De schimmenjager

Titel: De schimmenjager
Auteur: Camilla Grebe
Serie: Flickorna och mörkret
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Ydelet Westra
Publicatiedatum: augustus 2021
Recensie: Bianca & Lilian

Auteur          
De Zweedse Camilla Grebe (1968) studeerde economie, waarna ze topfuncties bij verschillende bedrijven bekleedde. Leuk weetje voor lezers is dat ze Storyside oprichtte, een uitgeverij van audioboeken.

In 2009 debuteerde ze als auteur; samen met haar zus Åsa Träff bracht ze toen het eerste deel van een vijfdelige serie rond Siri Bergmann uit. Ook met Paul Leander-Engström vormde ze een schrijfduo, wat leidde tot de Moskou Noir-trilogie. In 2015 leverde Grebe met De minnares haar eerste solothriller af, het werd de start van een serie die in Zweden ‘Flickorna och mörkret’ gedoopt werd (vertaling: de meisjes en het donker). Hoewel er steeds terugkerende personages zijn (profiler Hanne en de rechercheurs Peter, Malin en Manfred), zijn de boeken prima als losstaande verhalen te lezen. 

Achterflap
Stockholm, 1944. De jonge politievrouw Elsie wordt opgeroepen bij de plaats delict van de moord op een jonge vrouw. Een ongelukkig treffen met de moordenaar kost haar daar het leven. Stockholm, 1973. Elsies dochter Britt-Marie is in de voetsporen van haar moeder getreden. Maar wanneer ze bij het verhoor van een verkrachtingszaak een duidelijke gelijkenis op het spoor komt met de zaak waarbij haar moeder omkwam, wordt dit ook haar noodlottig.
Stockholm, 1983. De jonge Hanne Lagerlind doet onderzoek naar een beruchte seriemoordenaar die al jaren aan de politie weet te ontsnappen, en ontdekt een verband tussen de zaken waarbij de twee politievrouwen het leven lieten. Was Britt-Marie misschien de moordenaar op het spoor gekomen? En wacht Hanne hetzelfde lot?

Onze mening:

Cover:

Lilian: Het is een wat ingetogen cover qua kleur en stemming. Achter een gordijn, of gescheurd behang (ik zie niet wat het precies voor moet stellen), zie je een vrouw op de grond liggen met haar arm gestrekt naast zich. Bij mij riep dat direct de vraag op, wie is zij en wat is er gebeurd?

Bianca: De blauwtint gecombineerd met gouden letters doen de cover er aantrekkelijk uitzien, de auteur behoeft wat mij betreft geen verdere toelichting, ik vind haar keigoed.

Verhaal:

Lilian: Het verhaal is opgedeeld in 5 delen, in de eerste vier delen krijg je een inkijk in de levens, of gedeeltes daarvan, van Elsie (Stockholm, februari 1944), Britt-Marie (Östertuna, 1971-1974), Hanne (Stockholm 1985-86) en Malin (Stockholm, 2019), het laatste deel komt De schimmenjager aan het woord.

Elsie is alleenstaand en moeder van een dochter. Om voor haar dochter en zichzelf te kunnen zorgen is zij politiezuster in Stockholm en gaat, samen met een agent, op een melding af. Er is een vrouw vermoord en de manier waarop zij de vermoorde vrouw in de woning aantreffen, geeft aan dat het niet om een standaard moord gaat. Als blijkt dat de dader nog in de woning is, probeert Elsie aan hem te ontsnappen, maar dat is helaas zonder succes. In plaats van één moord, heeft de dader er twee op zijn naam staan, maar wie is hij?

Britt-Marie; één van de eerste vrouwelijke agentes in het korps van Östertuna. Haar baas, Fagerberg is totaal niet geëmancipeerd en laat haar in eerste instantie archiefwerk verrichten. Tot het moment dat er een vrouw verkracht is en er wel een vrouwelijke touch gewenst is, mag ze mee. De verkrachting heeft veel overeenkomsten met de moord uit 1944, zou de Träskmoordenaar terug zijn? Of zitten er te veel jaren tussen? Het enthousiasme en gedrevenheid om de dader van de verkrachting te pakken en zelfs te linken aan de moord in 1944, wordt niet in dank afgenomen. Het is duidelijk dat de politie nog niet klaar is voor vrouwen in het team. Britt-Marie wordt vaak tegengewerkt, ook haar man (Bjorn) is niet dol op vrouwen met macht in het bedrijfsleven. Sinds hij een vrouwelijke baas heeft, loopt het niet op zijn werk en het gaat van kwaad tot erger. Met de zorgen voor hun zoon, de problemen van haar man, die in zijn jeugd een trauma heeft opgelopen, is het zwaar voor Britt-Marie om alles in goede banen te leiden en ze loopt dan ook op haar tandvlees.

Hanne is gedragstherapeut en gaat aan de slag op de afdeling moordzaken van de nationale recherche. De zaak waar zij aan gaat werken betreft een jonge alleenstaande moeder, die vermoord is en overeenkomst vertoond met de moord in Östertuna in de jaren zeventig.

