Leger van schaduw en storm

Titel: Leger van schaduw en storm
Auteur: S. Christina
Serie: Lara Polaris #2
Genre: Young Adult, Fantasy
Uitgeverij: Rebel Books
Publicatiedatum: oktober 2021
Aantal bladzijdes: 287
Recensie: Amanda

Cover
Ik vind deze cover iets minder aantrekkelijk dan de cover van deel 1. Die kleuren trokken meer mijn aandacht en maakten mij nieuwsgierig. Deze springt iets minder in het oog. Hij past qua vormgeving wel goed bij deel 1.

Auteur
Sanne Christina (1994) is een Nederlandse auteur. Haar debuut, Heks van vuur en oorlog, verscheen in 2020 bij haar eigen uitgeverij Rebel Books. Dit jaar verscheen het vervolg, Leger van schaduw en storm.

Achterflap
Terwijl in Solvenia een gruwelijke oorlog woedt, vluchten Lara en haar vrienden naar Meerland voor een nazomer vol zon, vrijheid en de Magische Spelen. Hier zou Lara zich wel thuis kunnen voelen – maar ondertussen lijdt haar eigen land onder de terreur van de president.
Dan ontmoet ze Karissa, die Lara ziet als de leider van de revolutie. Volgens haar zal zij de opstand gaan leiden om heksen hun vrijheid terug te geven. Maar is Lara daar wel klaar voor?

Mijn mening

Lara Polaris. Dochter van Kalyna. Leider van de rebellen.

Na Heks van vuur en oorlog gelezen te hebben, was ik erg benieuwd naar het volgende boek met Lara. We zijn inmiddels een aantal weken verder en Lara zit eenzaam en alleen ondergedoken in de kelder van het restaurant van Hester, haar vroegere bazin. We maken Lara mee op duistere momenten in haar leven, vol angst, pijn, verdriet en eenzaamheid. Wanneer ze wordt ontdekt en weet te vluchten, komt ze eindelijk weer bij haar vrienden terecht. Ze vluchten met zijn allen naar Meerland, naar de ouders van Alex. In Meerland ontmoet Lara Karissa, waardoor ze erachter komt dat zij niet de enige overgebleven dochter van Kalyna is. Eenmaal bij de andere dochters, ontdekt ze heel veel dingen over de dochter, Kalyna en zichzelf. Maar of dat nou allemaal per se positief is…

Er is niet veel keuze voor heksen daarbuiten. Het is jagen of opgejaagd worden. En sommige kiezen dan liever voor zichzelf.

Lara is een leuk personage waar we in dit boek langzaamaan weer wat meer over te weten komen. Ze heeft het echt niet makkelijk en komt voor ontzettend veel en moeilijke keuzes te staan. De overige personages blijven wat oppervlakkig. Ik had het leuk gevonden om bijvoorbeeld wat meer over Alex en zijn gedachtegangen te weten te komen. Hij komt toch ook vrij veel in beeld, maar ik weet weinig van hem. Zeker in de periode dat hij erg afstandelijk doet, is het leuk om zijn beweegredenen hierachter te weten. Nu blijft het verhaal een beetje eendimensionaal omdat het vanuit het perspectief van Lara is geschreven. Ook had ik af en toe het idee dat Lara overal wel heel makkelijk in mee ging, zeker richting de dochters van Kalyna. Gezien de geschiedenis van “Het Rode Leger’ vond ik dat Lara wel erg goed van vertrouwen was.

Ik heb jullie nodig. We gaan dit met zijn allen doen. Ik heb jullie allemaal nodig om deze strijd aan te gaan – en om hem te winnen.

De plot zat vrij goed in elkaar, het bouwde rustig op, Lara zit ondergedoken. Dan komt er een beetje actie en spanning wanneer ze wordt ontdekt en op de vlucht slaat. Daarna zakt het verhaal een poosje in, weinig actie en spanning, maar voornamelijk de opbouw naar veel actie(s) en de nodige spanning aan het eind van het boek. Acties waarbij niet iedereen ongeschonden uit de strijd komt… Het slot laat nog veel ruimte over voor een volgend boek, een boek waar ik wel benieuwd naar ben. Een verhaal vol magie, vriendschap, vertrouwen (of juist niet?), ontluikende liefde, maar ook angst, verdriet en verlies. Het heeft van alles wat, het vult elkaar mooi aan.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Ik hoop in het volgende deel iets meer diepgang te vinden in de andere personages, zij zijn ook een groot deel van het verhaal maar komen nog niet echt tot zijn recht. Leger van schaduw en storm krijgt van mij net aan 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)