Roadtrip naar nergens

Titel: Roadtrip naar nergens 
Auteur: Barbara De Smedt 
Genre: psychologische thriller
Uitgever: Hamley books 
Verschijningsdatum: juni 2021 
Aantal bladzijdes.: 333 
Recensie: Bianca 

Over de auteur: 
Barbara De Smedt (1976) groeide op in Antwerpen en studeerde in Gent. Nadat ze met haar gezin enkele maanden door Zuid – Europa reisde, verhuisde ze definitief naar de Portugese kust. In 2020 debuteerde ze met de psychologische thriller ‘Alleen’. 

Achterflap: 
Wanneer Michelle Deckers ervan overtuigd is alles kwijt te zijn, stapt ze in haar oude Volvo en vertrekt. Bestemming: onbekend. Aan de Portugese kust ontmoet ze Isa, een Française die samen met haar dochtertje rondtrekt in een kampeerbusje. Hun prille vriendschap wordt meteen op de proef gesteld: op het strand spoelt het gruwelijk verminkte lichaam van een man aan. Wat is er met hem gebeurd? En waarom gedraagt Isa zich plots zo vreemd? Dan valt er en tweede dode, geen onbekende deze keer. Voor Michelle het beseft, zit ze tot over haar oren in de problemen. 

Mijn mening: 
Allereest wil ik starten met een compliment maken over de cover, de gekozen kleuren en kleine details tezamen met de afbeelding van het busje zorgen voor een mooi geheel waar zeker over is nagedacht. Geen standaard cover, dat staat buiten kijf. 

Na het lezen van Alleen, de debuutthriller, was ik reuze benieuwd naar de tweede thriller van Barbara De Smedt, en wederom heb ik enorm genoten. 

Roadtrip naar nergens is het verhaal van Michelle Deckers. Nadat haar privéleven is uitgelopen op een drama besluit ze op zoek te gaan naar zichzelf: ze vertrekt in haar oude Volvo en laat alles en iedereen achter zich. De actie van Michelle lijkt voort te komen uit vluchtgedrag, de ware aard van het beestje reist gewoon mee. Toch leert Michelle zichzelf goed kennen, het gaat om bewust worden, eigen keuzes maken maar ook een stukje sociale betrokkenheid die al snel ontstaat.  

Soms weet je lichaam al dat er iets vreselijks is gebeurd voordat die informatie je hersenen bereikt. 

Michelle is van nature zorgzaam en volgzaam, daar is niks mis mee als je maar jezelf kunt zijn en blijven en daar wringt voor Michelle de schoen. Tijdens haar reis komt ze zichzelf meerdere keren tegen. Je bent als lezer getuige van het ontwikkelingsproces dat Michelle doormaakt. Michelle is een persoonlijkheid die je zienderogen ziet veranderen van een muurbloempje naar een zelfverzekerd, open en gelukkig persoon. De reis is voor haar een verwerkingsproces waarin ze tal van hobbels moet overwinnen. Het is een verhaal waarin vertrouwen, haat, liefde en vriendschap tot in de puntjes wordt uitgewerkt. Zeker zit er spanning in het verhaal maar dat is in mijn optiek bijzaak. De Smedt richt zich vooral op de psychologische diepgang. Alle personages hebben een rugzak die hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. De psychische beperkingen zijn subtiel verweven in de karakters en pas als alles ontrafeld is, vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Bizar hoe je je soms in mensen kunt vergissen, het is een enge gedachte dat je nooit weet wat er in iemand anders hoofd omgaat.  

De Smedt heeft met Roadtrip naar nergens wederom een psychologische thriller geschreven waar veel lezers van zullen smullen, geen al te bloederige taferelen of volop actie maar een verhaal dat onder je huid kruipt en je raakt. Zeker ook een aanrader voor de liefhebbers van een intense psychologische roman. 

Vanaf nu zal ik telkens bij het zien van een libelle terugdenken aan dit boek…… 

Originaliteit: 4 
Schrijfstijl: 4 
Leesplezier: 4 
Spanning: 3 
Plot: 4 
Psychologie: 5 

Roadtrip naar nergens krijgt hiermee dik verdiend 4 sterren

Bianca  

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)