Die zomer

Titel: Die zomer
Auteur: Sharon Bolton
Genre: Thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Anda Witsenburg
Verschijningsdatum: juli 2021
Bladzijdes: 339
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Sharon Bolton (Lancashire, 1960) won de Mary Higgins Clark Award en werd genomineerd voor o.a de ITW Thriller Award, de CWA Gold Dagger en de Barry Award. Ze werkte in marketing en pr voor ze fulltime ging schrijven. Ze woont met haar man en zoon in de omgeving van Oxford.

Achterflap:
Een oneindige, gouden zomer, zes tieners zien een prachtige toekomst tegemoet. Tot een roekeloos spel zodanig uit de hand loopt dat een vrouw en twee kinderen verongelukken.
De achttienjarige Megan neemt alle schuld op zich, zodat haar vrienden hun dromen waar kunnen maken. De afspraak is dat zij elk van hen na haar vrijlating om een gunst mag vragen.

Pas twintig jaar later staat Megan weer buiten. En haar spel kan beginnen…

Mijn mening:
Die zomer is het verhaal van zes pubers die hun grenzen opzoeken, heel herkenbaar gedrag, meestal loopt het goed af maar dit keer gaat het helemaal mis en zijn de gevolgen niet te overzien. Er overkomt hen een drama dat ze hun leven lang zal achtervolgen. Ze dragen een last mee van schuldgevoel en dat zorgt ervoor dat ze nooit meer zorgeloos kunnen leven.

Sharon Bolton is een auteur die steeds opnieuw een origineel verhaal weet neer te zetten, zij is heel divers in haar uitwerkingen. Een auteur wiens boeken je nooit gaan vervelen door de verschillende thema’s die ze gebruikt.

Bolton heeft een fijne schrijfstijl die je meeneemt in een psychologische oorlogsvoering tussen de personages. In Die zomer wordt een angstaanjagend spel gespeeld van macht en vooral angst. Dit laat je als lezer huiveren, het verhaal houdt je van het begin tot het eind in zijn greep. De psychologische spanning is op elke bladzijde aanwezig, je weet niet wie er te vertrouwen is en wie niet.

Sharon Bolton heeft een geraffineerde ontknoping bedacht, de weg ernaar toe lijkt éénrichtingsverkeer maar niets is minder waar. De lezer wordt verwend met een hobbelige weg waarbij de kuilen ervoor zorgen dat het einde langzaam nadert en je opeens krachtig moet remmen: dit veroorzaakt een schrikreactie die je verplettert achterlaat.

Die zomer is wat mij betreft een topper die de dikke 5 sterren verdient.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)