De verdwenen burcht

Titel: De verdwenen burcht
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Jeugdthriller
Serie: Kraaidorp #4
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: november 2021
Aantal bladzijdes: 126 (epub)
Recensie: Lilian

Auteur
Sandra J. Paul is een veelzijdig genre-overschrijdend auteur die vooral bekend staat om haar spannende jeugdboeken, paranormale Young Adult en psychologische thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de paranormale Young Adult-reeks ‘Het Eiland’.
Sandra schrijft en publiceert ook Engelstalige boeken onder het pseudoniem Joanne Carlton.
Sandra is samen met haar partner Cathy de oprichter en eigenaar van Hamley Books. Zij is daarnaast ook de uitgever.

Cover
Een grote burcht op een rost met een dreigende lucht, vol kraaien. Deze cover maakt mij direct nieuwsgierig, want het straalt spanning en mysterie uit.
Dit boek zou ik zeker oppakken in de winkel. Zelf lees ik de e-pub, maar ik weet dat het boek een hardcover heeft wat de uitstraling van de cover nog meer tot zijn recht laat komen.

Achterflap/samenvatting
Kraaidorp is een rustig en vredig dorp dat in het midden van velden ligt. Binnenkort vieren de inwoners de vierhonderdste verjaardag van het dorp. Iedereen is druk bezig met het organiseren van de festiviteiten. Tot een heksenjager verschijnt, die beweert alles af te weten van een heks die ooit in Kraaidorp leefde. Haar naam was Colette Zwart, en ooit was ze onsterfelijk. Volgens een legende ligt de bron van Colettes zwarte magie verborgen binnen de muren van een burcht die vierhonderd jaar geleden spoorloos verdween. Degene die de bron vindt, wordt de machtigste mens ter wereld. Het verhaal van de heksenjager zet het hele dorp op zijn kop. Angst treedt op. Daarom besluit de dertienjarige Quinten om in het grootste geheim op te zoek te gaan naar de mysterieuze burcht, zonder te beseffen wat hij daarmee aanricht.

Mijn mening
Met De verdwenen burcht komt Sandra J. Paul met het vierde en op één na laatste deel uit de serie Kraaidorp. En dat schrijf ik met pijn in mijn hart, want ik ben dol op deze serie. Sandra weet erg goed de spanning op te bouwen en ook als je dit boek los leest van de andere delen is het goed te volgen. Maar ik raad je aan om de gehele serie te lezen, die wil je niet missen!

Kraaidorp bestaat vierhonderd jaar en dat moet gevierd worden. Het hele dorp is druk in de weer om er een groot spektakel van te maken. Quinten Verhelst woont in het oudste huis van Kraaidorp, zijn huis is het middelpunt van de belangstelling. Alleen komt dat erg slecht uit, want Quinten voelt aan alles dat er iets staat te gebeuren en dat is allesbehalve plezierig of feestelijk.

Sinds een tijdje heeft hij weer nachtmerries over de verdwijning van zijn moeder. Dat hij deze dromen weer heeft verzwijgt hij voor zijn vader Frederik en zijn beste vrienden Milo en Sem, zijn overbuurjongens. Hij is bang om zijn beste vrienden te verliezen en om zijn vader pijn te doen. Het is nu ook bijna vijf jaar geleden dat zijn moeder tijdens een storm is verdwenen. Waarschijnlijk is ze meegenomen door de rivier waar ze met haar auto in terecht is gekomen tijdens een zware storm. En dat verlies is nog steeds voelbaar.

Een paar dagen voor de grote dag staat er een heksenjager op de stoep, die samen met zijn collega het leven van Colette Zwart in kaart willen brengen. Zij is een zwarte heks en leefde in Kraaidorp, zo’n vierhonderd jaar geleden. Dit kan geen toeval zijn en Quinten voelt aan alles dat dit duo problemen met zich meebrengt, bedoeld of onbedoeld. Daar heeft hij helemaal gelijk in, de geschiedenis herhaalt zich en het is spannend tot de laatste bladzijde.

Sandra weet heel mooi haar eerdere boek (De vergeten tuin) te verweven in dit boek. Het is fijn als je het al gelezen hebt, maar mocht je dit nog niet gelezen hebben, geen punt. Het is zo mooi verweven dat je niets aan informatie mist als lezer. Bijzonder aan dit verhaal vind ik de relaties die in dit boek worden aangehaald en verdiept. De personage komen tot leven en je leeft echt met ze mee, het heeft mij gegrepen. Erg fijn geschreven, mijn complimenten.

Er is één groot nadeel aan dit boek, het is veel te snel uit….Ik kan dan ook niet wachten op het laatste deel uit deze reeks. (Waar ik héél lang over ga doen, hoop ik…..)

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

De verdwenen burcht van Sandra J. Paul krijgt van mij de welverdiende 5 sterren.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)