Wat zou Dolly doen

Titel: Wat zou Dolly doen?
Auteur: Petra Vollinga
Genre: feelgood
Uitgever: Boekerij
Verschijningsdatum: augustus 2021
Aantal bladzijdes: 264
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Petra Vollinga (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden, waarna ze voor zichzelf begon als tekstschrijver. Jarenlang schreef ze artikelen en interviews in bladen als Cosmo, Marie Claire, Ouders van nu en Flow. Tegenwoordig werkt ze als copywriter voor diverse reclamebureaus en merken. Naast haar feelgoodromans verscheen van haar het non-fictieboek Het grote co-ouder doeboek.

Achterflap:
Thuisblijfmoeder Gonny, zakenvrouw Betteke en spirituele losbol Karlijn zijn totaal verschillend, maar hebben een gemeenschappelijke liefde: het countrykoor. Bij de lustrumwedstrijd winnen de drie als Dolly’s Angels een roadtrip door Amerika, met als eindbestemming Dollywood en een meet and greet met hun grote idool Dolly Parton.

De reis wordt een heerlijk avontuur door het diepe Zuiden vol sleazy motels, muziek, knappe cowboys en kilometers. Heel veel kilometers. Van Mardi Gras in New Orleans door de katoenvelden naar Graceland. En van de wereldberoemde Sun Studio in Memphis naar een dampend Nashville, leren ze het land, elkaar en zichzelf steeds beter kennen.

Na de aanvankelijke euforie van de reis beginnen de onderlinge spanningen op te lopen. Welk geheim draagt Betteke met zich mee? Wat gebeurt er als Gonny ineens geen gezin meer heeft om voor te zorgen? En hoe komen ze in godsnaam van Karlijns onenightstand af?

Mijn mening:
Wat zou Dolly doen? begint als een plezierig vrolijk onbevangen verhaal waarin we kennis maken met Betteke, Gonny en Karlijn. Ze weten weinig van elkaar, maar het delen van de liefde voor linedancen schept al jaren een band. Elke week gaan ze los en wanneer ze samen een roadtrip door Amerika winnen, met als klap op de vuurpijl een meet en greet met Dolly Parton verandert hun relatie van oppervlakkig naar een innige vriendschap.

Drie weken onafgebroken met elkaar doorbrengen schept een band in voor- en tegenspoed, alles wordt gedeeld en je leert dan vooral jezelf goed kennen.

Het is haar overlevingsmechanisme: elke dag opnieuw beginnen alsof het je laatste is. Omdat ze anders moet leven met het verleden, en dat is gewoon niet te doen.

Petra Vollinga is een kei in het neerzetten van verschillende personages waarmee veel mensen zich zullen kunnen identificeren. Is het niet met Gonny, dan wel met Karlijn of Betteke. De verhalen achter de vriendinnen zijn herkenbaar en realistisch.

Het is een verhaal waarin vooral veel plezier wordt gemaakt, maar wat daarnaast ook oog heeft voor hetgeen achter dit plezier schuilgaat

Langzaamaan pelt Vollinga laagjes van de buitenkant af en komen we dieper tot de kern van hetgeen ons echt bezighoudt in het leven, je ontdekt wat daadwerkelijk belangrijk is om gelukkig te zijn of te worden. Vollinga schrijft korte hoofdstukken die wisselend vanuit Betteke, Gonny en Karlijn geschreven zijn, dit versterkt het inlevingsvermogen.

De lijnen in haar gezicht vertellen nu wel ineens een heel ander verhaal en het is maar weer eens bewezen: we weten helemaal niks van een ander mens. He dicht je ook bovenop elkaar zit, je krijgt alleen te zien wat die ander wil dat je ziet. De rest blijft verstopt in de krochten en kronkels van je hersenen en je hart.

Op het eind van het verhaal zitten mijn tranen hoog, veroorzaakt door kleine details die het verhaal zo realistisch maken. Vollinga geeft je als lezer de boodschap mee om te genieten van kleine dingen en vooral in jezelf te blijven geloven. Het is een verhaal waarin vriendschap, vertrouwen in jezelf en de liefde centraal staat.

Wat zou Dolly doen? verdient wat mij betreft 5 dikke sterren.

Bianca 

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)