De fjord

Titel: De fjord
Auteur: Jørn Lier Horst
Serie: Cold case kwartet #2 (William Wisting #13)
Genre: Thriller
Uitgeverij A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Kim Snoeijing
Verschijningsdatum: Oktober 2021
Aantal bladzijdes: 376
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jørn Lier Horst heeft zich met zijn veelbekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Horst werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie. Zijn boeken verschijnen in 23 landen.

Achterflap:
Het is vijftien jaar geleden dat Simon Meier zijn huis uit liep en spoorloos verdween. En een dag geleden dat het lichaam van politicus Bernard Clausen gevonden werd in zijn vakantiehuisje aan de Noorse kust. Als Wisting op de zaak wordt gezet, ontdekt hij algauw dat hij wellicht ook de missende link naar de verdwijning van Simon Meier heeft gevonden. Maar om echt uit te vinden wat er destijds gebeurde, zal hij moeten samenwerken met een oude vijand.
Zijn onderzoek leidt hem door de duistere wereld van Clausens interesses en bezigheden. En de oplossing lijkt dichter bij huis te liggen dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Mijn mening:
De fjord is het tweede deel in het cold case kwartet, de covers van de boeken zijn mooi op elkaar afgestemd waardoor je gelijk ziet dat ze bij elkaar horen. Een moord in het heden wordt in verband gebracht met een verdwijning uit het verleden. Het verhaal leest als een detective waarin gespeurd wordt naar de verbindingen tussen de verschillende zaken. Dit gebeurt subtiel en doordacht. Rechercheur Wisting kiest ervoor zijn dochter bij de zaak te betrekken, dit zou in de realiteit geen goed idee zijn maar ik moet toegeven dat ze goed kunnen samenwerken. Toch merk je dat het op deze manier onmogelijk is om werk en privé gescheiden te houden en daardoor worden beiden met de neus op de feiten gedrukt.

Wisting zou naar zijn dochter toe wel iets empathischer mogen zijn, hierin schiet hij naar mijn mening soms tekort.

Line Wisting wordt naarmate het verhaal vordert steeds belangrijker, haar rol in de plotontwikkeling is groot. Van mij mag ze zeker mee blijven doen in de vervolgdelen, ze heeft een nuchtere kijk op de zaken en is alert op kleine details. Een voorwaarde is wel dat ze haar privéleven, en dan doel ik op de zorg voor haar dochter, beter regelt.

De Fjord was fijn om te lezen, de start was vanwege de vele namen even lastig maar een maal op gang neemt de spanning snel toe en geniet ik van het meepuzzelen. 

De schrijfstijl van Horst richt zich vooral op het speurwerk, hetgeen er privé gebeurt is wat veel van hetzelfde, hier mag in de volgende delen wat mij betreft meer aandacht aan besteed worden.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Spanning: 4
Plot: 4

De fjord krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)