Mindful moorden

Titel: Mindful moorden
Auteur: Karsten Dusse
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Olga Groenewoud
Publicatiedatum: mei 2021
Aantal bladzijdes: 320 (paperback)
Recensie: Brenda

Cover
Een persoon in het bos en een weerspiegeling van die persoon en bomen in het water.
Cover spreekt mij niet echt aan.

Auteur
Karsten Dusse is een advocaat die sinds een aantal jaar ook voor tv schrijft. Hij won de Duitse Televisie Award, de Duitse Comedy Award en werd genomineerd voor de prestigieuze Grimme Award. Hij heeft drie non-fictie titels op zijn naam staan en Mindful moorden is zijn crimefictiedebuut. Het werd direct een bestseller in Duitsland.

Achterflap/samenvatting
‘Laat ik even vooropstellen: ik ben niet gewelddadig aangelegd. Integendeel. Zo ben ik bijvoorbeeld van mijn levensdagen nog nooit betrokken geweest bij een vechtpartij. En pas op mijn tweeënveertigste heb ik voor het eerst iemand vermoord. In mijn huidige werkomgeving is dat aan de late kant. Eerlijkheidshalve moet ik daar wel bij vermelden dat ik een week later al op een half dozijn zat. Dat klinkt trouwens wel erg negatief. Wat ik heb gedaan, deed ik met de beste bedoelingen. Het was het logische gevolg van mijn keuze om meer mindful door het leven te gaan. Om werk en gezinsleven meer met elkaar in evenwicht te brengen.’

Het huwelijk van misdaadadvocaat Björn Diemel wankelt. Zijn vrouw staat erop dat hij een mindfulness-seminar volgt om zijn leven beter in balans te brengen en zo hopelijk een betere vader en echtgenoot te worden. Björn had alleen niet kunnen vermoeden dat hij al snel op een andere manier gebruik zou maken van wat hij er leert. Wanneer een van zijn cliënten, een zware en overduidelijk schuldig crimineel, voor problemen begint te zorgen, besluit Björn heel kalm om hem uit de weg te ruimen, perfect volgens de mindfulnessprincipes zoals hij die inmiddels kent…

Mijn mening

Een weg wordt niet korter als je gaat rennen.

Een advocaat die mindfulness gebruikt om moorden te plegen is een vreemd idee, maar het klinkt interessant. Daarnaast weet je voordat je gaat lezen al wie de moordenaar is en dat ben ik niet gewend.

In de eerste hoofdstukken gaan we mee met Björn in zijn mindfulnesscursus en wat hij daar leert en hoe het toe te passen. Aan het eind van de cursus ontvangt Björn van zijn mindfulness-raadgever zijn boek Onthaasten op de inhaalstrook – Mindfulness voor managers. Dit boekwerk neemt Björn elke dag met zich mee, want als advocaat van de maffia kan je het vast wel goed gebruiken.

Bij ieder hoofdstuk start je ook met een gedeelte uit het boek. Zelf stond ik iedere keer stil bij de tekst. Een soort van eigen mindfulness. Wat ik minder vind is dat bij ieder hoofdstuk het mindfulnessgedeelte ook nog volledig in de tekst terugkwam. Ik vond dat een beetje dubbelop en had voor mij niet gehoeven.

De schrijfstijl vind ik aangenaam. Niet te lange teksten en het leest makkelijk weg. Zo ook het verhaal, dat soms zeer voorbarig en logisch was. Dit zorgde er ook voor dat je het boek snel uit had. Er had van mij wel wat meer spanning in mogen zitten.

Voor een crimefictiedebuut heeft Karsten Dusse een goed verhaal weten neer te zetten en inmiddels is bekend dat begin 2022 het boek Het kind in mij wil mindful moorden uitkomt.

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Mindful moorden krijgt van mij 3,5 ster.

Brenda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)