Hanne en haar man Owe zijn bewust kinderloos. Dit hebben ze in goed overleg besloten en hun relatie is daarop ingericht. Toch is niet alles koek en ei in hun relatie. Het leven van Hanne gaat nogal een turbulente tijd door, haar collega Linda, haar steun en toeverlaat valt ook in de handen van de Träskmoordenaar. Door de moord op premier Olof Palme komt het onderzoek waar Hanne aan werkt stil te staan met alle gevolgen van dien.

Malin, politieagent in Stockholm, gaat samen met haar collega Manfred naar een parkeergarage die ze aan het slopen zijn. Tijdens de sloop zijn ze op een lichaam in de fundering gestuit en het blijkt om een vrouw te gaan die in de jaren zeventig om het leven is gebracht en vervolgens in de fundering is gelegd om zo het overschot op te ruimen. Door deze vondst komt Malin met haar collega Manfred samen te werken met het cold caseteam van Gunnar Wijk. Tijdens hun onderzoek interviewen ze de aan dementie lijdende Hanne, die destijds de profiler was en tevens de twee oud-rechercheurs die destijds aan de zaak werkten.

Al deze vrouwen werken bij of voor de politie en komen allen, op de een of andere manier, in aanraking met de Träskmoordenaar. Maar dat is niet hun enige link. Camilla Grebe weet vele linkjes op ingenieuze wijze met elkaar te verbinden.

Uiteindelijk wordt het verhaal van De schimmenjager vertelt en vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Alle vrouwen hebben, op hun eigen manier, hun steentje bijgedragen om de moordenaar te ontmaskeren en het verhaal compleet te krijgen.

Personages

Lilian: De kracht van Camilla ligt in de personages, de manier waarop zij alle personages uiteindelijk met elkaar in verbinding brengt en hoe ze laat zien waar hun levens elkaar raken of beïnvloeden, echt subliem gedaan. Naast de hoofdpersonages, die erg goed uitgewerkt zijn, zo goed dat je ze echt denkt te kennen, zijn ook de andere personages die belangrijk zijn voor het verhaal goed uitgewerkt en snap je waar bepaalde gedragingen vandaan komen.

Bianca: Camilla Grebe is een kei in het beschrijven en ontwikkelen van haar personages, zij weet gevoelens en emoties intens over te brengen. In De schimmenjager worden er enorme sprongen gemaakt in de tijd maar elk deel heeft zijn charme en eigen verhaal. Personages worden door de Träskmoordenaar levend gehouden, ook als ze er niet meer zijn.

Spanning:

Lilian: De spanning zit hem in het psychologische vlak, er zitten bloederige stukken tussen, maar de echte spanning zit in het feit hoe de verhaallijnen in elkaar haken en hoe familiegeheimen impact hebben op de levens van de personages.

Als Elsie het zaadje is, dan is Britt-Marie de boom, het middelpunt waar dit bijzondere verhaal om draait, dat begint op een zoele avond tussen de lente en de zomer, tussen de stad en het platteland, tussen het zorgeloze vrijgezellenbestaan en het gezinsleven.

Bianca: De schimmenjager is een psychologische thriller van hoog niveau, alles is met een reden geschreven. De tweedeling tussen mannen en vrouwen werkgerelateerd is nog steeds actueel, Grebe heeft dit onderwerp op een goede manier gebruikt om dit onder de aandacht te brengen, te bizar voor woorden, maar helaas gebeurt het nog steeds.

Ontknoping

Lilian: Prachtig plot, erg geraffineerd en niet aan zien komen, in ieder geval niet de manier waarop de waarheid aan het licht wordt gebracht.

Bianca: Goed doordacht uitgewerkt plot, langzaamaan worden alle periodes samengevoegd, en eindigt het verhaal niet alleen verrassend maar ook met een trieste ondertoon, het verhaal kent bijna alleen verliezers.

Schrijfstijl

Lilian: De schrijfstijl zou ik omschrijven als prettig, gedetailleerd en met een goede en rustige opbouw. Het leest heerlijk weg en door de psychologische spanning is het boek moeilijk weg te leggen.

Alles beweegt cyclisch, dacht ik. De geschiedenis herhaalt zich, steeds maar weer.
We zien het alleen niet.
Maar de jaren weten wat de dagen niet begrijpen.
En na zo lang gejaagd te hebben op de waarheid over de dode vrouwen in Östertuna, begreep ook ik het.

Bianca: Grebe heeft een boeiende schrijfstijl, zowel de onderwerpen als de personages krijgen precies genoeg aandacht. Grebe beschrijft haar personages op een manier dat je enorm meeleeft.

Beoordeling

Lilian: De schimmenjager heeft alles in zich: spanning, goed uitgewerkte personages en een sublieme ontknoping. Van mij krijgt De schimmenjager dan ook de welverdiende 5 sterren. Gelukkig zijn er nog boeken van Camilla Grebe, die ik nog niet gelezen heb, waar ik zeker naar op zoek ga.

Bianca: Ik heb inmiddels alle boeken van Grebe die in het Nederlands vertaald zijn gelezen. Ze zijn prima los te lezen, er komen wel dezelfde personages in terug maar in de vorm van een vervolgserie. De verhalen zijn uniek en bijzonder te noemen, en ook ik geef De Schimmenjager daarom 5 sterren.

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)