De sterrengever

Titel: De sterrengever
Auteur: Jojo Moyes
Genre: Roman
Uitgeverij De Fontein
Vertaling: Anna Livestro
Publicatiedatum: oktober 2019
Aantal bladzijdes: 414
Recensie: Miriam

Over de auteur
Jojo Moyes is een internationale bestsellerauteur. Wereldwijd zijn er al meer dan 32 miljoen van haar boeken over de toonbank gegaan.

Achterflap
Het is 1937 als de Engelse Alice Wright impulsief het huwelijksaanzoek van de knappe Amerikaan Bennett Van Cleve accepteert om zo te ontsnappen aan haar benauwende leven thuis. Maar Alice ontdekt al snel dat Baileyville, Kentucky, haar niet de vrijheid biedt waar ze op hoopte. De regels die haar man en schoonvader haar opleggen, zijn nog knellender dan die van haar familie.

Als Alice hoort dat de bibliotheek vrouwen zoekt om te paard boeken rond te brengen naar de afgelegen huizen rondom Baileyville, grijpt ze die kans met beide handen aan. Onder leiding van de vrijgevochten en moedige Margery vormen de vijf vrouwen van de bibliotheek te paard al snel een hechte groep. Maar hun onderlinge vriendschap wordt op de proef gesteld als een deel van het dorp en de wet zich tegen hen keren…

Mijn mening

Kentucky….de mooiste plek op aarde, en de wreedste. Ik denk weleens dat God ons hier alles wil laten zien waar hij toe in staat is.

Het leven in Kentucky in 1937 is niet bepaald makkelijk te noemen. Het verschil tussen arm en rijk is enorm groot, kleurlingen horen zich niet te mengen onder de blanke mensen en vrouwen zijn volledig ondergeschikt aan de man; zij zorgen voor de kinderen, het huishouden en hebben zich nergens mee te bemoeien.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen en een van die uitzonderingen is Margery O’Hare. Margery trekt zich van de ‘regels’ helemaal niets aan en doet wat zij wil en wat haar goeddunkt. Zij wordt gezien als een echt outsider en door het merendeel van het stadje Baileyville met de nek aangekeken. Niet dat zij daar enorm mee zit…

En dan heb je nog Alice. Engelse Alice die in haar thuisland gebukt ging onder alle regeltjes die ze opgelegd kreeg van haar familie over hoe een echte dame zich zou moeten gedragen. Zij voelde zich daar gevangen en wilde het liefst de wijde wereld in trekken. Alice dacht in Bennett Van Cleve haar grote liefde gevonden te hebben en ze gaat met hem mee naar Amerika. Het grote beloofde land waar alles kan en mag. Een land waar een vrouw net zo min iets te vertellen heeft als waar Alice vandaan komt en haar huwelijk een grote deceptie blijkt te zijn.

Als de paardenbibliotheek, een initiatief van First Lady Eleanor Roosevelt, uitbreiding nodig heeft en vrijwilligers zoekt, meldt Alice zich aan, tot grote ontsteltenis van schoonvader Van Cleve.

Vijf vrouwen bemannen de bibliotheek en brengen boeken rond in het afgelegen, uitgestrekte landschap van Kentucky in alle weersomstandigheden. In eerste instantie worden ze niet overal met open armen ontvangen, maar na verloop van tijd is de bibliotheek niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ondanks de soms barre omstandigheden waarin de dames hun werk moeten doen, ervaren ze het niet als iets vreselijks. In tegendeel: de vrijheid die ze tijdens hun dagelijkse rondritten ervaren is onbetaalbaar.

Toch draagt niet iedereen de bibliotheek een warm hart toe en worden er pogingen ondernomen om de bibliotheek te ondermijnen en zelfs te laten sluiten. Zeker als Margery besluit dat de bibliotheek ook gebruikt kan worden om bepaalde boodschappen kenbaar te maken.

De sterrengever, door Amy Lowell
Open je ziel voor mijn onthaal
Laat me baden in de stilte van je ziel
Met haar heldere, koele rimpeling
Opdat ik, soepel en vermoeid, rust vind,
Uitgestrekt op jouw vrede, als op een bed van ivoor

Jojo Moyes neemt de tijd om een beeld te schetsen van het rauwe, harde en bijna onherbergzame Kentucky. Niet alleen qua leefomstandigheden maar zeker ook qua mensen. Het verhaal komt ietwat traag op gang, maar Moyes weet de lezer gekluisterd aan het boek te houden door de lezer uitvoerig kennis te laten maken met alle spelers en de setting. Langzaam begin je Baileyville, Kentucky voor je te zien en krijgen de dames van de bibliotheek een gezicht en een stem. De focus ligt op Alice en Margery, maar ook Sophia, Beth, Izzy en Katherine zijn absoluut onmisbaar in het geheel. Hun kennismaking en de manier waarop hun vriendschap zich ontwikkeld worden door Moyes heel sterk neergezet. Mooi om te zien hoe ze langzaam maar zeker de harten van mensen voor zich winnen en ze aan het lezen krijgen. Een behoorlijke hoeveelheid aan heel verschillende personages komt voorbij, maar juist omdat Moyes de tijd neemt om ze neer te zetten en uit te diepen gaan hun verhalen echt voor je leven.

Een ding is zeker: bij het dichtslaan van het boek, heb je de dames van de paardenbibliotheek in je hart gesloten.

Vier hele dikke sterren voor De sterrengever. De sterrengever

Miriam

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)