Mozaïek

Titel: Mozaïek
Auteur: Mary van Duuren
Genre: Roman
Uitgeverij: Adoremi
Publicatiedatum: april 2021
Aantal bladzijdes: 236
Recensie: Lilian

Auteur
Mary van Duuren is in 1963 geboren in Breda. In 1989 trouwde ze met Niek en tien jaar later adopteerden zij respectievelijk een dochter en zoon uit het Zuid-Amerikaanse Colombia. Ze is schrijfster van de eerder verschenen feelgood-boeken ‘Twee ons geluk’ (2017), ‘Tussen rust en ruist’ (2018) en de romans ‘De schittering in de diepte’ (2018) en ‘Paarse harten’ (2020)

Cover
Deze cover knalt eruit door zijn felgele kleur en het mozaïek motief in het raam. Een leuk feitje is dat de vrouw op de cover de dochter is van Mary van Duuren. Op de originele foto zie je op de achtergrond de bergen van Bogota. Wil je nu meer lezen over de bijzondere betekenis van deze foto, check dan de Facebook pagina van Mary https://www.facebook.com/MomentsofMary/

Achterflap/samenvatting
Pesten kan het zelfbeeld van iemand drastisch veranderen of zelfs, in het ergste geval, een leven laten beëindigen. Treiteren heeft een verwoestend effect, dat doorwerkt tot in de ziel. Wat zijn de gevolgen, als breuken niet meer te lijmen zijn?

Lucinda Berg staat aan het begin van haar zangcarrière, nadat ze glansrijk een talentenjacht wint. Haar onzekerheid heeft het verloren in haar strijd om succes en er staat haar een mooie toekomst te wachten. Samen met David, de liefde van haar leven, en haar beste vriendin Emmy lijkt ze de hele wereld aan te kunnen.
Als dan blijkt dat iemand dat succes, of zelfs alles in haar leven lijkt te saboteren, kan ze niets anders doen dan vertrouwen op de steun van de mensen die het dichtst bij haar staan.

Mijn mening
Mozaïek is een spannende roman met actuele thema’s, zoals onder andere pesten. Toch is het, door de fijne schrijfstijl van Mary van Duuren, geen zwaar verhaal geworden.

Het verhaal gaat over Lucinda (Luus) Berg die aan een zangwedstrijd mee doet en grote kans maakt deze te winnen. Ze heeft haar leven goed op de rit, een fijne baan een lieve vriend, David, en een beste vriendin, Emmy, waar ze lief en leed mee kan delen.

Lucinda is dus getalenteerd en ze ziet er ook nog eens goed uit, het lijkt haar voor de wind te gaan. Toch heeft ook zij haar onzekerheden en die komen ergens vandaan…

Emmy begrijpt dat eigenlijk niet, want menig vrouw zal jaloers zijn op Lucinda’s verschijning en talent. Toch vindt Lucinda het moeilijk om, op meerdere vlakken, in zichzelf te geloven.

Dat bekendheid niet alleen maar rozengeur en maneschijn met zich meebrengt, ervaart ook Lucinda. Na het winnen van de zangwedstrijd krijgt Lucinda te maken met dreigende berichtjes. Ze laat zich er niet door uit het lood slaan, maar als er onverwachte dingen gebeuren, begint Lucinda zich toch af te vragen of het allemaal wel toeval is. Ook haar manager vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit.

Een gebroken spiegel of een gebroken ziel? Scherven brengen niet altijd geluk.

De hoofdstukken over Lucinda worden afgewisseld met fragmenten uit het verleden. Over wie deze verhaallijn gaat is niet meteen duidelijk. Gaat het over Lucinda of over een ander personage? Duidelijk is dat ze een moeilijke en zware jeugd heeft gehad met veel pesterijen. Deze pesterijen hakken er erg zwaar in en hoe meer je leest, hoe groter het vermoeden wordt dat er nog meer aan de hand is, zo veel zelfs dat het leven niet vol te houden is.

Haar smalle gezichtje toonde steeds meer verdriet, haar ogen traanden de rest van die zwarte dag en haar wens om niet alleen van de school, maar zelfs van deze keiharde wereld te willen verdwijnen werd alsmaar groter.

Mary van Duuren zet mij altijd weer aan het denken, terwijl ik volledig in het verhaal zit en meeleef met de personages, bedenk ik dat niet alles goud is wat er blinkt. Achter een glimlach kan een heel verhaal zitten waar je niets van af weet. Pas als je dichterbij komt zie je soms de barstjes, maar die kunnen samen weer een mooi geheel worden. Net zoals in een mozaïek.

Spanning:   4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik heb genoten van Mozaïek en krijgt van mij dan ook de welverdiende 4,5 ster.

Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)