Het laatste overzichtje van wat er deze maand in de boekhandels zal verschijnen. Het is niet veel…maar in januari wordt dat ruimschoots goed gemaakt! (misschien boekenbonnen in de schoenen en onder de bomen?)

Vanuit het duister – Eva Bjorg AEgisdottir (7 december)

Een vrouw wordt vermoord aangetroffen aan de voet van een vuurtoren in Akranes, IJsland. Rechercheur Elma stuit op een reeks duistere geheimen die de lokale gemeenschap liever verborgen houdt…

Het lichaam van een vrouw wordt gevonden bij de lokale vuurtoren in Akranes op IJsland. Rechercheur Elma, die na jaren weer terug is in haar geboortedorp, stuit op een ingewikkelde zaak waarbij een reeks duistere geheimen wordt blootgelegd. Zaken uit het verleden die niet alleen op de vermoorde vrouw betrekking hebben, maar op de hele gemeenschap. Geheimen die sommige mensen angstvallig verborgen houden, en waar mensen voor over lijken gaan…

Tall Bones – Anna Bailey (23 december)

Tussen de sparren en de hunebedden laait het vreugdevuur: het is de enige plek waar de 17-jarige Abigail Blake en haar vrienden enigszins kunnen verdwijnen uit het claustrofobisch religieuze Whistling Ridge, Colorado. Maar niemand, zeker haar vriendin Emma niet, had verwacht dat Abigail die nacht daadwerkelijk zou verdwijnen. Abi’s verdwijning trekt scheuren in de façade van Whistling Ridge, met zijn verborgen geschiedenis van langdurige rancune en ressentiment. Het gezin waarin Abi opgroeit, werpt ook de nodige vragen op: over Noah, de oudste broer, verraden door Abi; over Jude, haar voorbeeldige, jongere broer die zijn littekens verbergt; over hun moeder Dolly en hun vader Samuel – beiden onder de invloed van een dominee die hel en verdoemenis preekt en Whistling Ridge in zijn greep houdt. En dan is er nog Rat, de buitenstaander, die de inwoners evenzeer verwart als opwindt. In dit kruitvat vol woede kan van alles gebeuren en daar is maar één vonkje voor nodig. 

Het mollenfeest – Dominique Biebau (3 december)

‘Als d’ Opperste ghebiedt, soe moet ghy gaen Trecken in ’t landt van Mollengijs.’ Vier nichten groeien samen op in de dreigende schaduw van het Mollendaalbos. Tijdens een onschuldig kinderspel dringt een van de meisjes de werkkamer van hun opa binnen, waar ze een ontdekking doet die jaren later tot een bloedige ontknoping leidt. Het mollenfeest is een ijzingwekkend verhaal over geheimen en schaduwen die tussen mensen en bomen hangen.

Slapende honden – Dick Maas (20 december)

De gruwelijke moord op een leraar in Osdorp zet Eric op het spoor van een terroristisch complot. Een aanslag in het centrum van Amsterdam lijkt onafwendbaar… Dit nieuwe avontuur van Eric Visser, rechercheur bij de afdeling Ernstige Delicten in Amsterdam, neemt de lezer mee op een achtbaan van spectaculaire actie, zinderende spanning en onverwachte wendingen. Bij zijn onderzoek krijgt Eric hulp van een ervaren terroristenbestrijder, maar of dat zo’n goed idee is…

De deal van je leven – Fredrik Backman (7 december)

Een man die zijn hele leven alleen maar aan succes en geld heeft gedacht blijkt ernstig ziek. In het ziekenhuis ontmoet hij een vijfjarig meisje dat zijn leven voor altijd zal veranderen. Ze is een slimme meid – slim genoeg om te weten dat ze de tumor in haar lichaam niet zal kunnen verslaan door de hele dag met haar kleurpotloden tekeningen te maken. Maar het lijkt de volwassenen in haar leven gelukkig te maken, dus blijft ze het doen.
Op kerstavond kijkt de man terug op zijn leven: zijn successen in het bedrijfsleven, zijn falen als ouder, zijn spijt over wat er gebeurd is in het verleden, zijn hoop voor de toekomst. Nu, op deze koude winternacht, krijgt hij een onverwachte kans om iets opmerkelijks te doen, iets wat grote gevolgen zal hebben voor het vijfjarige meisje. Maar voordat hij de deal van zijn leven kan maken, moet hij erachter komen wat zijn eigen leven werkelijk waard is geweest.

