nu verrast hij thrillerliefhebbers opnieuw met het ijzingwekkende Fantoomzoon.

Achterflap:
Op het plaatselijke kerkhof in Maastricht wordt een gewurgde puber aangetroffen. De CEO van een internationaal opererend bedrijf overlijdt tijdens een pikant seksavontuurtje en de flamboyante ontwerper en creatief directeur van modehuis MonPote wordt geëlektrocuteerd tijdens een interview met een journalist.  

De Amsterdamse rechercheur Irisa Romijn krijgt de leiding over het onderzoek, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. Ondertussen wordt ze afgeleid door problemen met een starre officier van justitie en onrustige demonen uit haar eigen recente verleden.  

De klokt tikt genadeloos door terwijl de druk op Irisa en haar team om deze zaken op te lossen steeds verder toeneemt, want het volgende slachtoffer kan elk moment vallen…

Mijn mening:
Fantoomzoon, de laatstverschenen thriller van Ronald van den Broek is spannend maar zeker ook ingrijpend te noemen, dit komt door de thema’s die van den Broek als uitgangspunt gebruikt heeft. Maatschappelijke thema’s die nooit uit het straatbeeld zullen verdwijnen, ze geven je stof tot nadenken en zetten alles weer even in perspectief.

Het lezen begint met een titel waar goed over is nagedacht, je ziet eerst Fanzoon staan, maar in een duister beeld zie je de T en de M doorschemeren. Een titel met een bepaalde diepgang die je letterlijk door het verhaal heen sleept, en dan vanuit positief oogpunt.
De schrijfstijl van Van den Broek is even wennen ondanks dat ik toch al meerdere boeken van hem heb gelezen. Ik moet er even inkomen en mijn draai vinden, dit komt door de zinnen die soms niet lekker lopen. Hoofdpersonage Irisa Romijn, rechercheur en tijdelijk overgeplaatst, krijgt te maken met een moord op een puber en dat hakt er stevig in. Ze heeft zelf een traumatische ervaring meegemaakt die een zware stempel drukt op haar functioneren in het team waarin ze nu tijdelijk werkt. De pubermoord is het begin van een zorgwekkende tijd waarin deze moord niet op zichzelf staand lijkt te zijn.

Van den Broek maakt gebruik van heden en verleden, waarbij vooral het verleden diepe indruk maakt. De gebeurtenissen die zich in die periodes afspelen, brengen blijvend psychisch letsel aan, dat spreekt voor zich. In hoeverre dit verband heeft met het heden wordt langzaam ontrafeld, er is hier sprake van een goed doordacht plot waarbij je wel een bepaalde richting op gestuurd wordt maar er tot het eind toe niet de vinger op kunt leggen hoe het nu precies zit. Elk hoofdstuk uit het verleden begint met een titelsong uit de tijd passende bij het hoofdstuk. Wanneer je denkt dat de onderste steen boven komt word je als lezer toch nog totaal verrast.

Fantoomzoon eist tijdens het lezen al je aandacht op, afleiding is uit den boze want dan raak je de draad kwijt en moet je even een stap terug doen om weer op het rechte pad te komen. Hiermee wil ik aangeven dat het geen doorsnee thriller is die makkelijk weg leest, maar juist wat extra inspanning vergt om het verhaal goed te blijven volgen.

Originaliteit: 4
schrijfstijl: 4
leesplezier: 4
psychologie: 5
Spanning: 4
plot: 4

Fantoomzoon krijgt van mij 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)