Zwart zout

Titel: Zwart zout
Auteur: Will Dean
Serie: Tuva #2
Genre: Thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Catalien en Willem van Paassen
Publicatiedatum: September 2021
Aantal bladzijdes: 445
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Will Dean groeide op in East Midlands. Na zijn studie rechten werkte hij een tijd in Londen, voor hij voor de liefde naar Zweden emigreerde. Voor zijn gezin bouwde hij er eigenhandig een houten huis, diep in de bossen in een zeer afgelegen stuk van het land.

Zijn thrillerserie over de dove Tuva Moodyson wordt internationaal bejubeld.

Achterflap:
TWEE LICHAMEN
Eén zelfmoordgeval. Eén moord in koelen bloede. Zit er een verband tussen deze twee zaken? En wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in het Zweede dorp Gavrik?
TWEE BEDEKTE OGEN
Zwarte zoute Grimberg-dropmunten bedekken de ogen van de vermoorde man. De hashtags #Veerman en #Dropmoord worden trending en de lokale bevolking begint munitie te hamsteren.
TWEE WEKEN
Tuva Moodyson, de dove verslaggever bij de lokale krant, heeft twee weken om de zaken te onderzoeken voordat ze met haar nieuwe baan in het zuiden van het land begint. Een sneeuwstorm zorgt dat Gavrik volledig is afgesloten van de bewoonde wereld. De inwoners, die al onrustig zijn door het gebeurde, voelen zich geïsoleerder en angstiger dan ooit. Tuva waagt zich in de Grimberg-fabriek om de moordenaar te stoppen, voordat ze het dorp voorgoed zal verlaten. Maar… zal de Veerman haar laten gaan?

Mijn mening:
Zwart zout is het tweede deel in de Tuva-serie. Jacht, het eerste deel in de serie, heb ik met gemengde gevoelens gelezen en mijn hoop is gevestigd op een verbetering.
Wanneer ik op de eerste bladzijde al direct wordt geconfronteerd met de gehoorproblemen van Tuva ben ik bang dat het een herhaling van zetten wordt en dat is helaas het geval.
De beperking wordt veelvuldig aangehaald en verder maakt Tuva Moodyson totaal geen ontwikkeling door, ik leer haar niet beter kennen en het gevoel een hoofdpersonage in je hart te sluiten ontbreekt.

Zwart zout leest niet als een vervolg, het enige herkenbare is de hoofdpersonage met haar beperking, zij blijft wel degelijk hangen, zij het helaas op een negatieve manier.
Verder merk ik dat de schrijfstijl van Will Dean voor mij niet boeiend genoeg is, dit staat lijnrecht tegenover de achterflap die ik reuze interessant vond.
Ik lees te veel over de koude weersomstandigheden, die worden veelvuldig breed uitgemeten. Ik houd normaliter echt van sfeerbeschrijvingen maar op de één of andere manier krijg ik er hier geen gevoel bij. Er is zeker ook spanning in het boek verwerkt, maar die wordt te veel tenietgedaan door de overkill aan eenzijdige informatie die ik eerder al benoem.

De plot heeft Will Dean goed in kaart gebracht, op dat punt scoort hij een ruime voldoende, alleen de weg ernaar toe verloopt niet soepel. Plotseling is daar onverwacht de ontknoping, verrassend maar de teleurstelling van het totaalplaatje overheerst.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 2
Leesplezier: 2
Plot: 4
Psychologie: 3
Spanning: 3

Zwart zout krijgt van mij net geen 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)