Sleutel 17

Titel: Sleutel 17
Auteur: Marc Raabe
Serie: Tom Babylon #1
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Marcel Misset
Publicatiedatum: Augustus 2021
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Lilian

Auteur
Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse auteur en tevens redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. Op de middelbare school zette hij samen met een vriend een filmproductiebedrijf op, school en examens waren secundair. Daarna wilde hij naar de Hogeschool voor film en televisie in München, maar werd niet aangenomen. Met dezelfde schoolvriend startte hij in 1990 zijn eigen filmproductiebedrijf: ’24/25 TV Film Productions GmbH’.

Zijn debuut Kerf  (Schnitt, 2012) is een zeer filmisch beschreven psychologische thriller. De media spraken over een verbluffend en met absolute precisie geschreven debuut. Daarna verscheen van Raabes hand in hetzelfde genre: Der Schock (2013), dat werd genomineerd voor de Leserpreis 2013 voor beste boek. In 2015 volgde zijn derde thriller: Heimweh (2015). 

Na deze standalones begon Raabe aan een serie. Hij creëerde de personages Tom Babylon (rechercheur) en Sita Johanns (psychologe). In Duitsland verschenen tot nog toe drie boeken, het eerste dateert van 2018. 

Cover
Een donkere cover met prominent in het midden een veer die door de titel Sleutel 17 heen gaat. Dit doet vermoeden dat deze veer nog wel een rol zal gaan spelen.

Achterflap/samenvatting
In de koepel van de Dom van Berlijn hangt een gruwelijk toegetakeld, bebloed lichaam. Met haar gespreide armen lijkt ze op een zwarte engel. Het is de prominente geestelijke dr. Brigitte Riss. Om haar hals draagt ze een mysterieuze sleutel waarop het cijfer 17 staat.

Rechercheur Tom Babylon heeft een persoonlijk belang bij de zaak: jaren geleden verdween zijn zusje Viola met precies deze sleutel. Zijn ongebruikelijke aanpak van de zaak strijkt psychologe Sita Johanns, die iets te veel vragen stelt, tegen de haren in.

Wie heeft er meer te verbergen: Tom of de moordenaar?

Mijn mening
Sleutel 17 is het eerste deel uit de trilogie met Tom Babylon en Sita Johanns in de hoofdrol en stond wekenlang in de top 10 van de Duitse bestsellerlijsten.

De ontdekking van een gruwelijk toegetakeld en bebloed lichaam in de Dom van Berlijn is de start van een zoektocht naar de dader, maar ook naar de vraag waarom zij en waarom nu? Deze vragen leiden je terug naar de tienerjaren van Tom Babylon. De sleutel om de nek van de dode vrouw is namelijk dezelfde sleutel als die zijn zusje om had toen ze verdween.

Door gebruik te maken van wisselingen in de tijd leer je de hoofdpersonen en de andere personages beetje bij beetje beter kennen. Er wordt geswitcht tussen het jaar 1998 en 2017 en boven ieder hoofdstuk staat duidelijk vermeld in welk jaar en waar het zich afspeelt. Dat heden en verleden in elkaar haken, is al snel duidelijk en de gebeurtenissen in beide verhaallijnen zitten dan ook vol spanning.

Langzaam ontvouwt het verhaal zich en vallen de puzzelstukjes, die je geleidelijk aan voorgeschoteld krijgt, op zijn plek. De fijne, gedetailleerde en filmische schrijfstijl van Raabe grijpt je en neemt je mee naar de donkere kant van de samenleving en de mens, het is een duister en intens verhaal.

Ineens schieten haar de woorden van haar vader te binnen: ’Dat het niet in jouw hersentjes past, wil nog niet zeggen zeggen dat het niet zo is.’ Wat als die klootzak toch gelijk heeft?

De persoonlijke zoektocht van Tom Babylon naar de waarheid omtrent de verdwijning van zijn zusje blijft steken gedurende het onderzoek en is de perfecte aanloop naar een vervolg. Een vervolg waar ik erg naar uitkijk.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Sleutel 17 van Marc Raabe krijgt van mij 4,5 ster.

Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)