Paniek

Titel: Paniek
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Augustus 2021
Aantal bladzijdes: 216
Recensie: Lilian

Auteur
Sandra J. Paul is een veelzijdig genre-overschrijdend auteur die vooral bekend staat om haar spannende jeugdboeken, paranormale Young Adult en psychologische thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de paranormale Young Adult-reeks ‘Het Eiland’
Sandra schrijft en publiceert ook Engelstalige boeken onder het pseudoniem Joanne Carlton.
Sandra is samen met haar partner Cathy de oprichter en eigenaar van Hamley Books. Zij is daarnaast ook de uitgever.

Cover
Een tegelvloer met daarop kogelhulzen en bloedspatten, die je ook voelt als je er overheen gaat met je vinger. Leuk detail!

De tekst op de cover onder de titel Paniek “is geen optie” roept toch wel vragen op bij mij als lezer. Ik ben benieuwd, zeker na het lezen van de achterflap.

Achterflap/samenvatting

Willem
De eerste knallen lijken op voetzoekers, tot het schreeuwen begint. Verborgen in een schuilplaats met vijf anderen luistert Willem wanhopig naar de kreten om hulp. Ze zitten in the middle of nowhere, niemand komt hen helpen. Hoelang zal het duren voor de schutters hun schuilplaats ontdekken?

Jake 
Jake staart verward naar de feestelijk uitgedoste gasten die in paniek de trap oprennen, en te laat beseffen dat er geen uitweg voor hen is. Schoten weergalmen door het gebouw, hij ziet de schutters op zich afkomen. Hij beseft dat enkel de dood op hem wacht als hij niet meteen reageert. Willem en Jake nemen een drastisch besluit. Wachten op de dood is geen optie. Paniek ook niet.

Willem en Jake nemen een drastisch besluit. Wachten op de dood is geen optie. Paniek ook niet.

Mijn mening
Ter ere van het honderdjarig bestaan van The school of Arts, dat gevestigd is in het kasteel van Riel, is er een feestlunch georganiseerd voor een klein gezelschap. De volgende dag zal het kasteel gevuld zijn met prominenten en oud-leerlingen, die nu beroemde kunstenaars zijn. Ook de pers en nieuwszenders zullen hier massaal op af komen. Maar zo ver gaat het niet komen, want de rust is in razend tempo voorbij als er schoten klinken.

Als lezer val je net na de aanslag in het verhaal. Het kasteel is zwaargehavend; overal liggen glasscherven, kogelhulzen, bloed en dode personen.

Als ik me in een zombiefilm zou bevinden, dan zou de dode rechtop zitten om me ook te veranderen.

Willem heeft per toeval, samen met vijf anderen, een schuilplek gevonden. Hier zitten ze voorlopig veilig en uit het zicht voor de schutters. Wat Willems connectie is met de kunstacademie, is niet duidelijk en ook de reden van de aanslag blijft een raadsel. Een dag later zou het hele kasteel gevuld zijn met genodigden, inclusief de pers. Dus waarom juist op deze ‘rustige’ dag? Als lezer heb je dus genoeg vragen die hoe verder het boek vordert alleen maar toenemen, totdat je bij de laatste hoofdstukken bent….

Een bijzonder fenomeen aan deze academie is dat er in het kasteel geen WiFi is en er maar een paar telefoons aanwezig zijn waarmee je naar buiten kunt bellen. Qua bereikbaarheid is het kasteel één groot dichtgetimmerd fort. Ook de regels waar de leerlingen zich aan moeten houden zijn heel erg streng. Wat is daar de reden van? Waarom wil de rector dit zo graag handhaven? Zijn er geheimen die niet naar buiten mogen komen?

…is alle vorm van externe communicatie strikt verboden. Er wordt wekelijks gecontroleerd of niemand de regels overtreedt. Het is een van de zeer strenge voorwaarden om op de campus te mogen verblijven.

Dat aan een verhaal altijd twee kanten zitten, is algemeen bekend. In Paniek schrijft Sandra heel treffend; je weet niet DE waarheid, maar een waarheid. En dat is precies wat Sandra in dit boek zo goed heeft weten neer te zetten.

De andere kant van het verhaal komt naar voren in de verhaallijn met Jake. Hij zet de aanslag geleidelijk in een ander daglicht. Moorden zijn natuurlijk niet goed te praten, maar je snapt de pijn die de daders tot deze daad heeft aangezet.

De hoofdstukken zijn kort en gaan soms heen en terug in de tijd. Hierdoor krijg je als lezer steeds meer puzzelstukjes in handen die uiteindelijk leiden tot een onverwacht plot, waardoor de waarheid, niet de waarheid is die je op dat moment denkt te weten.
Het plot is erg goed uitgewerkt en had even tijd nodig om te landen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Paniek van Sandra J. Paul krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)