De rommelzolder

Titel: De rommelzolder
Auteur: verschillende auteurs
Genre: Kind, spanning
Uitgeverij: Neckar
Publicatiedatum: oktober 2021
Aantal bladzijdes: 158
Recensie: Amanda

Auteurs
Klaartje Gras, Daniëla Hofman, Désirée van Boxtel, Edith van Beurden, Petra Bontje, Karin Hazendonk, Inge Hulsker, Daphne Liebrand, Jenny Anna Linde, Coralien Pladdet, Natasja Sanders, Hilda Spruit, Levina van Teunenbroek, Marjolein Vrijenhoek, Susan Wallenburg. Met bonusverhalen van Suzanne Buis & Inge Spaan.

Achterflap/samenvatting
Vind jij het ook zo SPANNEND om naar boven te gaan?

De krakende trap. Het piepen van de vloer wanneer je een stap zet. De schaduw op de muur, alsof iemand je achtervolgt … Of vind je het juist leuk om met de ROMMEL te spelen? Je te verkleden als een ontdekkingsreiziger die vreemde landen ontdekt, zonder de ZOLDER te verlaten?

De rommelzolder is een verhalenbundel met 17 korte spannende verhalen met het thema ROMMELZOLDER, verteld door 17 auteurs voor lezers vanaf 8 jaar.

Deze bundel is tot stand gekomen naar aanleiding van de gelijknamige kinderverhalenschrijfwedstrijd van Online Schrijfschool in samenwerking met boekenblog Thrillers & More en Uitgeverij Neckar.

Mijn mening
Ik mocht voor verschijnen het boek al lezen voor een recensie. Altijd leuk om verhalen van meerdere auteurs te lezen met hetzelfde onderwerp. Leuk om te zien hoe auteurs een bepaald thema in hun eigen fantasie tot een verhaal kunnen ombuigen. Iedereen geeft daar zo zijn eigen kijk en invulling aan. Hierdoor ontstaan er uiteenlopende verhalen over heksen, spookkatten, de oorlog, schatten en noem maar op. Maar allemaal met als hoofdthema een rommelzolder en in de hoofdrollen avontuurlijke kinderen.

De verhalen zijn allemaal erg toegankelijk en vlot te lezen. Het ene verhaal is spannender dan het andere, want of je nu op zoek bent naar een spook of naar een snoeppot, dan is dat spook toch net iets enger. Maar juist de afwisseling tussen spannend en heel spannend maakt het leuk om te lezen. Daarnaast zit er ook regelmatig een vleugje humor in de verhalen verwerkt, waardoor er regelmatig een glimlach tevoorschijn komt. Ook komt er hier en daar een klein lesje geschiedenis voorbij, maar ook een thema als rouw en verdriet wordt gebruikt en wat denk je van een reisje door de tijd en een vleugje magie? Al met al een mooie mix van allerlei soorten verhalen met een gemeenschappelijk thema.

Het is lastig om elk verhaal apart te beoordelen/benoemen in een recensie, dus ik geef alleen nog even aan welke verhalen mij het meest zijn bijgebleven: De magie van Lizzy’s zolder: bijzonder hoe hier ook nog katten een hoofdrol spelen. Schaakmat: heel spannend met verrassend einde. De heksenhamer: heksen, hou ik van.
De overige verhalen vond ik ook heel leuk om te lezen en heb ik mij prima mee vermaakt. Maar deze sprongen er voor mij net iets meer uit.

Ik vind het lastig om een verhalenbundel een aantal sterren te geven, aangezien het ene verhaal niet te vergelijken is met het andere. Maar als ik alle verhalen bij elkaar leg en daar dan een gemiddelde op zou moeten plakken, dan kom ik uit op een mooie 4 sterren voor De rommelzolder.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)