Middernachtbibliotheek

Titel: Middernachtbibliotheek
Auteur: Matt Haig
Genre: Roman
Uitgeverij: Lebowski
Vertaald door: Monique ter Berg
Publicatiedatum: juni 2021
Aantal bladzijdes: 318
Recensie: Lilian

Auteur
Matt Haig 
(1975) is de auteur van vijf romans, waaronder de bestseller The Humans. Zijn werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen en de filmrechten van zijn debuut The Last Family in England (2004) zijn gekocht door de productiemaatschappij van Brad Pitt. Haigs eerste kinderboek, Shadow Forest, won vele prijzen, zoals The Smarties Book Prize.

Achterflap/samenvatting
Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

Mijn mening
Nora is ervan overtuigd dat haar leven niets meer toevoegt en niets meer waard is, ze heeft van zoveel keuzes spijt en ze besluit dat de wereld beter af is zonder haar. Alle foute keuzes, die ze in haar leven gemaakt heeft, kan ze niet meer recht zetten… of misschien toch wel?

In de middernachtbibliotheek, een halte tussen leven en dood kan ze haar levens beleven als ze andere keuzes had gemaakt. Wat als ze gekozen had om haar zwemcarrière door te zetten, of gletsjeronderzoeker was geworden, of toch met Dan een pub was begonnen? Al deze levens staan beschreven in de boeken in de middernachtbibliotheek. Waar gaat Nora voor kiezen? Is ze echt klaar met het leven, gaat ze voor een ander leven of ziet ze in dat ieder leven zijn ups en downs heeft en dat haar eigen geleefde leven nog niet zo verkeerd was?

Terwijl de tijd stilstond nam Nora nieuwsgierigheid naar de levens om haar heen langzaam toe. Het bleek bijna ondoenlijk om in een bibliotheek geen boeken van de plank te pakken.

Tijdens het lezen ben ik vele mooie citaten tegengekomen. Zoveel dat ik ze echt niet allemaal in deze recensie kwijt kan. Het zijn vaak de stukken die je even van de geijkte paden af haalt en je gedachten een andere invalshoek laat ondervinden. Wat is het toch heerlijk om eens een boek te lezen, die dat teweeg weet te brengen.

Niet verbonden met de ene of andere oever.
Zo had ze zich het grootste deel van haar leven gevoeld. Blijven steken in het midden. Worstelend en wil om je heen slaand proberen te overleven, maar niet weten welke kant je op moet. Welke weg te kiezen zonder spijt te krijgen.

Het boek zet je aan het denken, over je eigen leven en keuzes die je gemaakt hebt. Zijn het je eigen keuzes geweest of zijn ze gemaakt om aan verwachtingen van anderen te voldoen? Alle keuzes, hoe klein ook, zetten een voetafdruk in je leven en creëren weer nieuwe mogelijkheden die keuzes vereisen. Het leven is een aanschakelend geheel van mogelijkheden en keuzes, daar staan we niet altijd bij stil, wel bij de grotere, invloedrijkere keuzes, misschien moeten we eens meer stil staan bij de impact van de kleine dingen in het leven.

Ze had alleen maar mogelijkheden nodig. En ze was niets anders dan mogelijkheden. Ze vroeg zich af waarom ze dat nooit eerder had gezien.

De schrijfstijl van Haig is erg prettig, het leest vlot en eigenlijk wil je het boek niet wegleggen. Het is een beladen thema, het leven niets meer waard vinden, maar Haig laat het rustig neerdalen en weet het helder en zeker niet zwaar over te laten komen.

De eenzame ziel in de drukke stad hunkert naar verbinding omdat hij denkt dat verbinding van mens tot mens het allerbelangrijkste is. Maar te midden van de ongerepte natuur (of ‘het tonicum van de wildernis’ zoals Thoreau het noemde) veranderde eenzaamheid van karakter, het werd zelf een soort verbinding. Verbinding tussen haar en de wereld. En tussen haar en haarzelf.

Na het dichtslaan van dit boek heb je nog wel even wat tijd nodig om het te verwerken en eventueel zelfreflectie toe te passen. Prachtig gedaan, erg inspirerend en voelbaar recht uit het hart.

Het gaat niet om waar je naar kijkt, maar wat je ziet.

Middernachtbibliotheek van Matt Haig krijgt van mij welverdiend 5 sterren.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)