Het uur van de meeuwen

Titel: Het uur van de meeuwen
Auteur: Ibon Martín
Serie: Ane Cestero #2
Genre: Thriller
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaald door: Imke Zuidema
Verschijningsdatum: September 2021
Aantal bladzijdes: 462
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ibon Martín begon zijn schrijverscarrière met reisliteratuur. Als liefhebber van het Baskische landschap en geografie brengt hij zijn dagen meestal door op de schitterende wandelroutes door het Baskenland. Van Martins thrillers werden in Spanje meer dan 50.000 exemplaren verkocht. In het Nederlands verscheen eerder De dans van de tulpen.

Achterflap:
In Hondarribia, een kleurrijk vissersdorpje, op de grens tussen Spanje en Frankrijk, vindt een vrolijk festival plaats. Midden in de traditionele optocht wordt een vrouw bruut vermoord en de dader weet in de chaos te ontsnappen. Inspecteur Ane Cestero en haar speciale eenheid zullen de meedogenloze moordenaar moeten opsporen, die niet van plan is te stoppen.
Een zenuwslopende zoektocht langs uitgestrekte zoutvlaktes, wijngaarden en verlaten ciderfabrieken volgt, waarna Ane ontdekt dat de zaak veel groter is dan ze ooit had kunnen vermoeden. Er begint een race tegen de klok, en Ane en haar team zullen snel moeten ingrijpen voordat er meer slachtoffers vallen.
Het uur van de meeuwen is een gelaagde, onweerstaanbaar zinderende thriller waarin het Baskische landschap de hoofdrol opeist en die ons confronteert met een van de ergste vijanden: de allesoverheersende haat die zich diep verborgen in ieder van ons schuil kan houden…

Mijn mening:
Het uur van de meeuwen is het tweede deel met Ane Cestero in de hoofdrol en speelt zich wederom af in het mooie Baskenland. In een tijdsbestek van twee weken worden er meerdere moorden uitgepluisd. Aangezien het boek 462 bladzijdes bevat is het duidelijk dat de dagen uitgebreid vanuit verschillende personages beschreven worden. Hierin worden zeer uitvoerig de omgeving en bijzaken meegenomen, niet allemaal relevant en soms wel ietwat too much, maar dit bederft het leesplezier zeker niet. Ibon Martín weet mij van het begin tot het eind te boeien en mijn aandacht blijft bij het verhaal. Het is fijn dat je Ane Cestero al kent uit het eerste boek maar mocht dat niet zo zijn dan kun je dit verhaal zeker lezen en prima volgen, zij ontwikkelt in dit tweede deel ook niet echt veel verder, Madrazo, haar directe collega en vriend daarentegen wel, hij gaat op zoek naar antwoorden uit het verleden om een nare periode af te kunnen sluiten.

Martín weet met Het uur van de meeuwen de vinger op een zere plek te leggen qua ongelijkheid tussen man en vrouw, het maakt je boos en tegelijk verdrietig dat dit soort praktijken plaats vinden. De haatgevoelens zijn onweerstaanbaar en impliciet uitgewerkt. De plot is uitgebreid beschreven, zoals ik eerder al noemde spelen hierbij vooral de sfeerbeschrijvingen van de omgeving een belangrijke rol, dit zorgt er wel voor dat de spanningsboog niet continu strak staat, de spanning is zeker ruimschoots aanwezig maar neemt niet de overhand.

De eindfase is zeker sidderend en zit ten opzichte van het gehele verhaal wel boordevol spanning, dit zorgt voor een spetterend einde met een ontknoping die voor de toekomst vast nog meer voor de lezers in petto heeft.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Spanning: 3
Plot: 4

Het uur van de meeuwen krijgt van mij afgerond 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)