Blinde wraak

Titel: Blinde wraak
Auteur: Nina Verheij
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: november 2021
Aantal bladzijdes: 499
Recensie: Lilian

Cover
Een donkere cover met een vrouw voorzien van een blinddoek voor haar ogen. Het roept direct een mysterieuze sfeer op vol met spanning. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het verhaal achter de cover.

Auteur
Nina Verheij (1984) is een Nederlandse auteur met een zwak voor poffertjes en haar kat Emmy. Ze is nog net geboren in Amsterdam, maar verhuisde als 6 weken oud hummeltje met wieg en al naar Hillegom in de bollenstreek.
Haar eerste iets serieuzere schrijfinspanning als kind was een verhaal over katjes die uit een cake geboren werden. Dat creatieve meesterwerk heeft nog een aantal jaren in de bibliotheek van haar basisschool gelegen, nadat ze het hen cadeau had gedaan toen ze klaar was met groep 8.

Achterflap/samenvatting
Het lijkt een doodnormale ochtend te worden voor de jonge rechercheur Emily Gagliardi, tot ze het lichaam van een vrouw op het dakje naast haar balkon vindt. De vrouw is prachtig neergelegd als Vrouwe Justitia, met een blinddoek, weegschaal en zwaard.

Alleen heeft Emily geen idee wie ze is.
Moet de rechercheur het lichaam zien als een waarschuwing dat zij zelf de volgende is, of schuilt er een andere reden achter de aanwezigheid van de vrouw?
Al snel ontdekken Emily en het team overeenkomsten met de slachtoffers van een seriemoordenaar uit de jaren negentig.

Mijn mening
Blinde wraak is het derde en laatste deel uit de reeks van Nina Verheij. Fatale keuzes en Geheugenspel gingen aan dit boek vooraf. De delen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, maar de drie boeken opvolgend lezen heeft beslist de voorkeur.

Emily treft een dode vrouw aan op het dak van haar onderbuurvrouw, uitgebeeld als Vrouwe Justitia. De scène is mooi gearrangeerd inclusief blinddoek, zwaard en weegschaal. Is dit een bedreiging of een waarschuwing aan het adres van Emily? Het is in ieder geval duidelijk dat Emily direct op scherp gezet staat. Het onderzoek start direct en blijkt al snel niet binnen de standaard lijntjes te kleuren.

Een dag of twee had ze ergens vredig gelegen, in haar mooiste jurk, omringd door geliefden. Tot iemand had besloten om haar lichaam te misbruiken om een boodschap over te brengen op Emily.

1995, Boris is rouwtherapeut en single, hij komt in de lokale bar de vrouw van zijn dromen tegen, die onbereikbaar blijkt te zijn voor hem. Op allerlei manieren blijft hij proberen om haar aandacht te trekken en daarin gaat hij héél ver. Gaat hij té ver?

Zijn bijzondere beroepskeuze heeft alles te maken met zijn ervaringen in zijn vroege jeugd. Zo blijkt dat keuzes van anderen invloed te hebben op zijn eigen leven.

Het verhaal van Boris speelt zich af in de jaren negentig en heeft haakjes naar het heden. Hoe dit precies in elkaar steekt blijft lang een raadsel en heel langzaamaan komen er steeds meer haakjes bij.

Door de wisselingen in het verhaal tussen heden en verleden weet Verheij op prachtige en geraffineerde wijze alle puzzelstukjes geleidelijk aan elkaar te linken. Het bouwt de spanning goed op en zorgt ervoor dat je niets liever wilt dan verder lezen.
De korte hoofdstukken en fijne schrijfstijl maken dit nog aantrekkelijker.

De meeste personages zijn bij de trouwe lezers wel bekend en worden in Blinde wraak nog verder uitgediept. Maar ook voor de lezers die nu pas kennis maken met de personages, komen niets te kort, aangezien er regelmatig wordt teruggeblikt naar de vorige delen.

Hij wist dat hij zichzelf had wijsgemaakt dat dit iets was waardoor zijn leven nog meer zin kreeg. Blinde wraak, een daad die hem persoonlijk geen enkele winst op leverde.

Het is een heerlijk en spannend verhaal en je merkt dat Verheij door de jaren heen gegroeid is als auteur. Of dit ook echt het laatste boek is met Emily in de hoofdrol? Het zou mij niet verbazen als er ooit nog een vervolg komt, maar ik ben ook benieuwd waar Nina Verheij nu aan werkt en of dat ook een trilogie gaat worden. Ik kijk er naar uit.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Blinde wraak van Nina Verheij krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)