Een leugen, wit als sneeuw

Titel: Een leugen, wit als sneeuw
Auteur: Jo Claes
Serie: Niet voor mietjes #5
Genre: Jeugdboek
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: augustus 2021
Aantal bladzijdes: 175
Recensie: Lilian

Auteur
Jo Claes is vooral bekend door de misdaadreeks rond Thomas Berg, maar hij is in vele genres thuis. Sinds enkele jaren schrijft hij ook spannende boeken voor jongeren. Een leugen, wit als sneeuw is het vijfde deel in de reeks Niet voor mietjes.

Cover
Een winterse cover, kale bomen bedekt met sneeuw en sneeuwvlokken die neerdalen op een jongen met een hoodie aan. De titel is dus, voor een gedeelte althans, al verklaard. Of zit er toch nog meer achter….?

Achterflap/samenvatting
Het is januari, het tweede trimester van het schooljaar begint. De klas van Matthias, Rani en Dante krijgt een nieuwe leraar Nederlands, een erg jong iemand die op een heel losse manier lesgeeft. Hij straft niet, leerlingen mogen hem met de voornaam aanspreken, taken hoeven niet op tijd worden afgegeven. Maar al snel komen er klachten van ouders. De leerlingen letten niet op in zijn les en krijgen nauwelijks leerstof.

Onder druk van de directie verandert de nieuwe leraar van methode en wordt streng. Heel streng. En dan gebeurt er iets bizars: de ouders van een meisje dienen een klacht in tegen de leraar en hij wordt voorlopig geschorst. Matthias, Rani en Dante vermoeden dat hun dochter liegt en willen dat bewijzen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tot Matthias met een geweldig plan op de proppen komt.

Mijn mening
Matthias begint aan het tweede trimester van het schooljaar op de middelbare school. Wegens het zwangerschapsverlof van hun lerares Nederlands krijgen zij een vervanger: Adam Hoogstraten, een jonge onervaren leerkracht met een vrije manier van lesgeven. Zo mogen de leerlingen hem bij zijn voornaam noemen en deelt hij geen straf uit als ze taken te laat inleveren. Niet iedereen kan met deze vrijheden omgaan en al snel is Adam de controle kwijt over klas 204, die steeds meer de overhand neemt.

Matthias was in eerste instantie erg blij met de nieuwe manier van lesgeven, maar naarmate de sfeer verslechtert, verlangt hij terug naar hoe het was. Hij bespreekt dit met zijn vrienden, Rani en Dante, wat leidt tot oneindigheid in de vriendengroep.

‘Wie niets doet of zegt wanneer er iets ergs gebeurt, is net zo goed schuldig als degene die verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt.’

De situatie is zo onhoudbaar geworden dat de school genoodzaakt is om een spoedvergadering in te lassen voor alle ouders van klas 204. De boodschap is duidelijk, dit kan zo niet doorgaan en er zal harder opgetreden gaan worden tijdens de Nederlandse les.

Als de Nederlandse lees begint, na het weekend, zien ze opeens een hele andere Adam of meneer Hoogstraten, hij is totaal veranderd. Zowel in zijn uiterlijk als in zijn gedrag. Er volgen zelfs strenge sancties en onaangekondigde toetsen.

Nu de sfeer in de les een dieptepunt bereikt oppert Rani om iets te ondernemen zodat Adam, meneer Hoogstraten, stopt met lesgeven. Rani vraagt Matthias iets te bedenken.

Nog voordat Matthias iets verzonnen heeft, komt Adam niet meer terug en krijgen ze vervangers. Er is een aanklacht tegen hem ingediend door de ouders van leerling en het schoolbestuur ziet geen andere oplossing dan meneer Hoogstraten te schorsen. Deze aanklacht wordt door de vriendengroep erg in twijfel getrokken.

Het kwaad kan makkelijk winnen als goede mensen niets doen.

Matthias vertelt zijn ouders wat er aan de hand is en de reden van de schorsing. Hij beseft dat ze iets moeten verzinnen om dit alles weer recht te zetten. Nu is de vraag hoe ze kunnen bewijzen dat het om een leugen gaat?

Dat, dacht hij, was precies wat ze nodig hadden: een leugen, wit als sneeuw. Een leugen die zo onschuldig was dat ze alleen maar iets goeds tot resultaat kon hebben.

Een leugen, wit als sneeuw maakt onderdeel uit van de serie: Niet voor mietjes. Om eerlijk te zijn had ik een spannender verhaal verwacht. Het hele gebeuren in de klas, de chaotische situatie, krijgt langzaamaan vorm, maar het duurt best lang. Daarna kom je bij een interessanter deel, is er echt gelogen over de leraar gedaan zou hebben? En kunnen ze deze leugen ontmantelen?

De schrijfstijl van Jo Claes zorgt ervoor dat je meeleeft met de personages en laat je inzien dat je nooit iemand echt kent of weet wat er precies speelt in diens leven. Het is niet echt een spannend verhaal, maar wel een erg onderhoudend en mooi geschreven verhaal.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Een leugen, wit als sneeuw van Jo Claes krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)