Harlan Coben

Titel: Win
Auteur: Harlan Coben
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Jan Pott
Publicatiedatum: april 2021
Aantal bladzijdes: 382
Recensie: Manon

Auteur
Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Naast standalones schrijft hij ook thrillers over sportmakelaar en privédetective Myron Bolitar. Coben woont in New Yersey met zijn vrouw en vier kinderen (bron: www.boekerij.nl ). Wil je nog meer informatie over Harlan Coben en zijn boeken, neem dan een kijkje op zijn website (www.harlancoben.com).

Achterflap
Ruim twintig jaar geleden werd de jonge, rijke erfgename Patricia Lockwood ontvoerd tijdens een overval op haar familielandgoed. Ze wist na maanden eenzame opsluiting te ontsnappen, maar van haar ontvoerders ontbrak elk spoor. Tot nu.

In een penthouse aan de New Yorkse Upper West Side wordt een vermoorde man gevonden. Er bevinden zich twee opvallende voorwerpen in het appartement: een gestolen Vermeer en een leren koffer met de initialen WHL3. Voor het eerst sinds jaren hebben de autoriteiten een nieuw aanknopingspunt in de ontvoeringszaak van Patricia Lockwood. Windsor Horne Lockwood III – ‘Win’ voor zijn vrienden – zal niet rusten voor hij weet hoe zijn koffer en het gestolen schilderij in het bezit van de dode man zijn gekomen.

Mijn mening
We ontmoeten Win bij een basketbalwedstrijd waar hij ene Teddy in de gaten houdt en na afloop hem compleet knock-out slaat. En dan denk je meteen: wie is die Win? En wie is Teddy dat hij zoiets verdient? Teddy wordt later duidelijk in het verhaal. En Win leren we ook beter kennen naarmate het boek vordert. Zo komen we te weten dat hij belachelijk rijk is, een privéjet heeft en heel goed kan vechten. Win krijgt in zijn eigen wolkenkrabber (Lock-Horne Building) bezoek van twee rechercheurs die hem vragen mee te gaan naar een penthouse waar een dode man is gevonden. Win snapt in eerste instantie niet wat hij daar mee te maken heeft, totdat hij daar een gestolen schilderij, een Vermeer, van zijn familie ontdekt en zijn koffer. Daarmee start het verhaal, want Win zet alles op alles om erachter te komen hoe zijn koffer daar komt en het gestolen schilderij van zijn familie. En vooral wie was de dode man? En, wat heeft Patricia Lockwoods ontvoering met dit alles te maken? Zijn het twee aparte zaken of toch niet…?

De bandenlichter daalt met een luid smakkend geluid op de andere kant van mijn schedel. Door die klap slaan mijn hersens op tilt. Mijn telefoon valt op het asfalt. Het vel op mijn schedel scheurt. Bloed zoekt een weg omlaag langs mijn oor.

In eerste instantie had ik niet zo’n klik met Windsor en dacht ik..hmm, vind ik het wel wat? Gelukkig blijf je doorlezen en hoe verder ik in het boek vorderde, hoe spannender het werd en hoe leuker ik ‘Win’ begon te vinden. Wat helpt is als je de boeken van Harlen Coben hebt gelezen met Myron Bolitar in de hoofdrol, aangezien ze elkaars beste vrienden zijn. Maar ook zonder deze te hebben gelezen, leer je Win, zijn familie en vrienden goed kennen.

Het verhaal wordt verteld door Win zelf, waardoor je als lezer direct wordt aangesproken en je meer betrokken raakt bij de hoofdpersoon. Ik hou wel van deze schrijfstijl.

Tijdens het verhaal komen we ook meer te weten over zijn nicht Patricia. Haar ontvoering en de diefstal van de schilderijen vragen om een oplossing. Gaat het Win lukken om dit op te lossen?

Harlan Coben behoort echt wel tot een van mijn favoriete auteurs, zeker vanwege zijn vlotte schrijfstijl, korte hoofdstukken en beeldende omschrijving. Ik zag Win zijn landgoed compleet in mijn fantasie opdoemen. Met Win heeft Coben er weer een personage bij gekregen voor een boekenserie…

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Een ruime 3,5 ster voor Win van Harlan Coben.

Manon

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)