Donkerdrif

Titel: Donkerdrif
Auteur: Deon Meyer
Serie: Bennie Griessel #7
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 448 (paperback)
Recensie: Brenda

Cover
Een pick-up op de weg, bomen langs de weg en een wat mistig beeld. Dit is wat je ziet als je naar het boek kijkt. Het is niet echt een boeiende cover.

Auteur
Deon Meyer (1958) behoort tot de absolute wereldtop van misdaadschrijvers. Zijn twaalf misdaadromans hebben alle zijn thuisland Zuid-Afrika als decor. Meyers werk ontving veel internationale prijzen, is in 25 talen vertaald en krijgt steevast juichende recensies.

Zijn thriller 13 uur werd in 2012 verkozen tot VN Thriller van het Jaar, hetgeen zijn doorbraak bij het grote publiek betekende. Van zijn boeken werden in Nederland en Vlaanderen al 300.000 exemplaren verkocht.

Achterflap/samenvatting
Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront in Kaapstad. Op klaarlichte dag. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Maar die moeten hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student.

De schatrijke Jasper Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Maar de transactie loopt fout, en nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan.

Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

Mijn mening
Het verhaal begint met een overval op een geldtransport, 10 man in 4 auto’s die aanvallen en vervolgens vluchten. Terwijl ik dit hoofdstuk lees lijkt het net of ik het nieuws weer hoor van een tijd geleden. Een overval op een waardetransport hier in Nederland in Amsterdam. Het kwam op zoveel punten overeen. Je zou bijna denken dat deze criminelen het boek gelezen hebben…

Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben een zeer grote fout gemaakt en worden op het matje geroepen bij de hoge bazen. Hun baan staat op het spel, maar de straf wordt dat ze voor zeker een jaar ergens anders worden gestationeerd. Ze zijn het er in eerste instantie niet mee eens, maar dit is beter dan ontslag.

Deon Meyer zorgt door zijn schrijfstijl dat je zeer snel in het verhaal wordt gezogen. Je zit er snel al helemaal in. Ondanks dat het het zevende deel in een serie is en ik nog niet alle delen gelezen heb, merk ik niet dat ik iets mis. Er werd wel eens terugverwezen naar een eerder boek maar voor het verhaal was niet heel relevant.

Als we even niet over Griessel en Cupido lezen, zitten we in het leven van makelaar Sandra die voor een beruchte oplichter een wijnlandgoed moet proberen te verkopen zonder dat de naam van de oplichter bekend wordt gemaakt. Af en toe leefde ik wel met Sandra mee als ze ergens tegenaan liep vanwege de rare nukken van oplichter Jasper. Wel vond ik de verhalen rondom Sandra af en toe wat ongeloofwaardig. Ik ging zelfs nadenken hoe ik het beter had kunnen doen. Ze kwam af en toe een beetje dom over.

Breng hem naar mijn hok, en zet hem op de bok. Als hij me zijn geheimen geeft, heb ik niet voor niets geleefd.

De spanning was af en toe voelbaar, maar niet continu aanwezig. Omdat het verhaal vlot las, miste ik de grote spanning niet echt. Het einde vond ik wel goed neergezet. Even een kort open lijntje uitgooien zodat je zelf het vervolg kan bedenken, want wat moet er nu gebeuren?

Deon Meyer weet de lezer goed mee te nemen en mij ook zeker nieuwsgierig gemaakt naar de delen die ik nog niet gelezen heb.

Spanning: 3,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Donkerdrif krijgt van mij een mooie 4 sterren.

Brenda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)