Wendigo

Titel: Wendigo
Auteur: Mark Groenen
Genre: Thriller/Horror
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: April 2021
Aantal bladzijdes: 145
Recensie: Lilian

Auteur
Mark Groenen is geboren in 1989 en werkt als docent Geschiedenis en History op het middelbaar (tweetalig) onderwijs. Wanneer hij niet aan het lesgeven, lezen of schrijven is, is hij waarschijnlijk op reis. Op 1 januari 2016 pakte hij het schrijven serieus op, dit keer met het doel een boek te schrijven. Nu is het zijn voornaamste hobby. Marks favoriete schrijvers zijn Haruki Murakami en Neil Gaiman.

Cover
Je kijkt dwars door een gehavend, aangetast gezicht naar een straatbeeld dat bedolven is onder sneeuw. Het beeld geeft je de rillingen en dan heb ik het niet over de koude aanblik van de sneeuw.

Achterflap/samenvatting
Eindhoven is gehuld in een winters wit tapijt na de hevigste sneeuwval sinds jaren. De treinen rijden niet, de wegen zijn onbegaanbaar en alle colleges zijn geschrapt. Het weerhoudt de studenten Boris en Pjotr er niet van om het weer te trotseren en de warme kroegen van het Stratumseind te bezoeken. 
Die avond eindigt Boris in een plas bloed, dat uit zijn steekwonden gutst en de sneeuw rood kleurt. De daders laten hem voor dood achter. Hulp komt uit onverwachte hoek, in het duister van de nacht verschijnt de Wendigo aan Boris. Hij krijgt de kans om zich te wreken, maar niet voor niets.  
Boris krijgt zijn wraak. Is de prijs die hij betaalt het waard?

Mijn mening
Eindhoven, de stad waar ik vele jaren met plezier heb gewoond zal ik voorlopig niet meer door dezelfde ogen bekijken, nu ik het boek Wendigo van Mark Groenen heb dichtgeslagen. Hij weet met Wendigo de stad een horrorachtige sfeer te geven en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Boris en Pjotr, die genieten van het studentenleven en samen een appartement delen, gaan ondanks de flinke sneeuwval en slecht begaanbare wegen naar het Stratumseind, de kroegenstraat van Eindhoven. De avond verloopt alles behalve volgens plan en Boris eindigt bloedend in een berg sneeuw. De daders laten hem voor dood achter.

Terwijl Boris ligt dood te bloeden krijgt hij hulp uit onverwachte hoek, maar is het verstandig om deze hulp te aanvaarden? Het aanbod van de Wendigo is namelijk niet zonder gevolgen.

Boris had gedacht dat de man een grote jas droeg, maar nergens zag hij openingen, ritsen of knopen. De jas ging naadloos over in de nek van de vreemdeling en leek eerder vacht dan kleding. Aan de uiteinden van zijn handen zaten lange, scherpe nagels. Ze waren zwart en glansden als messen van obsidiaan.

Het verhaal neemt vanaf dit moment een lugubere wending en is zeker niet geschikt voor de teergevoelige lezers. Het door kou geteisterde Eindhoven en hoe Groenen de setting verwoordt en in je hoofd omzet in beeld, geeft je koude rillingen. Zelfs als je dit boek leest op een warme zomerdag. De kou, die een belangrijke rol speelt in het verhaal, daalt neer van de letters en geeft je een onbehaaglijk gevoel.

Ondanks het feit dat het een novelle is, weet Groenen je vast te pakken en niet meer los te laten tot de laatste letters gelezen zijn. Je bent daar ter plekke aanwezig, in het hier en nu en je leeft met de jongens mee. Extra achtergrondinformatie of een stuk historie over de stad kom je niet te weten, maar is in dit geval ook niet nodig.
Ook de personages zijn minder uitgewerkt, maar dat de twee studenten een goede band en hechte vriendschap hebben is wel duidelijk.

Magische realisme, het genre waar Mark Groenen graag in schrijft, was mij onbekend. Na het lezen van Edine is mijn enthousiasme voor dit genre aangewakkerd en Wendigo maakt mij duidelijk dat het genre mij wel ligt (maar dan wel afgewisseld met thrillers.)  Al schaar ik Wendigo meer onder de noemer horror. Ik ben niet zo van de hokjes, maar soms is het wel makkelijk om meer duidelijkheid te verschaffen.

Ik heb me mee laten slepen in het koude Eindhoven, in de wereld van de Wendigo en ben rillend er weer van los gekomen. Chapeau Mark Groen, van mij krijg je de welverdiende 5 sterren voor Wendigo.

Spanning: 5  
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)