Wolfzomer

Titel: Wolfzomer
Auteur: Hans Rosenfeldt
Serie: Hannah Wester #1
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: April 2021
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Hans Rosenfeldt werkt als scenarist, filmproducent en acteur. Samen met Michael Hjorth schrijft hij de zeer succesvolle thrillerserie, de Bergmankronieken, waarvan De Test en Het oordeel de meest recente titels zijn. Hans Rosenfeldt woont in het noorden van Zweden.

Achterflap:
Een dode wolf. Een mislukte drugsdeal.
Een slaperig stadje in het noorden van Zweden.
Een ongenadige zomer.

Wolfzomer speelt zich af in Haparanda, in het noorden van Zweden, vlak bij de grens met Finland. Er wordt een dode wolf in de bossen gevonden, en in de maag van het beest ontdekt de politie de resten van een mens. Al snel wordt duidelijk dat deze man betrokken was bij een mislukte drugsdeal in Finland, en vanaf dat moment weet politieagente Hannah Wester dat haar normaal zo rustige zomer volledig op zijn kop zal staan.
Terwijl Hannah en haar collega’s proberen uit te zoeken hoe de man in de bossen van Haparanda terecht is gekomen, wordt het kleine grensstadje opgeschrikt door een reeks gewelddadige gebeurtenissen. Er is duidelijk nog iemand op zoek naar antwoorden, en die laat zich door niets of niemand tegenhouden.

Mijn mening:
Hans Rosenfeldt, bij velen bekend vanwege de boeken die hij heeft geschreven met zijn  schrijfmaatje Hjorth. Rosenfeldt heeft met Wolfzomer zijn eerste solo thriller geschreven, en het is duidelijk dat hij het ook prima alleen kan. Een debuut wat zeker smaakt naar meer maar waar qua spanningsopbouw nog wel het een en ander aan verbeterd kan worden.

Het verhaal start met een stevige proloog die je als lezer direct op het puntje van je stoel laat zitten. Helaas zakt het verhaal daarna wat in. Het is lastig de lijnen te volgen, het verloopt wat chaotisch, en ook de hoeveelheid personages is too much. Toch kan ik iedereen adviseren door te lezen.
Zo halverwege bouwt de spanning in snel tempo op en worden de rollen van de personages steeds duidelijker waardoor je als lezer het gevoel krijgt er lekker in te zitten.

Rosenfeldt heeft als een van de thema’s lichamelijke gezondheid uitgediept, ernstige ziektes zorgen voor hoge zorgkosten en brengen mensen vaak in de problemen, het dwingt ze helaas soms tot onverantwoorde acties om financieel het hoofd boven water te houden.

Een heftig en herkenbaar onderwerp. Het plaatsje Harparanda waar alles gebeurt, speelt een bijzonder prominente rol in het geheel, zo af en toe is er een hoofdstuk vanuit dit kleine stadje geschreven, dit maakt het stadje levendig.

Hoofdpersonage Hannah Wester komt nog niet helemaal goed uit de verf, ik kan niet goed hoogte van haar krijgen, haar opvliegers overheersen nogal en ik vraag me af wat ze nou eigenlijk precies met haar leven wil. Ze is getrouwd maar het huwelijk is verre van ideaal, het is wachten op een bom die barst.
Gaandeweg het einde wordt er steeds meer duidelijk, dit geldt zowel voor de moorden die opgelost moeten worden als de persoonlijke problemen die Hannah parten spelen.
De ontknoping van Wolfzomer hakt er vooral voor Hannah stevig in en ik ben dan ook reuze benieuwd hoe ze dit allemaal gaat verwerken.

Er zijn na het dichtslaan van het boek meer vragen ontstaan dan dat er beantwoord zijn  waardoor mijn interesse naar het volgende deel zeker is gewekt. Ik heb het gevoel dat Rosenfeldt met Wolfzomer in het begin wat startproblemen had, een beetje het ‘dieselgevoel’, maar toen de motor eenmaal op gang was ging hij als een trein en wist je niet waar het zou gaan eindigen.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 3
Plot: 3
Psychologie: 3

Wolfzomer krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)