Perfecte stilte

Titel: Perfecte stilte
Auteur: Helen Fields
Serie: Luc Gallanach & Ava Turner #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaald door: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk
Publicatiedatum: september 2021
Aantal bladzijdes: 446
Recensie: Lilian

Auteur
Helen Fields studeerde rechten en werkte daarna meer dan tien jaar als advocaat in Londen. Tegenwoordig runt ze samen met haar echtgenoot een filmproductiemaatschappij in Los Angeles, waar ze als scenarioschrijver en producer werkzaam is. Ze voelt zich het meest thuis in Schotland, waar de serie zich afspeelt. Fields vindt het heerlijk om thrillers te schrijven, ook vanwege haar ervaring als strafrechtadvocaat. Haar favoriete personage is Ava Turner.

Achterflap/samenvatting
In Perfecte stilte van Helen Fields, het vierde deel uit de serie, wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden aan de rand van Edinburgh. Wanneer de patholoog-anatoom het lijk onderzoekt, doet deze een schokkende ontdekking: uit de huid is een silhouet van een pop gesneden. Ava Turner en Luc Callanach lijken op een dood spoor te zitten totdat er een pop in een kinderwagen wordt gevonden, van huid gemaakt, naast een achtergelaten baby. Luc en Ava realiseren zich dat de moordenaar een afschuwelijk spel speelt wanneer ze weer een vermoorde jonge vrouw aantreffen. Ieder moment kan hij opnieuw toeslaan. Kunnen Luc en Ava hem stoppen voordat hij nog een slachtoffer maakt?

Mijn mening
Perfecte stilte is het vierde deel uit de serie rond de inspecteurs Ava Turner en de knappe Luc Callanach. Het verhaal gaat direct spannend van start met een donker, duister en sinistere beschrijving van hoe het eerste slachtoffer aan haar einde komt. Het is de start van een helse strijd, die door het hele team gevoeld wordt om de dader vinden. Het liefst zo snel mogelijk, want hoe langer het duurt hoe meer slachtoffers er gaan vallen.
Je voelt als lezer duidelijk de frustraties van de bladzijdes druipen. Steeds een stap achter de feiten aan lopend, glipt de dader ze steeds door de vingers.

‘Dit zijn niet zomaar lijken, het zijn verborgen verhalen’, zei de patholoog.

Naast de lugubere en zieke moorden worden er in de stad dakloze drugsgebruikers bewerkt met messen. Heeft deze zaak iets te maken met de moorden of staat dit er los van? De verdachten zorgen bij commissaris Overbeck in ieder geval voor vlekken in haar nek.

Net zoals in de vorige delen wordt het verhaal vanuit de perspectieven van Ava en Luc geschreven, hun inspanningen worden afgewisseld met fragmenten vanuit het perspectief van de slachtoffers. Het verhaal begint met de uiteenzetting van hoe het eerste slachtoffer aan haar einde komt. Zoals we gewend zijn van Fields, zijn de onderwerpingen in kleuren en geuren beschreven. De scenes trekken aan je ogen voorbij, alsof je naar een film zit te kijken of er met je neus bovenop staat.

Meestal kan ik het gedrag van een dader nog wel psychologisch verklaren. Woede, jaloezie, onzekerheid, of wat ze ook drijft. Maar dit? Dit is volslagen onbevattelijk.

Hoe knap is het dat je als lezer direct gepakt en geraakt wordt door het verhaal. Je wilt nog maar één ding en dat is dit raadsel zo spoedig mogelijk oplossen. Ook weet Fields de personages tot leven te brengen. Naast Ava en Luc worden ook de andere personages goed beschreven en voel je hun pijn, frustraties en opwinding.

Perfecte stilte is een geweldig vierde deel uit de serie met Ava & Luc. Een heuse aanrader voor liefhebbers van thrillers die van donker en gruwelijk houden.

Spanning: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Perfecte stilte van Helen Fields krijgt van mij welverdiend 4,5 ster.

Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)