Gedraag je

Titel: Gedraag je
Auteur: Lois Blommestein
Genre: Thriller
Uitgever: Brave New Books
Verschijningsdatum: Maart 2021
Aantal bladzijdes: 266 (PDF bestand)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Lois Blommestein (1989) is geboren in Alkmaar. Ze komt uit een gezin met één broer en drie zussen. Na de MAVO heeft ze een opleiding mbo-jeugdzorg afgerond.

Achterflap:
Hij houdt zijn slachtoffers nauwlettend in de gaten, met name zijn laatste. Alexandra Braza, een 23-jarige studente, wordt het slachtoffer van een serieverkrachter. Ze is doodsbang dat hij nog een keer achter haar aan zal komen en doet er alles aan om de dader te pakken. Dat valt alleen niet mee. Ze heeft hem niet gezien, alleen zijn stem gehoord. Wanneer de serieverkrachter merkt dat Alexandra nauw samenwerkt met de politie, komt er een nieuw gevoel in hem naar boven. Haat. En die haat wordt alleen maar erger.

Mijn mening:
Lois Blommestein heeft Gedraag je geschreven vanuit een persoonlijke ervaring uit haar verleden en zo leest het verhaal ook. Na een verkrachting gepaard gaande met heftige mishandeling heeft Alexandra Braza een traumatische ervaring gehad die ervoor zorgt dat ze voortdurend last heeft van angst en paniekaanvallen. Ze vindt geen rust tot de dader gepakt is. Helaas is Alexandra niet het enige slachtoffer en de recherche heeft er een flinke kluif aan om de dader te ontmaskeren.

Het verhaal is van het begin tot het eind spannend. De korte hoofdstukken die steeds worden ingeleid door plaats, tijd, en vanuit welk personage geschreven, zorgen ervoor dat het boek leest als een trein. Her en der merk ik tijdens het lezen wel wat slordigheidsfoutjes en lopen de zinnen niet altijd even lekker. Lois heeft met Gedraag je vooral de aandacht gevestigd op een heftig onderwerp en voert de link naar non-fictie vooral in de ontknoping de boventoon.

Lois Blommestein geeft haar boeken uit in eigen beheer en daarin zou zij mijns inziens nog stappen kunnen maken, het is een prima verhaal maar ik voel dat er meer in gezeten had qua diepgang en uitwerking. Blommestein begint en eindigt haar boek met het delen van informatie betreffende het groot aantal zedenmisdrijven dat jaarlijks gemiddeld plaatsvindt, het is bizar te lezen hoe laag de straffen vaak zijn, dit hakt er wel even in zeg.

Originaliteit: 2
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Psychologie: 3
Spanning: 3
Plot: 3               

Gedraag je krijgt hiermee afgerond een mooie drie sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)