In een ogenblik

Titel: In een ogenblik
Auteur: Linda Green
Genre: Thriller
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Yolande Ligterink
Verschijningsdatum: April 2021
Aantal bladzijdes: 351
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Linda Green werkte jarenlang als journalist voor ze zich op het schrijven van boeken richtte. Ze schreef onder andere voor The Guardian, The Independent on Sunday en The Times Educational Supplement. Inmiddels is ze fulltime thrillerschrijver. Green woont in West-Yorkshire met haar familie.

Achterflap:
De tienjarige Finn is anders dan andere jongens: hij houdt van tuinieren en spelen op zijn ukelele, en wil alleen eten in cafés met de hoogste hygiëne-classificatie. Zijn eigenaardigheid leidt tot gepest op school en de scheiding van zijn ouders maakt zijn leven alleen maar zwaarder. Na een ruzie tussen zijn ouders om de voogdij, neemt Finns moeder hem mee naar een nieuw café.

De al wat oudere serveerster Kaz heeft een goed gevoel voor humor en een hart van goud, maar ze zit tegen een burn-out aan. Als Finn en zijn moeder tijdens een van haar diensten binnenkomen, wordt hun lot voorgoed bezegeld. Ze weten het nog niet, maar de tweede keer dat ze elkaar tegen het lijf lopen, zal hun leven op het spel staan.

Mijn mening:

Ik loop het speelplein op. Niemand rent naar me toe om hallo te zeggen, maar er rent ook niemand naar me toe om me uit te schelden of tegen mijn schenen te schoppen, dus de dag begint oké.

Bovenstaande quote is tekenend voor dit verhaal. In een ogenblik is wisselend geschreven vanuit de ik-personen Finn en Kaz. Beiden hebben te maken met persoonlijke problemen. Finn is anders dan andere kinderen, wordt niet geaccepteerd zoals hij is en dit zorgt voor veel onenigheid binnen het gezin en het leven dat Finn graag zou willen leiden, Finn is niet gefixeerd op presteren.  Kaz heeft een psychisch zieke broer en botst tegen een muur van instanties op.

Bij toeval ontmoeten ze elkaar en Kaz heeft oog voor de problemen van Finn, het zijn een soort voelsprieten, herkenbaar als je zelf affiniteit hebt met de psychiatrie .

Tijdens het lezen maak ik me meermalen erg boos, je voelt de machteloosheid waar zowel Finn als Kaz tegenaan lopen, het onbegrip is zo frustrerend.

In een ogenblik is een verhaal wat onder je huid gaat zitten, je voelt de drang om voor eigen rechter te spelen als er geen uitweg meer is. Een echte spannende thriller wil ik het niet noemen, natuurlijk is er nieuwsgierigheid naar hetgeen er gebeurd is omdat dat als rode draad door het verhaal loopt, maar dat is in mijn optiek zeker niet het belangrijkste onderwerp in het verhaal. Het treft meer een periode van voor en na het voorval die beschreven is vanuit Finn en Kaz  en wat dit bij hun teweegbrengt.

Linda Green heeft een confronterend, aangrijpend verhaal neergezet waarin vooral de aandacht uitgaat naar het leven met een beperking en hoe hier in de maatschappij mee om wordt gegaan. Tevens weet ze de noodzaak van een optimale vertrouwensrelatie in te zetten als doel voor het leiden van een zinvol en gelukkig leven.

Het draait om luisteren, empathisch vermogen en je durven af te zetten tegen de maatschappij die leidend is in wat we behoren te doen om normaal gevonden te worden. Het gebruik maken van overheidsinstanties en gemeenten wordt zodanig onder de loop genomen dat het je zeker tot nadenken zet.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3
Plot: 3
Psychologie: 4
Leesplezier: 4

Als thriller geef ik In een ogenblik 3,5 ster. Als roman zou ik dit boek met 4 sterren waarderen.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)