De pop

Titel: De pop
Auteur: Yrsa Sigurdardóttir
Serie: Huldar & Freya #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Willemien Werkman
Publicatiedatum: april 2021
Aantal bladzijdes: 464
Recensie: Amanda

Auteur
Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

Achterflap
Wanneer er een oude verweerde pop wordt gevonden in de netten van een vissersboot, neemt een vrouw die mee naar huis voor haar jonge dochter. Dit vriendelijke gebaar heeft echter grote gevolgen, en vijf jaar later worden in dezelfde oceaan de resten van een onbekend menselijk skelet gevonden. Maar in een land waar zowat iedereen elkaar kent lijkt het onmogelijk dat niemand weet van wie dit skelet kan zijn.

Terwijl de zoektocht naar de identiteit voortduurt, doet Huldar onderzoek naar de moord op een dakloze drugsverslaafde en houdt Freyja zich bezig met een vermeende kindermishandeling in een pleeggezin. Er is een getuige die de zaken met elkaar zou kunnen verbinden, maar zij is onvindbaar: het meisje dat jaren geleden de pop cadeau kreeg.

Mijn mening
Een nieuw deel met Huldar en Freya in de hoofdrol. Waar Freya in voorgaande delen een beetje het onderspit moest delven en naar de achtergrond verdween, treedt ze in dit deel weer meer naar voren. Een iets duidelijkere verhaallijn waarbij ze betrokken is bij een onderzoek van de politie en samenwerkt met Huldar. Ze worden beiden betrokken bij een zaak rondom vermeend kindermisbruik in een opvanghuis. Huldar als onderzoeker, Freya als psycholoog bij de gesprekken met de kinderen/jongeren. Als een meisje verdwijnt, dat een belangrijke getuige is in deze zaak en waarvan blijkt dat ze een link heeft met andere lopende zaken, worden Huldar en Gudlaugur op deze zoektocht gezet. Ook Freya wil het meisje graag vinden, ze is geïntrigeerd geraakt door het verleden van het meisje en de beweringen dat een pop de reden is geweest dat haar moeder is vermoord.

De pop is een lekker spannend verhaal, je wordt meegezogen in de zoektocht naar het meisje, de zoektocht naar een moordenaar en naar een lang geleden verdwenen pop. Lang blijft onduidelijk wat het misbruik, de pop, gevonden botten en een gruwelijke moord allemaal met elkaar te maken kunnen hebben. Langzaamaan ontrafelt zich een treurige geschiedenis die zich in het heden heeft voortgezet maar die lange tijd voor grote vraagtekens zorgt. Daarnaast blijft Huldar toch proberen om in een goed blaadje te komen bij Freya.

Leuk om de ‘oude bekenden’ weer te ontmoeten en vooral leuk dat Freya weer een iets grotere rol heeft in dit boek. Ik ben heel benieuwd welke keuze Freya gaat maken omtrent haar werk. Het zou een goede verandering zijn voor de voortzetting van de serie. Het boek leest lekker (op de IJslandse straat/plaatsnamen na, maar daar lezen we dan maar overheen) en heeft korte hoofdstukken, wisselend van perspectief tussen Huldar en Freya en af en toe komt een ander personage even aan het woord. Leuk, want dit zorgt voor meer diepgang en goeie dialogen. Altijd fijn om de denkwijze van de personages te kunnen volgen. De ontknoping bleek ook nog eens helemaal anders te zitten dan in eerste instantie wordt geschetst. Die had ik niet zien aankomen.

De pop is een goed 5e deel in deze serie en kon mij beter bekoren dan de voorgaande 2 delen. Meer spanning, langer meepuzzelen en meerdere verhaallijnen die aan het eind samenkomen tot een geheel. Hopelijk zet Yrsa deze stijgende lijn voort!

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik uit op een mooie 4 sterren voor De pop van Yrsa Sigurdardóttir.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)