Als de koning sterft

Titel: Als de koning sterft
Auteur: Elina Backman
Serie: Saana Havas #1
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Vertaling: Sophie Kuiper
Verschijningsdatum: september 2021
Aantal bladzijdes: 460
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Elina Backman (1984) is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in Helsinki. Als de koning sterft is haar debuut, en het eerste deel van een serie die wereldwijd in vertaling zal verschijnen.

Achterflap:
Als Saana wordt ontslagen als entertainmentverslaggever besluit ze Helsinki voorlopig de rug toe te keren en de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola. Ze komt daar om uit te zoeken wat ze wil in het leven, maar algauw verveelt ze zich in het slaperige stadje en kijkt ze alleen maar misdaadseries op Netflix. Dan hoort ze van haar tante over een onopgeloste moordzaak. In de stroomversnelling van de rivier bij Hartola is in 1989 het lichaam gevonden van de veertienjarige Helena. Saana stort zich op de zaak en overweegt er zelfs een boek over te schrijven.
Tegelijkertijd krijgt de politie in Helsinki melding van een brute moord. Bij de beroemde Koningspoort van het zeefort Suomenlinna is het toegetakelde lichaam gevonden van een succesvolle zakenman. Zijn genitaliën zijn gebrandmerkt met een kroon. Al snel wordt duidelijk dat er nog drie doden zullen vallen, zoals er vier koningen in een kaartspel zijn. De twee moordzaken mogen dan dertig jaar uit elkaar liggen, er lijkt een verband te zijn. Saana zal met de politie in Helsinki moeten samenwerken om, met gevaar voor eigen leven, het mysterie op te lossen.

Mijn mening:
Saana kampt met een dreigende burn-out en besluit een tijdje bij haar tante in Hartola te gaan logeren. Daar aangekomen stort ze zich vrijwel direct op een cold case. De moord op een puber, inmiddels dertig jaar geleden, trekt haar aandacht en laat haar niet meer los. De start van het verhaal is vrijwel identiek aan een boek dat ik kortgeleden gelezen heb. Blijkbaar is dat aanleiding voor auteurs om een verhaal te beginnen, toeval of niet? Journalist c.q. verslaggever vertrekt naar een andere omgeving en stuit daar op een moord die opgelost dient te worden. Verder is dit verhaal gelukkig totaal niet vergelijkbaar. Na een wat lastige start zit ik er helemaal in en geniet ik van een spannend verhaal waarin ook ruimte is voor de opbouw van relaties.

De moord die Saana’s aandacht heeft getrokken lijkt in verband te staan met een brute moord die in het heden plaats heeft gevonden. Deze twee verhaallijnen worden langzaam met elkaar verbonden en komen aan het eind tot een verrassende ontknoping.

In het begin moet ik echt wennen aan de schrijfstijl van Backman, op één of andere manier lezen de zinnen niet vloeiend. Wanneer het verhaal echter eenmaal goed op gang is beginnen deze beter te lopen en word ik zowel op het gebied van spanning als op het romantische vlak op mijn wenken bediend.

De hoofdstukken zijn kort en verspringen van heden naar verleden, daartussen is steeds een kort schuingedrukt hoofdstuk toegevoegd geschreven vanuit de dader. Deze manier van schrijven weet je aandacht vast te houden, je wordt steeds nieuwsgieriger naar het motief van de dader en het zorgt ervoor dat de twee verhaallijnen langzaam dichter naar elkaar toe groeien. De onderliggende gedachten van zowel moordenaar als slachtoffer sluipen door het verhaal heen, te gruwelijk voor woorden.

Backman heeft haat en liefde onlosmakelijk met elkaar verbonden, dit belooft nog wat voor de volgende delen.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Leesplezier: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Als de koning sterft krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)