Sloop – Anna Enquist (14 december)

Componiste Alice Augustus, enig kind in een kil gezin, heeft van het Koninklijk Symfonie Orkest de opdracht gekregen tot het vervaardigen van een stuk voor groot orkest ter gelegenheid van het aanstaande jubileum. Ze verkeert op het toppunt van haar kunnen en haar artistieke ambities drijven haar tot misschien wel een magnum opus. Ze wordt beschouwd als een belangrijk componist, maar vrijwel niemand weet dat ze onder pseudoniem haar geld verdient met het schrijven van platvloerse reclamedeuntjes. Wat ook niet helpt: het meezeulen van een moeilijke jeugd en een woelig liefdesverleden. En ondertussen tikt en dwingt de tijd. Alice Augustus is bijna veertig een heeft een knellende kinderwens.

Het is 1819. Anna, de jongste dochter van de familie Van Thoringen, is opgegroeid op het prachtige landgoed Vechtlust. Wanneer ze na een brand in de vleugel van het huis een bijzondere ontdekking doet, brengt dat haar hele bestaan aan het wankelen.

Londen & Seattle – Alexandra Bellefleur (21 december)

‘Londen & Seattle’ van Alexandria Bellefleur gaat over Brendon, die volledig gelooft in de liefde. Hij heeft een datingapp gebouwd en is ervan overtuigd dat de ware ergens rondloopt, ook al heeft hij haar nog niet ontmoet. Of toch wel? Als de beste vriendin van zijn zus onverwacht naar Seattle komt, maakt zijn hart een sprongetje. Hij was als jongen al verliefd op Annie. Annie daarentegen is niet op zoek naar liefde. Na verschillende slechte ervaringen gelooft ze er niet meer in. Het enige probleem is dat ze zich tot Brendon aangetrokken voelt. Heel erg zelfs.

April in Spanje – John Banville (14 december)

Aan de idyllische kust van de Spaanse stad San Sebastian kan patholoog Quirke maar moeilijk rust vinden, ondanks de stranden, de cafés en het gezelschap van zijn ontwapenend liefdevolle vrouw. Wanneer hij in een bar een bekend gezicht denkt te zien, denkt hij dat zijn verbeelding met hem aan de loop is gegaan. Deze jonge vrouw kán niet April Latimer zijn. Zij werd immers jaren geleden door haar broer vermoord – zo was de conclusie van een geruchtmakende zaak die de Ierse politieke verhoudingen op hun grondvesten had laten schudden.
Niet in staat de kwestie uit zijn hoofd te zetten, belt Quirke naar Ierland, en al snel wordt rechercheur St. John Strafford naar Spanje gezonden. Maar Strafford is niet de enige die op pad gaat. Een meedogenloze huurmoordenaar jaagt op zijn nieuwste prooi, en zijn slachtoffer zou weleens Quirke zelf kunnen zijn.

Wie ben ik? – Kirstin Rozema (7 december)

Bij Anne is het thuis huisje-boompje-beestje en ze vindt dat heerlijk. In het leven van Marie ontbreekt juist iedere structuur en ze verlangt naar meer rust. Zowel Anne als Marie besluit naar een camping in Twente te gaan om vakantie te vieren. Heel anders dan ze normaal doen, maar dat is ook de bedoeling: ze willen er allebei achter komen wie ze nou écht zijn en wat ze willen in het leven. Als ze elkaar ontmoeten, verandert alles. Deze twee vrouwen, die totaal verschillend lijken, hebben namelijk heel veel met elkaar gemeen. 

Leave a Reply

  • (not be published)