De rode koningin

Titel: De rode koningin
Auteur: Juan Gómez-Jurado
Serie: Antonia Scott #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jos Kockelkoren
Verschijningsdatum:  Juni 2021
Aantal bladzijdes: 398
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Juan Gómez – Jurado is een van de grootste thrillerauteurs van Spanje. Met zijn Antonia Scott-trilogie veroverde hij de bestsellerlijsten en de harten van vele lezers en critici. Wereldwijd werden er al miljoenen boeken van hem verkocht en zijn werk verschijnt in meer dan veertig talen. Naast schrijver is Gómez-Jurado ook een populaire podcasts host en mediapersoonlijkheid.

Achterflap:
Jon Gutiérrez is een zachtaardige rechercheur bij de politie van Madrid. Soms laat hij zich te veel meeslepen door het onrecht in zijn stad. Als hij zelf bewijsmateriaal achterlaat om een beruchte pooier op te kunnen pakken, wordt hij beschuldigd van corruptie en geschorst. Om het vertrouwen terug te winnen moet hij ene Antonia Scott ervan overtuigen de politie bij te staan in een spraakmakende moordzaak. Het probleem? Antonia Scott weigert al twee jaar om haar appartement te verlaten.

Ooit was Antonia een veelbelovende rekruut van ‘De rode koningin’, een eliteteam dat speciaal werd opgeleid om in het diepste geheim misdaden op te lossen. Maar na een tragisch verlies heeft Antonia zich teruggetrokken uit de maatschappij. Ze wil niemand spreken en al helemaal niet bijspringen in een moordonderzoek. Dat het slachtoffer de zoon is van een invloedrijke bankdirecteur, en dat zijn lijk midden in een zwaarbeveiligde villawijk tot op de laatste druppel is leeggebloed, verandert daar niets aan. Maar dan blijkt dat de tienerjongen niet het enige slachtoffer is. En dat alleen Antonia de gruwelijkheden kan stoppen.

Mijn mening:
Een mooie cover in roodtint met daarop een sticker die verwijst naar een andere Spaanse thriller auteur,Eva García Sáenz de Urturi. Die vermelding vind ik niet op zijn plaats, de enige overeenkomst is dat ze beiden uit Spanje komen. Eva García Sáenz de Urturi schrijft thrillers waarbij de complotten veel ingewikkelder zijn, zij vraagt meer denkwerk van de lezer. De rode koningin is zeker een heerlijke thriller om te lezen maar de vergelijking mag weggelaten worden.

Jon Gutiérrez en Antonia zijn op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk duo te noemen, de één wil vanwege omstandigheden niet meer werken, de ander mag vanwege een misstap absoluut niet werken. Antonia is absoluut een bijzonder personage, het is juist de beperking die haar helpt om zaken tot in detail uit te spitten, ze merkt details op die voor anderen verborgen blijven. Jon is een lief zachtaardig persoon die vooral begrip toont voor Antonia, niets is hem te gek en hij ondersteunt haar in alles.

Juan Gómez-Jurado heeft een fijne schrijfstijl, hij weet de hoofdpersonages bijzonder neer te zetten waardoor ze je bij blijven ondanks dat hun persoonlijke gebreken niet uniek zijn bedacht, maar ja voor een veellezer wordt dat ook steeds lastiger voor elkaar te krijgen.

Het verhaal bestaat uit lekkere korte hoofdstukken steeds vanuit verschillende personages geschreven wat ervoor zorgt dat de snelheid erin blijft en je geneigd bent het boek in één ruk uit te lezen. Het houdt je scherp en nieuwsgierig.

De verhaallijn bestaat uit twee moorden die onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken te zijn. Hierin worden geen zijwegen bewandeld, het draait om het zoeken naar de verbinding tussen beide zaken. Dit maakt dat het boek geen ingewikkeld denkwerk vraagt, maar er juist voor zorgt dat je lekker meelift richting de ontknoping. Vervolgens laat Juan Gómez-Jurado weten dat het duo een vervolgverhaal krijgt en daar kijk ik enorm naar uit.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 3

De rode koningin krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)