Een verrukkelijk fiasco

Titel: Een verrukkelijk fiasco
Auteur: Lotte Petersen
Genre: Roman/Feelgood
Uitgever: HarperCollins
Verschijningsdatum: oktober 2021
Aantal bladzijdes: 319
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Lotte Petersen (1993) studeerde literatuurwetenschap en werkte enkele jaren als journalist. Voor het schrijven van haar debuutroman liet ze zich inspireren door haar avonturen als nanny in het buitenland. Tegenwoordig woont ze in Eindhoven met haar man en hun geadopteerde zwerfhond. Naast het schrijven werkt ze in een boekhandel.

Achterflap:
Wanneer de 23-jarige Mia de kans krijgt om als nanny in Rome te gaan werken, grijpt ze deze met beide handen aan. Het leven bij de Italiaanse filmster Vanessa, regisseur Luca en hun twee zoontjes klinkt als een droom. Maar de realiteit blijkt anders: hysterische woedeaanvallen, ongeschreven schoolpleinwetten en torenhoge taalbarrières…
Mia probeert de harten van kleuter Leo en tiener Tommaso te veroveren en hen ondertussen te behoeden voor rondscheurende Vespa’s. Collega-nanny’s helpen haar op weg, evenals de sympathieke chef-kok Andrea.
Dan ontdekt Mia een intiem geheim over haar werkgever. Is ze wel bestand tegen deze Italiaanse glamourwereld? En waarom ontvluchtte ze eigenlijk haar oude leven in Leiden… en één persoon in het bijzonder?

Mijn mening:
Een verrukkelijk fiasco begint heerlijk, ik zit direct in het verhaal en ben reuzebenieuwd hoe het Mia als nanny zal vergaan. Dit wordt als hoofdonderwerp uitgewerkt en dat is dan ook gelijk achteraf mijn kritisch puntje op dit boek. De terugverwijzingen naar de tijd dat Mia nog in Leiden verbleef zijn een beetje mysteries en doen je verlangen naar een spetterend einde maar dat blijft naar mijn idee uit. Het verhaal draait vooral om Mia als nanny, en dat wordt op den duur te veel van hetzelfde. Ik mis hierin diepgang bij de kinderen waar Mia als nanny oppast. Het gedrag van de kinderen wordt uitgebreid beschreven maar het gevoel daarbij mis ik steeds. Dat neemt niet weg dat de periode van Mia als nanny een eyeopener zal zijn voor veel jonge meiden met dezelfde plannen. Het is zeker geen rozengeur en maneschijn en de verantwoordelijkheid die een nanny moet dragen is echt belachelijk groot.

Ik begon Een verrukkelijk fiasco enthousiast, helaas moest ik mijn mening naar het einde toch wat bijstellen en miste ik diepgang in de karakters terwijl de boodschap achter het verhaal zeker wel is overgekomen. Het gedrag van sommige personages vraagt om een nadere uitleg, het gedrag komt ergens vandaan en daarin mis ik uitleg of desnoods een diagnose.

Een verrukkelijk fiasco krijgt van mij nipt 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)