Een langzaam smeulend vuur

Titel: Een langzaam smeulend vuur
Auteur: Paula Hawkins
Genre: Thriller
UItgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Miebeth van Horn
Verschijningsdatum: Augustus 2021
Aantal bladzijdes: 329
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Paula Hawkins werkte vijftien jaar als journalist voor ze fictie begon te schrijven. Ze is de auteur van de internationale bestsellers Het meisje in de trein en In het water. Van Het meisje in de trein zijn wereldwijd 23 miljoen exemplaren verkocht waarvan meer dan 600.000 exemplaren in Nederland en België. Ook is het verfilmd met Emily Blunt in de hoofdrol. Hawkins werd geboren in Zimbabwe en woont tegenwoordig in Londen. Een langzaam smeulend vuur is haar nieuwste thriller, die wereldwijd groot zal worden gelanceerd.

Achterflap:

Kijk nu toch wat je hebt gedaan.

Als op een woonboot in Londen het toegetakelde lichaam van een jonge man wordt gevonden, roept dit vragen op over drie verschillende vrouwen. De labiele Laura is, na een onenightstand met het slachtoffer, als laatste gezien bij de boot. Carla, zijn ontroostbare tante, heeft nog maar net iemand anders in haar familie begraven. En Miriam is de nieuwsgierige buurvrouw, zij heeft het lichaam gevonden maar is niet helemaal eerlijk geweest tegen de politie.
Drie vrouwen die elkaar niet kennen, met elk een andere relatie tot de vermoorde jongen. Drie vrouwen die – om verschillende redenen – vol wrok zitten. Die, zich ervan bewust of niet, branden van verlangen om het onrecht dat hen is aangedaan te wreken. En waar het wraak betreft, kunnen ook goede mensen in staat zijn tot vreselijke dingen. Hoe ver zou elk van deze vrouwen gaan voor gerechtigheid? En hoe lang kunnen geheimen blijven smeulen voor ze exploderen?

Mijn mening:
Paula Hawkins is een auteur die zich vooral richt op de psychologische kant van een verhaal. Geen top spanning maar een onderhuids gevoel waar je grip op wilt krijgen.

Drie totaal verschillende personages worden aangewezen als potentiële daders voor de moord op een jongeman, alle drie hebben ze een verschillende relatie met hem.

Het betreft hier drie dames die ieder een eigen verhaal mee dragen wat reuze interessant is om uit te pluizen. Hawkins sleept je langzaam mee in ieders verleden die hun heeft gemaakt tot wie ze zijn.

In Een langzaam smeulend vuur laat Hawkins je inzien dat je mensen niet kunt veroordelen op uiterlijk of gedrag, het is van groot belang om mensen beter te leren kennen alvorens je je mening geeft of conclusies trekt, en daarbij moet je ook met feiten komen. De waarheid komt pas naar boven als alle feiten duidelijk zijn.

De personages zijn divers in uiterlijk en gedrag, dit maakt het verhaal voor mij compleet, ik begrijp wel dat er ook veel lezers zijn die dit verhaal niet thrillerwaardig zullen vinden.

Ik ben een fan van de boeken van Hawkins en dat is na het lezen van Een langzaam smeulend vuur nog steeds zo. Ik houd van de manier waarop zij de psychologische diepgang van de personages uitwerkt en de sfeer van de omgeving weet te beschrijven op een manier die binnenkomt, ook menig romanlezer zou dit boek kunnen bekoren.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 3
Psychologie: 5
Plot: 4

Een langzaam smeulend vuur krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)